7 minute de citit

IPSO Agricultură – SOLUŢII pentru fermele zootehnice

În egală măsură, lipsa de personal calificat îi determină pe proprietarii fermelor zootehnice să investească în utilaje şi echipamente ce uşurează munca în fermă şi reduce numărul de angajaţi, ce se găsesc şi aşa cu mare dificultate în piaţa forţei de muncă din România.
De la încărcătoare telescopice pentru manevrarea hranei şi a gunoiului de grajd, la cisterne pentru împrăştierea dejecţiilor lichide şi până la remorci pentru valorificarea gunoiului de grajd solid, toate aceste utilaje şi echipamente special proiectate pentru zootehnie fac parte din portofoliul complet al IPSO Agricultură.

Încărcătorul telescopic MLT 625

Soluţii de manipulare în fermă
Mai mult decât o soluţie de manipulare, IPSO Agricultură oferă fermierilor o maşină cu aspect estetic şi confort în utilizare: interiorul şi exteriorul beneficiază de cea mai nouă tehnologie din punct de vedere al designului. Încărcătorul telescopic MLT 625 include beneficiile şi caracteristicile inovaţiilor echipei de proiectare a Manitou: JSM (Joystick SwitchandMove – dezvoltat şi brevetat de Manitou), cabina nouă şi ECS (EasyConnectSystem – depresurizarea liniei de ataşamente cu motorul pornit). Aceste inovaţii permit obţinerea productivităţii maxime şi un confort sporit în operare. Încărcătoarele Manitou asigură un nivel ridicat de performanţă. Achiziţionând un încărcător frontal Manitou, beneficiezi de toate serviciile oferite de dealerul exclusiv IPSO Agricultură, precum: service post-vânzare, contracte de întreţinere, reparaţii la faţa locului şi soluţii de finanţare adaptate nevoilor fermierilor.
Noul încărcător telescopic Manitou MLT 625 75 H este acum disponibil în varianta cu normă de poluare Stagiul V. Pentru o ofertă personalizată, contactează IPSO Agricultură, distribuitor exclusiv Manitou în România.
Cupa pentru dejecţii solide, fân şi paie Manitou CBG 2450 poate fi folosită cu succes în zootehnie. Graiferul cu structură puternică asigură o performanţă ridicată. Dinţii laterali pot fi demontaţi şi lama de tăiere este reversibilă, asigurând o durată de utilizare îndelungată.
Furca pentru dejecţii solide, fân şi paie Manitou FFGR cu deschidere reglabilă asigură o vizibilitate foarte bună şi poate fi folosită atât în manipularea baloţilor, cât şi a gunoiului de grajd compact.

Cisterne de împrăştiat dejecţii lichide
IPSO Agricultură oferă o gamă variată de cisterne de împrăştiat dejecţii lichide, cu capacităţi cuprinse între 5.150 litri şi 30.000 litri, create pentru uz profesional. Cisternele PICHON pentru dejecţii lichide sunt prevăzute cu un indicator de nivel. Fermierii pot alege una dintre cele două posibilităţi: indicatorul simplu cu vizor de 3”, ce indică finalul procesului de pompare a îngrăşămintelor sau tubul transparent pentru a putea vizualiza volumul exact existent în cisternă.
Alegerea unei pompe de vid depinde de condiţiile de lucru şi de capacitatea cisternei. PICHON oferă o gamă largă de pompe de vid: pompe cu răcire cu aer sau cu apă, precum şi pompe cu lobi sau centrifuge, în funcţie de debitul şi de presiunea ce trebuie atinse.
Secţiunea axei trebuie să fie proporţională cu greutatea totală a cisternei. Deoarece siguranţa este o prioritate, PICHON oferă axe supradimensionate în echiparea standard, acordând o atenţie specială dimensionării butucilor, rulmenţilor şi frânelor.
Pentru soluţii de împrăştiere, PICHON vine în întâmpinarea fermierilor cu o bară de împrăştiere a îngrăşămintelor cu picurător, care are o structură complet galvanizată şi este montată pe un dispozitiv de prindere hidraulic prevăzut în partea din spate a cisternei. Poate avea lăţimi de lucru cuprinse între 9 şi 30 m şi diverse opţiuni.
Tot pentru împrăştiere sunt disponibile injectoarele în 4 versiuni: injector EL71 cu discuri cu diametrul de 640 mm, injector EL8 cu patine, injector EL61 cu dinţi (Vibroflex sau pătrat) şi injector EL64 cu discuri pentru mirişte. Alegerea unui model se face în funcţie de tipul de sol pe care vor fi împrăştiate îngrăşămintele lichide. Distribuirea îngrăşămintelor cu tunul pulverizator este deosebit de utilă pe teren deluros, unde solul nu poate fi atins. PICHON propune, de asemenea, o gamă variată de duze de împrăştiere a îngrăşămintelor: conice, la nivel cu solul, inversate, oscilante sau cu jet vertical. De asemenea, se pot configura braţe de împrăştiere cu 2 duze (lăţime de lucru 12-15 m) sau braţe cu mai multe duze, cu lăţimi de lucru între 12 şi 24 m.

Valorificarea gunoiului de grajd solid
Gunoiul de grajd solid este colectat în locuri special construite, fiind la îndemâna tuturor crescătorilor de animale. Cu ajutorul remorcilor PICHON, acesta este împrăştiat pe terenurile agricole sau pe pajişti, crescând astfel aportul de nutrienţi accesibili plantelor. IPSO Agricultură oferă o gamă completă de remorci PICHON pentru împrăştiat gunoi de grajd solid, pentru a face faţă tuturor tipurilor de îngrăşământ organic solid. Gama de remorci pentru împrăştiat gunoi de grajd solid au capacităţi de la 8 mc până la 24 mc.
Aceste modele sunt complet galvanizate şi sunt echipate cu frânare pneumatică şi cu o axă de 90 mm (tamburi de frânare 400 x 80 mm), o axă de 150 mm (tamburi de frânare 406 x 120 mm), 2 axe bogie (fixă + direcţională) de 130 mm (tamburi frânare 400 x 80), sau 2 axe tandem (fixă + direcţională) de 150 mm (tamburi frânare 420 x 180), în funcţie de model.
Seria M850/M1050/M1250 este special proiectată pentru acei fermieri ce practică agricultură în zonele deluroase. Lungimea utilă a cuvei este mai mare de 5 m, ceea ce înseamnă că operatorul poate să încarce remorca fără probleme, cu 2 cupe cu lăţimea de 2,5 m, realizându-se astfel o încărcare uniformă.
Dimensiunea mare a rotoarelor este unul dintre punctele forte PICHON ce se regăsesc pe aceste modele, având un diametru de 885 mm. Acelaşi diametru se întâlneşte şi la seria M945/M1050. Începând cu modele M1350 şi M1450, diametrul rotoarelor este de 1035 mm. Poziţia specifică a cadrului rotoarelor previne materialul împrăştiat să se reîntoarcă în cuvă. Aceste modele sunt construite cu aceleaşi caracteristici tehnice precum remorcile de capacitate mare, fiind proiectate pentru fermierii şi prestatorii de servici care vor un echipament robust cu distribuţie precisă.
Prezentă pe toate modelele, inclusiv pe M1655 şi M1855, cuva este echipată cu un transportor cu racleţi în formă de U de 70 mm. Banda transportoare este acţionată de o cutie de viteze de mari dimensiuni cu un cuplu de până la 10.000 Nm, controlată din cabină.
Cele mai mari remorci din categoria sa sunt modelele M2070 şi M2470, ce au o capacitate mare, răspunzând perfect cerinţelor fermierilor care dispun de volume mari de gunoi de grajd. Acestea pot avea o lăţime de distribuţie cuprinsă între 8 m şi 15 m, în funcţie de produsul împrăştiat. Astfel, PICHON oferă versatilitate, fără să foloseşti mai multe remorci în funcţie de tipul produsului împrăştiat.

Text şi foto: IPSO AGRICULTURA

DIMENSIUNI SUPER COMPACTE PENTRU ACCESAREA CELOR MAI INACCESIBILE ZONE
Având o înălţime de 2 metri şi o lăţime de 1,81 metri, încărcătorul telescopic MLT 625 poate intra cu uşurinţă în clădiri şi poate fi utilizat în zone inaccesibile pentru alte maşini. În egală măsură, încărcătoarele telescopice Manitou MLT 630 105 Premium şi MLT 635 130 PS+ Premium au fost proiectate pentru lucrul în fermă. Având o lungime de 2,13 m şi o înălţime de 2,37 metri, încărcătorul MLT 630 105 Premium îşi face loc în orice adăpost. De asemenea, MLT 635 are o lungime de 2,39 metri şi o înălţime de 2,38 metri.
Pe lângă garda la sol de 38 cm, încărcătorul telescopic MLT 625 este echipat cu anvelope agricole profilate de 18 ţoli. Tracţiunea şi aderenţa excelente permit utilizarea maşinii pe toate tipurile de teren. Încărcătorul telescopic asigură un iluminat optim, fiind echipat pentru lucrul pe timp de noapte, cu 4 lumini de lucru tip LED montate pe cabină.

Articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →