Însoțit de Annamaria Varga, reprezentanta Krone pentru România și Ungaria, am avut astfel privilegiul de a vedea soluțiile inovative pe care Krone le propune fermierilor în domeniul recoltării furajelor fibroase. Iar noua generație de greble rotative Swadro vine cu o serie de îmbunătățiri tehnologice menite să asigure un randament maxim și o calitate superioară a lucrării.
Degetele cu capete ușor curbate au rolul de a ridica în mod eficient cultura de pe pământ, reducându-se astfel riscul de contaminare și îmbunătățind calitatea furajelor. Un singur procent de contaminare este echivalentul a 40 de kilograme de praf și mizerie pe hectar, ceea ce înseamnă o pierdere de o sută de litri de lapte, ne asigură specialiștii germani!
Un alt element pe care l-am putut remarca la aceste utilaje îl reprezintă rotorul suplimentar plasat pe axul central, opțiune disponibilă pe modelele TC 680, TC 760 și TC 760 Plus. Dispusă pe culoarul dintre rotoarele laterale, această greblă cu tambur rotativ de mici dimensiuni este extrem de utilă, în special la culturile cu frunze, cum este lucerna, dar și la fân, pentru că asigură o repartizare uniformă în interiorul brazdei.
Profunzimea de lucru este reglată milimetric, prin setare mecanică sau electronică, direct din cabina operatorului. „Ghearele” sunt astfel dispuse încât numai cele din față sunt poziționate perpendicular pe sol, restul înclinându-se pe măsură ce se îndepărtează de centrul de greutate al rotorului pentru a reveni din nou în poziție de lucru după o rotație completă. Toate aceste noi caracteristici au fost implementate pentru a completa tehnologiile deja existente. Grapele rotative Swadro sunt prevăzute cu unu până la șase rotoare, cu dispunere centrală sau laterală, și acoperă o lățime de lucru între 3,5 și 19 metri. De asemenea, înălțimea de transport nu depășește 4 metri.
Furaje de calitate superioară
Pentru prepararea nutrețului de siloz, Krone a creat două noi mașini cu tamburi rotativi de răvășit fânul. Modelul KW 11.22 este autopurtat și are cea mai mare lungime de lucru în segmentul său de piață, la ora actuală. Cele zece rotoare care alcătuiesc această mașină acoperă o suprafață totală de 10,95 metri. Pe fiecare rotor în parte sunt montate șase brațe cu „gheare” de lungimi diferite, de tip Octo-Link, care nu necesită întreținere, de altfel nici mecanismul de acționare al rotorului nu trebuie întreținut, pentru a minimiza costurile de mentenanță.
Cel de-al doilea model, lansat la Agritechnica 2013, este KWT 1600, o mașină tractată care utilizează 14 rotoare pentru o lungime de lucru de 15,25 metri. Și în acest caz, riscul de contaminare s-a redus substanțial, rezultând o calitate superioară a furajului datorită efectului de ridicare dat de „ghearele” de dimensiuni diferite. O soluție pe cât de simplă, pe atât de eficientă.
Obiectiv Big X: dublarea producției
În câmpul de demonstrații am putut admira, printre altele, și noile combine de recoltat furaje fibroase din familia Big X. Prezentate în premieră la Agritechnica, toamna trecută, modelele de 480 și 580 CP se înscriu în planurile companiei Krone ce urmăresc pe termen mediu dublarea producției pe acest segment de piață.
Noile versiuni au o mulțime de caracteristici practice, cum ar fi lățimea mai îngustă, un design patentat al punții din față și rezervorul de combustibil cu o capacitate de 1.500 litri. De asemenea, sistemul VariStream a fost implementat ca dotare standard, pentru un control automat și variabil al recoltării furajelor, obținându-se un flux constant și fără blocaje. În plus, un senzor foto-optic permite identificarea și măsurarea gradului și a stadiului de maturitate a plantelor, care nu este întotdeauna uniform, iar în funcție de culoarea frunzelor reglează automat lungimea de tăiere, rezultând o tocare uniformă. Această autoscanare reduce eforturile operatorului și asigură o economie de combustibil, deoarece tulpinile sunt tăiate la lungimea necesară și nu cât mai scurt posibil.
Tehnologia LaserLoad a fost și ea împrumutată de la modelele deja existente. Prin urmare, umplerea uniformă a remorcilor nu mai este o problemă.
Combina poate fi dotată cu sisteme de tăiere și de tocare pentru porumb siloz, pentru graminee și numai pentru cosire. Dispozitivul de cules iarba cosită pentru însilozare, EasyFlow, operează cu lățimi de lucru de 3 până la 3,8 metri, iar hederul pentru porumb, EasyCollect, acoperă o suprafață între 4,5 și 9 metri, pentru 6, 8, 10 sau 12 rânduri.
Pe piața din România, Krone este reprezentată de Munax, societate cu sediul central la Timișoara și cu puncte de lucru în alte 12 locații din țară.