Când vine vorba de arendă, fermierii noştri plătesc încă un preţ cu mult sub media europeană. Potrivit celor mai recente date procesate de Biroul european de statistică (Eurostat), în anul 2020 Italia era ţara în care se plăteau cele mai mari sume pentru închirierea unui hectar de teren arabil, în medie de 1.195 de euro pe an.
Unde e arenda cea mai mare?
Cele mai ieftine arende se plăteau în Slovacia (o medie de numai 67 euro/ha) şi Malta (87 euro/ha). Cu 95 de euro la hectar, România avea a treia cea mai scăzută arendă la terenurile arabile dintre statele UE pentru care Eurostat a reuşit să colecteze informaţii.
Preţuri mult mai mari se plăteau în 2020 în Olanda (peste 800 de euro), Irlanda şi Grecia (circa 450 de euro în ambele state). De asemenea, preţurile anuale de închiriere a unui hectar de teren arabil variază puternic între regiuni din interiorul ţărilor. Astfel, în Insulele Canare din Spania pentru un hectar de teren arabil se plătea în 2020 o arendă medie de 2.595 de euro pe an! Aproape la fel de mult costa şi în regiunea italiană Fruili-Venezia Giulia, unde arenda medie era de 2.542 de euro. Pe de altă parte, în Východné Slovensko din Slovacia arenda medie era de numai 41 de euro/hectar.
Costul unui hectar în România
Conform datelor actualizate recent de Eurostat, în 2020 un hectar de pământ arabil era cotat la noi în medie cu 7.163 de euro, după ce în 2016 preţul era de numai 1.958 de euro. Chiar şi aşa, terenul era mai scump în ţara noastră decât în Franţa, unde hectarul se comercializa în medie cu 6.080 de euro.
Atât în Bulgaria, cât şi în Ungaria, fermierii plăteau mai puţin pentru arendarea terenurilor arabile. Astfel, la vecinii din vest hectarul se vindea cu 4.893 de euro în medie, în timp ce la sud de Dunăre preţul era 5.328 de euro. Cele mai scumpe terenuri se găseau în Olanda, unde preţul mediu se apropia de 70.000 de euro, iar cele mai ieftine în Croaţia, unde hectarul costa în medie 3.440 de euro.
Conform Eurostat, în ceea ce priveşte vânzarea, România nu mai este ţara cu cele mai ieftine terenuri arabile din Uniunea Europeană!
INFLUENŢA ASUPRA PREŢULUI
Eurostat subliniază că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sistemele de irigaţii precum şi de cerere şi ofertă. În toate regiunile Uniunii Europene pentru care există date disponibile, terenul arabil era mai scump decât pajiştile!
un articol de
LIVIU GORDEA