Înţărcarea caprelor în 4 paşi tehnologici - Revista Ferma
5 minute de citit

Înţărcarea caprelor în 4 paşi tehnologici

Prin înţărcarea caprelor se înţelege sistarea producţiei de lapte, moment de la care caprele nu mai alăptează sau nu vor mai fi mulse. Lactaţia va fi reluată după următoarea fătare.

Momentul înţărcării caprelor depinde de factori climatici, tehnologici şi de scopul pe care îl urmărim la planificarea producţiei pe perioada unui an. Iată cum trebuie să procedezi!

La rasele de lapte sau la cele pe care le mai mulgem după înţărcarea iezilor, situaţia este diferită faţă de rasele de carne şi va trebui să intervenim pentru a minimiza stresul de înţărcare.

intarcare capre CANVA_b

Cum reducem stresul de înţărcare?

 

  1. Alege corect momentul înţărcării! În general, înţărcarea o efectuăm mai devreme dacă creştem capre în sistem extensiv, cu o producţie mai mică de lapte, şi mai târziu, în sistem intensiv, când putem mulge caprele până în luna 10 de lactaţie. Alegerea datei în care facem înţărcarea depinde de producţia medie de lapte a turmei pe care o deţinem. Sunt cazuri excepţionale în care avem în turmă capre cu o producţie foarte mică de lapte şi nu mai este economic să le mulgem. De asemenea, sunt capre bolnave la care aplicăm tratamente ale căror reziduuri de medicamente pot fi eliminate prin lapte, fiind un pericol pentru sănătatea umană. Aceste capre trebuie să le înţărcam mai devreme.
  2. Ţine cont de durata lactaţiei! La caprele specializate pentru producţia de lapte, lactaţia are o durată standardizată de 305 zile (ca la bovine). Procesul de înţărcare trebuie să înceapă cu 2-3 săptămâni înainte de data planificată, secreţia laptelui fiind oprită la trei zile după ultimul muls. O practică obişnuită, care nu este ideală, este reducerea frecvenţei mulsului de la două ori pe zi la o dată pe zi şi apoi la fiecare două zile. O reducere treptată a mulsului continuă să stimuleze ugerul să producă lapte, acesta fiind predispus infecţiei bacteriene.
  3. Hrănire adecvată! Pentru ca înţărcarea să aibă succes, cu 2-3 săptămâni înainte de data planificată, scoateţi din raţie fânul de lucernă şi îl înlocuiţi cu fân de graminee iar tainul de concentrate trebuie să îl reduceţi cel puţin la jumătate. În acest fel se va atinge starea de saţietate, rumenul va fi plin dar cantitatea de energie şi proteină va fi mult redusă. Se poate introduce şi o cantitate redusă de grosiere, dar nu furajaţi cu suculente. Apa se va asigura la discreţie.
  4. Verifică ugerul fiecărei capre! După două săptămâni de dietă săracă în principii nutritivi, evaluaţi ugerul fiecărei capre pentru a vedea cât lapte mai produce şi care este starea lui. Întărcaţi caprele brusc dacă producţia de lapte este minimă şi ugerul este sănătos, adică le mulgeţi pentru ultima dată, lactaţia fiind reluată după fătare. Dacă caprele au foarte mult lapte se poate încerca o înţărcare în care să combinăm schimbarea structurii raţiei cu reducerea frecvenţei mulsului. Indiferent de sistemul aplicat, este necesar ca în prima săptămână să controlaţi caprele pentru a fi siguri că au înţărcat toate.
  5. Ai grijă la perioada de gestaţie! Mare atenţie ca după ce sunteţi convinşi că au înţărcat caprele, să reveniţi cu o raţie de calitate bazată pe fân şi concentrate, pentru că în ultima perioadă de gestaţie iedul creşte foarte mult, limitând capacitatea rumenului iar un spor de energie şi proteină îi asigură caprei suportul creşterii rezervelor de grăsime extrem de necesare susţinerii lactaţiei, în special în prima lună după fătare. Este foarte important! Caprele nu trebuie să fie slabe, dar nici grase în preajma fătării. Caprele grase sunt predispuse la cetonemia de gestaţie, cele mai afectate fiind cele cu gestaţie multiplă.

 

intarcare capre 2 Canva_b

 

BENEFICII ALE REPAUSULUI DE LACTAŢIE

 

Alocarea unei perioade în care caprele să nu fie mulse este benefică pentru sănătate acestora şi contribuie la îmbunătăţirea producţiei de lapte în viitoarea lactaţie:

  1. În perioada de repaus al lactaţiei, caprele îşi refac condiţia corporală, în sensul că depun rezeve de grăsime.
  2. Se refac acinii secretori ai glandei mamare, ceea ce ne permite să avem control asupra sănătăţii ugerului.

Un studiu efectuat pe rasa de capre Murciano-Granadina a arătat că neasigurarea unei perioade de repaus de 1,5-2 luni înainte de fătare a avut ca efect scăderea în greutate a iezilor fătaţi şi reducerea conţinutului în imunoglobuline al colostrului, ceea ce a dus la creşterea mortalităţii post natale. Producţia de lapte a fost mai mică şi durata lactaţiei mai scurtă.

 

ÎNŢĂRCAREA RASELOR DE CARNE

 

Laptele produs de capră va fi folosit exclusiv pentru alăptarea iezilor până la autoînţărcare (se înţarcă singuri). Pe măsură ce iezii vor consuma cantităţi din ce în ce mai mari de fân şi concentrate, vor neglija suptul, ceea ce duce la scăderea naturală a producţiei de lapte şi, în cele din urmă, la oprirea ei. Trebuie să fim totuşi atenţi şi să controlăm periodic caprele, pentru că sunt exemplare cu o producţie de lapte mai mare şi dacă iedul nu mai suge, laptele se poate acumula în glanda mamară şi va duce la deteriorarea ţesutului secretor. Aceste capre vor fi mulse de către crescător, la intervale tot mai mari de timp, până când capra înţarcă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →