6 minute de citit

Irigaţiile sunt investiţii strategice pentru ferme

IPSO Agricultură a înţeles foarte bine care sunt nevoile românilor şi de doi ani a inclus în oferta comercială soluţii complete pentru gestionarea deficitului de apă din sol, iar la IndAgra a organizat o conferinţă de presă în care s-a vorbit despre parteneriatul companiei cu Bauer, cel mai mare producător european de echipamente destinate irigaţiilor şi gestionării dejecţiilor din fermele zootehnice. „Exceptând tehnologia de irigare prin picurare, compania Bauer produce toate tipurile de echipamente de irigat care există pe piaţă la ora actuală. Ne adresăm în special culturilor de câmp şi celor care lucrează suprafeţe mari. Noi nu vindem doar nişte echipamente de irigat, ci oferim şi partea de consultanţă. Sfătuim fermierii care sunt cele mai potrivite soluţii pentru terenul şi sursa de apă de care dispun. Indiferent dacă este vorba de un proiect pentru 20 de hectare sau pentru 300 de hectare, noi le tratăm la fel”, ne spunea cu această ocazie Vlad Vintilă, reprezentantul Bauer în România.

IPSO Agricultură la IndAgra

Cel mai lung sistem de irigare liniar din Europa
Până să apară fondurile PNDR, prin care au început să se refacă vechile reţele de irigaţii, fermierii au preferat iniţial să investească în sisteme de suprafaţă, întrucât nu se puteau baza pe debite şi presiuni necesare. Irigarea nu este chiar pentru oricine. Mulţi îşi doresc să irige culturile, dar nu au sursa de apă. Norma de udare zilnică necesară porumbului, mai ales în zona de sud a României, ajunge până la 7-8 litri pe metrul pătrat, echivalent cu 70-80 metri cubi la hectar. Pentru această normă e nevoie de un debit de 300 metri cubi la intrarea în pivot. Iar în România media per puţ e undeva la 25 mc. „Dacă discutăm de sistemul de irigare prin tamburi cu furtun, investiţia se va amortiza în 2-3 ani. Şi aici luăm în calcul inclusiv reţeaua şi pompele sau motopompele. Noi avem în câmp tamburi care funcţionează încă din anii ’90. În judeţul Arad am implementat un proiect de irigare care are cel mai lung echipament liniar din Europa, cu o lăţime de 1.500 de metri şi care se deplasează pe distanţa de 2.000 de metri. Fermierul respectiv irigă 300 de hectare cu un singur echipament, care a costat în jur de 300.000 de euro. Aşadar, investiţia pe hectar a fost de o mie de euro, iar în primul sezon de exploatare s-a obţinut un plus de 800 de euro pe hectar la cultura porumbului. Diferenţele de producţie sunt şi mai accentuate în anii secetoşi”, susţine Vlad Vintilă. Recomandarea specialiştilor este ca cine doreşte să investească în irigaţii şi porneşte practic de la zero, să identifice întâi de toate sursa de apă, după care să înceapă cu o suprafaţă mai mică, de 20-30% din cât lucrează, şi să se concentreze pe culturi precum porumbul sau rapiţa, care sunt cele mai profitabile în condiţii de irigare.

IPSO caută să ofere soluţii integrate
Despre parteneriatul cu austriecii de la Bauer a vorbit şi Franck Quertier, director pentru dezvoltarea afacerii şi politici agricole la IPSO. „Ne-am orientat spre irigaţii în 2017, pe fondul solicitărilor venite din partea clienţilor. Şi am ales Bauer, pentru că ne-am gândit la un producător care să ofere exact ceea ce au nevoie fermierii. Aici vorbim de o investiţie strategică. Pe timp de secetă, producţia poate fi diminuată astfel încât să se ajungă la 30%, dar cu un sistem de irigaţii performant se poate obţine o producţie de 160%. Dar pe lângă faptul că avem aceste produse de calitate, importantă este şi partea de service. Iar aici intervenim noi. Trebuie să ne asigurăm că montajul se face într-un timp cât mai scurt şi dacă e nevoie de o piesă de schimb, aceasta trebuie livrată imediat. Pe viitor, ne dorim să acoperim şi partea de staţie de pompare, poate cel mai strategic echipament dintr-un sistem de irigaţii, astfel încât să ajungem să propunem soluţii integrate”, consideră specialistul. În cadrul IPSO există de altfel un întreg departament dedicat acestui segment al irigaţiilor.

Opţiuni pentru orice condiţii de teren
Irigarea suprafeţelor mari cu ajutorul echipamentelor de tip pivot sau cu deplasare liniară este o provocare, deoarece necesită un echipament robust şi precis, care să irige uniform toată suprafaţa, în pofida diferitelor tipuri de sol, cultură şi condiţii de vânt care pot fi întâlnite în interiorul unei singure parcele. Neglijarea acestor aspecte poate afecta în mod semnificativ eficienţa şi profitabilitatea. Bauer propune soluţii inteligente precum pivoţi controlaţi prin GPS, care se adaptează în timp real la diferitele condiţii din teren şi comunică, tot în timp real, informaţii către utilizator.
Echipamentele de tip pivot irigă o suprafaţă circulară şi sunt alegerea perfectă atunci când dorim să irigăm o suprafaţă mare într-un mod cât mai eficient şi economic. Se poate opta pentru un pivot fix, dacă poziţia de funcţionare rămâne neschimbată, sau un pivot tractabil, dacă se doreşte ca echipamentul să lucreze pe mai multe poziţii.
Pe de altă parte, echipamentele de tip liniar au aceeaşi structură metalică precum cele de tip pivot, diferenţa fiind că ele descriu o mişcare de translaţie, reuşind astfel să irige parcele de formă regulată (pătrat, dreptunghi). Pot fi alimentate fie din canal sau din reţeaua de hidranţi, iar cu ajutorul unui sistem propriu de ghidare urmăresc forma parcelei şi acoperă până la sută la sută din parcela care se doreşte a fi irigată.

 

TAMBURII CU FURTUN, O INVENŢIE BAUER
În urmă cu 40 de ani, Bauer a revoluţionat lumea irigaţiilor cu echipamentele de tip tambur cu furtun. Multe s-au schimbat de atunci. Bauer a îmbunătăţit şi perfecţionat în continuu echipamentele de irigaţii cu tambur şi furtun, inovând un nou tip de turbină hidraulică, mai eficientă. Tamburii Bauer pot fi echipaţi atât cu tun de apă, care vine dotat cu o serie de duze de mărimi diferite, pentru controlul lăţimii de udare, dar şi cu rampă de udare de până la 72 de metri, în cazul în care se doreşte emiterea unei particule mai mici de apă în culturile sensibile. Înălţimea de la sol în cazul rampei este între 1,3 m şi 2,3 metri, astfel folosirea ei este ideală chiar şi pentru plantele înalte.

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →