Eficienţa irigării este mai mult decât simpla pompare a celei mai mici cantităţi posibile de apă. Performanţa este determinată de uniformitatea distribuţiei şi de răspunsul culturii.
METODA, FRECVENŢA ŞI DURATA
Din varii motive, fermierii nu se pot baza în totalitate pe precipitaţii şi trebuie să apeleze uneori la irigaţii pentru a-şi uda culturile. Pentru că nu doar cantitatea ploilor contează, ci şi distribuţia acestora iar de cele mai multe ori nu există uniformitate. Aşa se face că pe o anumită suprafaţă plantele pot arăta ca în prezentările din catalog şi pe parcela alăturată să ajungi să te bucuri dacă vei recolta ceva.
Pe de altă parte, practicile agronomice eficiente, cum ar fi gestionarea fertilităţii solului, rotaţia culturilor şi combaterea dăunătorilor, sunt componente esenţiale ale sistemelor de irigaţii. Când unul dintre aceşti factori este ignorat, fie prin lipsa de înţelegere sau proasta planificare, productivitatea agricolă va scădea.
Metoda, frecvenţa şi durata irigării au efecte semnificative asupra randamentului culturilor şi asupra performanţelor fermei în general. Şi chiar dacă cel mai important obiectiv al irigării este menţinerea rezervorului de umiditate a solului, modul în care acest lucru este realizat poate avea un impact determinant.
APĂ DIRECŢIONATĂ LA RĂDĂCINA PLANTELOR
Dar înainte de a opta pentru un anumit sistem automat de irigaţii, este foarte important să aflaţi care sunt diferenţele dintre acestea, avantajele şi, de ce nu, dezavantajele fiecărui sistem în parte.
Privită ca o măsură extrem de eficientă de conservare a apei şi ca o soluţie pentru îmbunătăţirea sănătăţii plantelor, irigarea prin picurare este alegerea ideală în anumite condiţii, dar prezintă şi unele provocări aparte. Recomandat în special pe suprafeţe mai mici, acest sistem permite distribuirea precisă şi uniformă a apei (şi chiar a nutrienţilor), direct la rădăcina plantelor, la un nivel de presiune scăzut şi în cantităţi reduse.
DISTRIBUŢIE CONTROLATĂ
Netafim este compania care a inventat această tehnologie, dar pe piaţă există deja mai mulţi competitori, fiecare cu atuurile sale. Acest tip de irigare foloseşte un sistem de tuburi plasate în jurul culturii la nivelul solului sau îngropate. Deoarece în acest caz apa se scurge direct în pământ, nu există risipă din cauza evaporării sau a scurgerilor. Până la urmă, apa este distribuită într-o manieră controlată. Acest tip de irigare devine din ce în ce mai popular şi este considerat unul dintre cele mai eficiente moduri de întreţinere a culturilor.
ÎN LOC DE PLOAIE
Irigarea prin aspersiune este o modalitate excelentă de a uda suprafeţele mari, în general nivelate, care au nevoie de o cantitate însemnată de apă. În acest caz, apa este împrăştiată de un sistem de capete de pulverizare reglate prin presiune care se rotesc iar duzele de cap sunt utilizate pentru a dispersa apa în picături mici printr-un model eficient de pulverizare. Într-un fel, această tehnologie este comparabilă cu precipitaţiile.
CALIBRARE PRECISĂ
Apa este transportată în câmp printr-o reţea de conducte, prin pompare sau alimentare cu apă sub presiune. Acest sistem de irigare necesită o calibrare precisă pentru a oferi o acoperire eficientă a zonei pe care o deservesc, luând în considerare faptul că udă frunzele plantelor şi astfel poate promova dezvoltarea fungilor în caz de suprautilizare. Aceste sisteme pot fi însă setate astfel încât să lucreze în cele mai eficiente perioade şi pot fi reglate pentru a nu risipi apa prin irigare pe vreme ploioasă.
Spre deosebire de tehnologia de picurare, aceste aspersoare necesită în mod normal fluxuri şi presiuni mai mari pentru a funcţiona, iar vântul afectează cu uşurinţă modelele lor de pulverizare. De asemenea, oferă o uniformitate mai mică în dezvoltarea culturilor.
IRIGAREA PRIN PICURARE
Avantaje:
– consum redus de apă şi energie
– distribuţie uniformă a apei
– prevalenţa mai mică a buruienilor, deoarece între rândurile de plante solul este uscat
– posibilitatea aplicării substanţelor de fertilizat prin sistemul de irigare
– riscul de scurgere şi evaporare a apei este eliminat
– se reduce eroziunea solului
– posibilitatea de a iriga terenuri cu formă neregulată
– costuri operaţionale şi cu forţa de muncă mai reduse
Dezavantaje:
– tuburile se pot înfunda fără o filtrare corespunzătoare
– liniile de picurare pot fi uşor deteriorate de lopeţi şi săpături
– razele solare extreme pot deteriora materialul din care sunt realizate benzile, dacă nu este cu protecţie UV
– rozătoarele pot mânca uneori tubulatura
– cheltuieli în plus după recoltare, cu strângerea conductelor sau a benzilor de picurare, transportul şi depozitarea acestora
– mai scump şi dificil de instalat pe suprafeţele mari.
IRIGAREA PRIN ASPERSIE
Avantaje:
– acoperă suprafeţe mari de teren
– intervale scurte de irigare
– confirmare vizuală a performanţelor sistemului
– modelele de pulverizare pot fi modificate
– combaterea îngheţurilor târzii
– costuri de întreţinere mai mici
Dezavantaje:
– apariţia fenomenelor de evaporare şi derivă
– poate provoca scurgeri şi eroziunea solului
– expunerea frunzelor la apariţia bolilor fungice
– aplicare neuniformă în condiţii de vânt şi temperaturi extreme
– costuri de funcţionare mari din cauza consumului de energie în timpul funcţionării.
un articol de
LIVIU GORDEA