Inventarul subvențiilor: fermierii ies pe minus - Revista Ferma
9 minute de citit

Inventarul subvențiilor: fermierii ies pe minus

euro2 m Inventarul subvențiilor: fermierii ies pe minus

La fel s-a întâmplat și la stabilirea bugetului Ministerului Agriculturii pentru anul 2013. “Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2013 se cifrează la 5,562 miliarde lei, în creștere cu 0,84% față de execuția preliminată a anului 2012 de 5,516 miliarde lei și a fost avizat favorabil de către comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

Sumele alocate pentru subvenții sunt de 1,364 miliarde euro, mai mici cu 31,89% față de anul precedent, iar fondurile alocate pentru susținerea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile se ridică la 2,297 miliarde lei, în scădere cu 7,3% față de 2012”.

Așadar, avem buget mai mare la MADR pe anul 2013, însă sumele alocate pentru subvenții au fost reduse cu peste 30 de procente.


Fermierii ne scriu “…”

Agricultorii susțin, însă, că nu plata viitoarelor subvenții îi îngrijorează, ci mai degrabă subvențiile restante, în contul cărora au accesat credite bancare, au achiziționat inputuri și au planificat următoarele campanii agricole. Aceștia au comentat legat de acest subiect pe portalul nostru de știri Agroinfo.ro.
“Este foarte bun comunicatul APIA Centrală, potrivit căruia în săptămâna 14-20 ianuarie se vor face plăți, dar nu corespunde realității!!!

Suntem în 27 ianuarie și banii nu au intrat în conturile fermierilor. Mă refer la tranșa a doua pentru subvenția pe suprafață. Ce putem crede noi fermierii? De ce APIA nu vine cu un comunicat de presă să informeze corect fermierii?”, ne-a scris Viorel, la secțiunea Vocea Fermierului. “Cuantumul subvențiilor este sub orice critică, dar problema cea mai mare este că așa mici cum sunt, sumele acestea infime nu se dau în timp util.

Agricultura se face într-un anumit interval periodic, iar banii ne trebuie atunci, și nu când crede unul sau altul dintre politicieni, care oricum habar n-are cu ce se ,,mănâncă” agricultura. Cheltuielile pentru înființarea unui hectar de cultură depășesc 500 euro. Faceți socoteala și vedeți la condițiile de agromediu (pedoclimatice), care este ,,ajutorul” dat de guvernanții noștri”, ne scrie un alt fermier.

 

Subvenția la motorină rămâne în “stand by”

În rândurile fermierilor circulau zvonuri încă de anul trecut potrivit cărora, în 2013, nu vor mai primi ajutorul de stat prin rambursarea diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură. “Mulți fermieri nu și-au făcut lucrările agricole, pentru că nu au mai avut bani de motorină. Este o situație excepțională în sectorul agricol și Guvernul ar trebui să ia măsuri de sprijin, pentru că altfel efectivele de bovine vor scădea și vom fi dependenți de ceea ce se aduce de afară.

Ba mai mult, guvernanții noștri o să renunțe și la subvenția la motorină, pentru că în trimestrul III au dat doar 30% din ceea ce au solicitat fermierii, iar pentru anul 2013 au zis că nu se mai dă, motivând că este o măsură de sprijin din partea statului și nu este acceptată de Uniunea Europeană.

Adică fermierii europeni lucrează cu motorină cu 50% mai ieftină și fermierii români, cu motorină la preț întreg, 100%”, ne-a spus Mircea Ciurea, crescător de bovine și administrator al Cooperativei Agricole Someș-Arieș, județul Cluj.

“Ce au de gând să facă guvernanții cu prețul la motorina pentru agricultură? Se știe că vechiul act normativ de subvenționare a accizei a expirat, subvențiile pe trimestrul III din 2012 nu s-au achitat integral, iar campania de primăvară bate la ușă”, întreabă un alt fermier.

Până la 31 ianuarie 2013 (inclusiv), APIA a primit cereri pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul IV 2012. “Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură”, anunța Agenția de Plăți la jumătatea lunii ianuarie a.c..

Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că singura problemă din bugetul MADR pentru anul 2013 este subvenția la motorină, pentru care va solicita sprijinul Comisiei Europene.“Singura problemă care există în bugetul MADR este legată de subvenția la motorină, iar acest lucru se întâmplă pentru că nu există un cadrul legal pentru a prelungi modalitatea de subvenționare din 2012.

Gândim în momentul de față o metodă de a notifica CE pentru a acorda și în 2013, într-un anumit cuantum, subvenția la motorină, deoarece este extrem de importantă pentru fermieri”, a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.


2013 – an nefast pentru zootehnie

Cu toate că, în vara anului trecut, șeful MADR susținea că în septembrie vor fi demarate plățile pentru ovine și bovine, fermierii încă așteaptă banii promiși. ”Ne propunem pentru 2012 să acordăm sprijinul financiar pentru sectorul de bovine și ovine aproape de plafonul maxim aprobat pentru zootehnie de Comisia Europeană, respectiv de 219 milioane de euro pentru bovine și aproape 80 de milioane de euro la ovine și caprine.

Acest sprijin pe exploatație se va acorda după finalizarea controalelor, probabil începând cu luna septembrie. Vrem să dăm acest semnal sectorului de creștere a bovinelor și ovinelor mai ales că toate aceste sume se contorizează pentru bugetul anului 2013”, declara Constantin, la jumătatea lunii iulie a anului trecut.

Suntem, însă, în prag de primăvară a anului 2013 și o parte dintre crescătorii de animale nu primit nici un leu, deocamdată. “La sectorul zootehnic, respectiv la ovine, până în momentul de față nu s-a făcut nici o plată. Ni s-au dat doar adeverințe pentru a putea accesa credite de la bănci. Eu ar fi trebuit să primesc în jur de 28.000 lei, pentru un efectiv de 700 de oi, dar nu am primit nimic.

Ni s-a spus că banii se vor da din bugetul pe 2013, dar animalelor noastre nu le ține de foame scandalul din Parlament”, ne-a declarat Ovidiu Ogîrtin, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Timiș.

Acesta susține că noua formă de impozitare a animalelor nu este un impediment în desfășurarea activității zilnice din fermă, dar amânarea plăților DA. “Suntem de acord ca după ce primim banii să și plătim, cu condiția ca atunci când noi avem de primit bani să-i primim la timp, pentru că noi suntem obligați să ne plătim impozitele la termenul scadent, altfel plătim penalizări.

Pe noi ne deranjează faptul că s-au găsit bani pentru plățile pe agromediu, iar pentru zootehnie nu s-a găsit nici măcar 50% din subvenție. Și așa, plata este mică, de doar 40 lei pe cap de animal, dar dacă nu o primim nici pe aceasta la timp, 2013 va fi un an nefast pentru zootehnie”, a precizat crescătorul de ovine.

Ovidiu Ogîrtin a menționat că “până în anul 2011, plățile naționale directe complementare la animale au fost plătite în proporție de peste 50% până în data de 30 decembrie, iar până în 15 februarie anul următor subvențiile erau plătite în mare parte atât la animale, cât și la sectorul vegetal. Pe când, în momentul de față, în sectorul vegetal s-au primit doar 53 euro/ha, respectiv jumătate din SAPS, asta înainte de alegeri, iar din momentul respectiv și până în prezent nu s-a mai primit decât o foarte mică parte din PNDC1.

Dar sunt nesemnificative plățile, comparativ cu mulțimea de fermieri care așteaptă cu sufletul la gură acei bani pentru inputuri, tratamente, lucrări și tot ceea ce înseamnă activitate normală și la timp într-o fermă”.

Potrivit fermierului, în 2012 efectivul de animale a crescut și înregistra un trend ascendent în sectorul ovin, dar se pare că anul acesta lucrurile merg prost pentru zootehnie, întrucât o mare parte dintre crescători sunt pe punctul de a-și vinde animalele, din cauza situației dezastruoase din sector.


Credite cu scadență pe 30 septembrie 2013

Deși nevoit să apeleze la varianta accesării creditelor, fermierul nu este de acord cu această soluție și atrage atenția asupra datei scadente din contractul de achitare a creditului – 30 septembrie 2013. “De ce trebuie să fim obligați să luăm credite? Pentru noi și un leu sau doi plătiți la bancă sunt niște costuri suplimentare pe care trebuie să le suportăm. Din câte am înțeles, contactele băncilor sunt făcute cu data limită de achitare la 30 septembrie 2013. Să înțelegem că ar exista posibilitatea ca în septembrie 2013 să primim noi subvențiile pentru animale?

În anii trecuți, contractele încheiate cu băncile aveau termen limită data de 1 martie a anului următor, însă de anul acesta data s-a schimbat la 30 septembrie, așadar statul are la dispoziție 10 luni pentru a băga banii în conturile băncilor. Nouă ni se spune că ni se vor da banii, dar când și cum… nu se știe. Suntem amăgiți de la o lună la alta”, conchide Ovidiu Ogîrtin.


APIA A PLĂTIT ÎN DOUĂ ZILE 1,28 MILIARDE LEI

Printr-o informare de presă, APIA a anunțat că, în perioada 17-18.01.2013, a plătit suma de 1.28 miliarde lei (297.28 milioane euro), unui număr de 329.190 de fermieri. Potrivit APIA, plățile au fost făcute pe măsurile delegate din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) – AXA II, aferente campaniei SAPS 2012, respectiv: măsura 211 – Sprijin pentru zona montană defavorizată; măsura 212 – Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană și măsura 214 – Plăți de agro-mediu.
Tot pe AXA II, APIA ne-a comunicat luna trecută că a plătit din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Bugetul Național peste 70 milioane de euro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →