Zoltan Csaba Deak, proprietarul companiei CTT Cereals Trading & Transport din Agriş, jud. Satu Mare, este beneficiarul unei investiții de amploare cu tehnologia Himel de condiționare, uscare, depozitare şi livrare cereale.
Ferma: Cine este Dl Zoltan Csaba Deak și cum a început acest business de succes?
Zoltan Csaba Deak: Sunt un antreprenor din nordul țării, am comerţul în sânge şi nu sunt împăcat dacă nu ”atac” viaţa cu un nou proiect!
Am început ca transportator rutier de mărfuri, apoi mi-am cumpărat un camion şi-am tot progresat. Dar ideea de bază a fost să am o afacere de familie solidă.
Ferma: Văd aici la dvs. în curte o investiţie foarte serioasă…
Zoltan Csaba Deak: Am avut nevoie de o capacitate de depozitare serioasă şi, pe lângă hala pe care o vedeţi, am construit, cu partenerul de contract, firma HIMEL din Germania, un depozit de cereale cu 3 silozuri de câte 2000 tone fiecare, plus un siloz tampon de cereale neuscate de 100 tone, uscător de 10 t/h, siloz de 100 t pentru livrări și deservirea halei cu o bandă de 60 m.
Ferma: Are investiţia dvs. și componenta de curățare a cerealelor?
Zoltan Csaba Deak: Desigur, am contractat cu HIMEL şi un curăţitor cu site şi sistem de aspiraţie, cu ciclon şi toată evacuarea. În plus, uscătorul este în flux continuu, este deservit de silozul “umed” şi de tehnica de încărcare şi descărcare aferentă. Iar recuperarea de căldură este un atu în plus, e motivul pentru care am ales acest uscător.
Ferma: Ce capacitate are tehnica de transport, incluzând elevatoarele și transportoarele care deservesc instalaţia?
Zoltan Csaba Deak: Chiar dacă am doar 6000 tone capacitate plus hala, am decis să iau o tehnică de preluare, precurăţire și transfer de 60 t/h, ca să nu-mi pară rău mai târziu.
Ferma: De ce aţi decis să lucraţi cu HIMEL?
Zoltan Csaba Deak: Am ales firma HIMEL pentru că este un partener serios și de încredere pentru clienții care pun accent pe calitate, fiabilitate și soluții tehnologice individuale la cheie. Am avut încredere în ei și ei în mine. Tot proiectul a decurs conform planului și așa cum a fost discutat. La urma urmei, a contat mult raportul preţ – calitate atractiv.
Ferma: Cum vă afectează criza preţului cerealelor?
Zoltan Csaba Deak: Fiind comerciant în primul rând, nu sunt aşa vulnerabil precum sunt fermierii. Dar și eu trebuie să am mare grijă: calitate, umiditate, corpuri străine, preţ mai ales! Evident, cu o tehnică de procesare avansată, cum am eu acum, poţi să fii flexibil și să abordezi piaţa și într-un sens și în celălalt cât mai adecvat.
Ferma: Aveți în plan noi investiții?
Zoltan Csaba Deak: Dacă lucrurile vor evolua în bine, se va termina necazul ăsta cu războiul la graniţă și investiţia actuală îşi scoate banii, de ce nu?! Poate un FNC, o instalaţie de granulare furaje, voi vedea cum evoluează lucrurile.
Vreau să mulţumesc în mod special partenerului meu, Dl. Pfeiffer Adalbert, fără de care acest proiect n-ar fi fost posibil.