Iosif ŢICRA a bifat un nou RECORD de producţie, la SOIA - Revista Ferma
2 minute de citit

Iosif ŢICRA a bifat un nou RECORD de producţie, la SOIA

O facem şi de această dată pentru că inginerul Iosif Ţicra, “artizanul marilor recolte” de aici a obţinut încă un record de producţie. Pe suprafaţa de 300 ha cultivată cu soia a obţinut anul trecut un randament de 5.000 kg la hectar. “Am folosit în cultură soiul PR92B63 care s-a dovedit a fi extrem de rezistent şi productiv, confirmându-şi însuşirile valoaroase, chiar şi într-un an dificil cum a fost 2016. Sunt convins că în ferma de la Silistraru sunt condiţii create pentru a depăşi această bornă de producţie de 5t/ha”, a rostit cu emoţie şi satisfacţie profesională agronomul Iosif Ţicra.

Å£icra-Iosiff_b

Pentru acest frumos rezultat, Iosif Ţicra a fost declarat de către compania DuPont Pioneer, cu care a dezvoltat de ceva timp un fructuos parteneriat, “Fermierul campion pe anul 2016”.

Campioni de soi şi… soia

Un alt soi de soia marca DuPont Pioneer care a “produs” anul trecut o densitate bună de “fermieri campioni” ai câmpurilor cultivate din judeţul Mureş este şi PR91M10. Acesta e un timpuriu din grupa I de maturitate, cu bobul mare, sferic, uniform, cu hilul de culoare galben-deschisă, cu un conţinut în proteină de peste 36%, tolerant la atacul de mană pe tulpină şi păstăi.
Astfel, fermierii Vasile Vlasiu şi Vasile Şanta, din Iernut, judeţul Mureş, au recoltat 4.400 kg boabe la hectar, în timp ce Emil şi Raluca Marian din Vinţu de Jos, judeţul Alba, au adunat o medie de 4.013 kg/ha.
De asemenea, mureşenii Dorel Vercherean, din Văleni, comuna Pogăceaua, şi Constantin Bîrlean, din satul Band (Fânaţe), au obţinut cu soiul PR91M10 3.800 kg/ha.

PR92B63 – Caracteristici generale
– soi semitimpuriu, cu un excelent potenţial productiv.
– Se poate cultiva în toate zonele favorabile acestei culturi.
– Bob mare, uniform, sferic, cu hilul de culoare cafenie şi conţinut ridicat în proteină.
– Densităţile de semănat trebuie să asigure minimum 500-600.000 de plante recoltabile la hectar.
– Datorită precocităţii sale se poate cultiva şi spre zonele mai nordice.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →