Localitatea Lungulețu este cunoscută datorită cartofilor timpurii produși aici. Fiecare gospodărie are cel puțin o solă cu acest gen de cultură. În piețele din Capitală, aproape că nu mai spune nimeni cartofi timpurii, ci „cartofi de Lungulețu”. De aceea, echipa Syngenta (Dana Răduică, Andreea Iacobescu, Nicoleta Grindaru, Iulian Zafiu și Vasilică Hoarcă) a realizat un lot de cartofi tratați cu soluțiile Syngenta în ferma lui Matei Vasile (19 hectare cultivate cu această plantă).
Piața de gross adună cei mai mulți fermieri
Specificul zonei este monocultura de cartof și de aceea controlul dăunătorilor se realizează mult mai dificil decât în zonele unde se face asolament. Dar lotul aflat chiar la intrarea în Piața de Gross din Lungulețu, locul în care se strâng cei mai mulți fermieri, s-a prezentat în condiții foarte bune. Cel puțin așa susțin fermierii din zonă. Ilie Dumitru din Brezoaiele (10 ha cu cartof) spunea că deja făcuse șase tratamente în ferma sa și tot nu scăpase de infecția de mană. Anul viitor va folosi Revus, iar la finalul culturii din anul acesta va folosi Shirlan (0,3 l/ha) pentru a stopa infecția cu mană.
Tot aici m-am întâlnit cu Vlad Mirică, fermier care folosește frecvent soluțiile Syngenta (Arcade, Karate Zeon, Actara etc.) în tratamentul celor aproape 60 ha cu cartof pe care le cultivă împreună cu fiul său și cu soția. Dar și în culturile de morcov (5 ha), ceapă (4 ha), pătrunjel de rădăcină (1 ha) și pepeni (4 ha cu hibrizi Syngenta).
Programul tehnologic Syngenta pentru cultura cartofului
Se începe întotdeauna cu un nematocid împotriva dăunătorilor de sol, aplicat înaintea plantării, iar Syngenta oferă Nemathorin, care are efect de control și asupra viermelui sârmă, în doză de 15 kg/ha. La rebilonare s-a aplicat erbicidul Arcade (4-5 l/ha), care combate 41 din 46 de buruieni monocotile anuale, dar și anumite specii de dicotile. Este de preferat folosirea lui în perioada de preemergență, pe un teren foarte bine pregătit pentru a se realiza un efect pelicular uniform. Iar pentru monocotilele perene (pir, costrei) s-a folosit Fusilade Forte (0,8- 1,5 l/ha). În faza de rozetă, s-a aplicat un prim tratament cu Shirlan (0,4 l/ha) pentru combaterea infecției primare cu mană, ca să se diminueze sau să evite un posibil atac. Iar în faza de creștere a tuberculilor s-a folsit Revus (un produs translaminar), pentru desăvârșirea combaterii manei. Pentru evitarea atacurilor viitoare de mană este necesară distrugerea vrejilor, dar nu înainte de a se folosi un tratament cu Shirlan, care va avea efect și asupra sporilor de pe sol. Mai ales în cazul celor care fac sămânță de cartof, ceea ce nu prea este cazul la Lungulețu, unde cartofii sunt scoși înainte de maturare. Totuși, este de evitat rămânerea pe sol sau în sol a resturilor de tuberculi, precum și încorporarea vrejilor. În intervalul de timp dintre aceste tratamente se recomandă, din 10 în 10 zile, tratamentul cu Ridomil Gold (2,5 l/ha) în perioada creșterilor noi.
Iulian Zafiu a ținut să specifice că, din fericire, combaterea gândacului din Colorado nu mai este o problemă. Se combat ușor la apariția larvelor cu Actara (60-80 g/ha) sau Karate Zeon (0,2 l/ha). Dar afidele, care sunt principalii vectori de transimtere a infecțiilor, sunt destul de greu de controlat. Din fericire, Syngenta are produsul Eforia 45 (un reddy mix între Actara și Karate Zeon, în doză de 0,75-1 l/ ha), care are un efect rapid și de lungă durată și atacă atât larvele, cât și adulții insectei.
Lot demonstrativ cu varză, pentru sarmalele bucureștenilor
Iulian Zafiu, specialistul pe înființarea loturilor de culturii speciale, „se pune în pantofii fermierului” și încearcă să obțină o cultură curată, dar și eficientă. De aceea are grijă să recomande tratamente, cu gândul și la costuri.
Tot aici, în toamnă va fi un lot de varză cu hibrizi produși de Syngenta și tratat, se înțelege, cu produse Syngenta. Deoarece aceasta este structura culturilor de la Lungulețu: cartofi timpurii urmați de varza pentru sarmalele bucureștenilor.
Trebuie subliniat că evenimentul a fost unul extrem de eficient. Fermierii interesați au venit în mai multe rânduri, iar specialiștii Syngenta s-au ocupat de fiecare nouă serie parcă cu și mai mult aplomb. Ceea ce este bine pentru toată lumea.
Articol publicat in Revista Ferma nr. 12 (173 – 1-31 iulie 2016)