Investiții sigure în plantațiile de căpșun - Revista Ferma
4 minute de citit

Investiții sigure în plantațiile de căpșun

vissers 1 m Investiții sigure în plantațiile de căpșun

Varietăți deja consacrate, cu mare căutare în lumea cultivatorilor de căpșuni, dar și altele noi așteaptă atât în câmpurile de producție, pentru livrările în stare proaspătă, cât și în depozitele frigorifice din Olanda, pentru a fi furnizate ca plante frigo.

 

Tipuri de stoloni Vissers pentru sezonul 2016 

• Stoloni fortificați (în engleză “waiting bed plants”). În funcție de necesități, fermierul poate comanda stoloni din categoria de vârf “heavy waiting beds”, care au o grosime a coletului mai mare de 22 mm, sau din categoria intermediară “medium waiting beds” – plantele cu cel mai mare potențial de producție încă din primul an de plantare. Se recomandă să fie plantate în luna aprilie sau mai. 

Pentru anumite sortimente, anul acesta Vissers a produs o cantitate limitată de stoloni din categoria “small waiting beds plants”, aceste plante fiind destinate extinderii sezonului, de aceea se plantează în luna mai.

• Stolonii A+ extra sunt obținuți în câmpurile normale de înmulțire și au o grosime a coletului între 18 și 22 mm. Experiența ne-a arătat că aceste plante pot forma încă din primul an aceeași cantitate de producție ca și plantele din categoria „medium heavy plants”, dar cu fructe mai mici.

• Stolonii A+ sunt destinați în special pentru culturile de doi ani. În general, grosimea coletului este între 15 și 18 mm. Producția obținută în primul an este moderată, dar fructele sunt delicioase. În anul al doilea plantele vor produce la întreaga lor capacitate.

• Stolonii din categoria intermediară ,,small A+,, au o grosime a coletului între 12 și 15 mm, de unde vine și denumirea de „A+ mai mic”. Plantele vor produce o cantitate de fructe importantă economic încă din primul an, permițând amortizarea unei părți din investiție chiar din anul plantării. În al doilea an, producția obțintă va fi în concordanță cu potențialul sortimentului.

• „Standard A”. Plantele din această categorie au o grosime a coletului de 8-12 mm și o capacitate mică de producție în anul plantării, de aceea trebuie luată în considerare producția obținută în anul următor celui în care s-a înființat cultura.

Clasificarea tipurilor de stoloni prezentată anterior este valabilă, în general, pentru varietățile cu o singură fructificare, recunoscute pentru capacitatea lor mare de a produce stoloni.

Pentru căpșunii remontanți, această clasificare poate suferi unele modificări. Dată fiind capacitatea de producție încă din primul an, aceste soiuri vor avea producții mult mai mari decât cele din clasificarea detaliată anterior, chiar dacă dimensiunea coletului este mai mică. De aici se poate desprinde o altă clasificare și chiar apariția unor noi categorii, precum „A-„ sau „B”, plante care, deși sunt foarte mici, vor avea o producție însemnată încă din anul plantării.

 

Vă stau la dispoziție pentru comenzi și informații referitoare la stocuri și prețuri:

 

Vasile FONOAGE 

Reprezentant Vissers BV Olanda

Tel. 0722373105

E-mail: fonoage-emil@hotmail.com

 

 

MĂSURI SUPLIMENTARE PENTRU REUȘITA CULTURILOR

Chiar dacă am făcut alegerea corectă în ceea ce privește soiul și categoria biologică a stolonilor, pentru a obține rezultatele scontate va trebui să ținem seama de câteva recomandări:

• Respectați adâncimea de plantare: până la baza coletului, cu rădăcinile bine întinse, și presați pământul în jurul plantei.

• Dacă nu plouă, mențineți umiditatea timp de minim 14 zile de la plantare. Din cauza evaporării apei din plante, păstrarea solului umed nu va fi suficientă. Folosiți aspersia pentru a compensa pierderea umidității. 

• Păstrați distanța de plantare de 25-30 cm între plante și de 75 cm până la 1 m între rânduri.

• Pentru a preveni pagubele provocate de dăunători, monitorizați atent apariția și înmulțirea acestora. Folosiți metode de combatere atunci când este necesar.

• Țineți sub control bolile rădăcinilor folosind fungicide specifice împotriva acestora. 


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →