Întâlnirile Pioneer cu fermierii din Moldova - Revista Ferma
7 minute de citit

Întâlnirile Pioneer cu fermierii din Moldova

Cu prilejul simpozionului “Recolte bogate, cu seminţe de calitate”, organizatorii le-au expus celor peste 250 de fermieri prezenţi concluziile după anul de producţie 2015-2016 cu privire la influenţa tehnologiilor şi a calităţii materiilor prime asupra nivelului şi calităţii recoltelor, în condiţiile unui an deficil din punct de vedere al evoluţiei vremii. Un an cu secetă, arşiţă, dar şi cu grindină puternică, în repetate rânduri. În acest context, le-au fost împărtăşite cu toată deschiderea secretele produselor şi felul în care acestea le pot garanta cultivatorilor de porumb, floarea-soarelui şi soia câmpurile îmbelşugate pe care şi le doresc.

pioneer-5Opt hibrizi AQUAmax imbatabili
”Pentru această regiune şi pentru anul 2017, le-am transmis fermierilor faptul că din toată oferta de porumb, care cuprinde vreo 25 de hibrizi, pe baza rezultatelor practice de până acum, eu recomand opt hibrizi la porumbul pentru boabe. Concluziile mele sunt după doi ani extraordinar de grei, pentru zona Moldovei, adică doi ani de secetă şi, în plus, în judeţul Iaşi, grindina ne-a fărâmat aproximativ 80% dintre loturile înfiinţate atât anul trecut, cât şi în 2015. În ultimii doi ani, numai pe zona Moldovei, s-au efectuat sute de încercări şi comparaţii în câmp, iar hibrizii AQUAmax şi-au demonstrat calităţile superioare. De exemplu, aceşti hibrizi îşi manifestă protogamia, adică mătasea apare înaintea polenului, riscul să nu lege este cu mult, mult mai redus faţă de alţi hibrizi, polenul rezistă cu 1-2 grade peste pragul de 35oC la care moare polenul, prezintă mai multe stomate şi un control bun al acestora, coeficientul de transpiraţie este mai bun ş.a.m.d.”, sublinia Ionuţ Neştian, reprezentant regional Pioneer.
Cei opt hibrizi AQUAmax pentru anul 2017 sunt P0412, P0216, P9911, P0023, P9903, P9486, P9241, P9175, cuprinşi între 480 şi 320 FAO. Dintre hibrizii consideraţi ca fiind cei mai buni pentru judeţul Iaşi, Ionuţ Neştian a enumerat P9074, P9241, P9486, P9537, P9903, cu un comportament foarte bun, având diferite grupe FAO.
“Pentru floarea soarelui, discutăm despre şapte hibrizi – şase semitimpurii şi unul timpuriu, din grupa Convenţional, hibridul P63LL06. La fel şi la soia, timpuriu este un singur soi – PR91M10, dintre cele cinci soiuri recomandate fermierilor din regiunea Moldovei”, a adăugat Ionuţ Neştian.
Evenimentul de la Iaşi a fost precedat de o întâlnire similară desfăşurată în Roman, judeţul Neamţ, lunile ianuarie-martie fiind, de altfel, destinate în mare parte colocviilor şi seminariilor de acest tip, cu scopul de a prezenta experienţele din anul agricol încheiat şi pentru a conveni asupra soluţiilor, parteneriatelor şi acţiunilor pentru anul 2017, astfel încât rezultatele financiare ale fermierilor şi ale furnizorilor de inputuri să fie mai bune. Rămâne, pentru toţi, speranţa că şi vremea va fi pe măsura aşteptărilor celor implicaţi în agricultură.

pioneer-6

 10 DIN 20 DE HIBRIZI PROVIN DE LA PIONEER
”În privinţa porumbului, de când am lansat gama AQUAmax, am observat că Pioneer-ul are un trend vizibil ascendent, aproximativ 70% din ceea ce s-a comercializat în 2016 în ţara noastră fiind din această grupă. Rezultatele din anul 2016 arată o evidentă creştere a preferinţei cultivatorilor pentru propunerile noastre şi, astfel, vă pot spune cu certitudine că aproape o treime din cantitatea de sămânţă de porumb care se foloseşte astăzi în România provine de la Pioneer. Potrivit Raportului Kleffmann, pentru anul 2016, din primii 20 de hibrizi cultivaţi în România, zece hibrizi sunt de la Pioneer”, sublinia Ionuţ Neştian.
Fermierii ieşeni – tot mai conectaţi la noutăţile ştiinţifice de profil

Interesul pentru noutăţile prezentate la primul simpozion agricol desfăşurat la Iaşi, în organizarea DuPont Pioneer împreună cu DuPont Crop Protection şi Lebosol, a fost manifestat atât de către fermierii cu câteva zeci de hectare, cât şi de către cei cu sute şi mii de hectare de teren în exploatare.
Cu toţii îşi doresc să îşi sporească producţiile şi să reducă cheltuielile pe unitatea de suprafaţă. Iar astfel de simpozioane de iarnă reprezintă un bun prilej de a se informa, prin schimburile de idei cu colegii, dar şi cu specialiştii furnizori de inputuri agricole. Totul, pentru a căpăta cât mai multe repere, spre o corectă judecată şi spre o potrivită alegere în anul 2017.
Iamandi Mustaţă, fermier în comuna Ţibăneşti, judeţul Iaşi: ”Eu lucrez aproximativ 500 de hectare şi am aşteptat cu deosebit interes această întâlnire. Am ocazia de a comunica şi cu ceilalţi fermieri, dar sunt preocupat şi să aflu ce noi hibrizi au mai apărut pe piaţă, ce tehnologii au mai fost experimentate. Vrem, practic, să ne punem la punct cu noutăţile, ca să obţinem rezultate tot mai bune în fermele proprii”.
Vasile Lungu, producător de seminţe din zona Trifeşti, Iaşi: ”Bineînţeles că şi noi, fermierii care exploatăm mii de hectare de teren şi care suntem chiar producători de seminţe, suntem interesaţi de astfel de întâlniri, fiindcă în lume şi, implicit în cadrul companiilor care astăzi şi-au prezentat noutăţile, cercetarea lucrează şi oferă rezultate noi şi inovative la problemele particulare, dar şi generale ale agriculturii. Astfel, cu toţii avem de aflat informaţii noi şi importante. Concret, acum, aş exemplifica pe ideea de protecţie a plantelor. Ştim că există erbicide care se pot aplica în cantităţi cuprinse între 10 şi 50 grame/ha şi, dacă reuşim să alegem corect substanţele şi cantităţile, este clar că poţi obţine eficienţă cu mult mai bună. Or, pe mine mă preocupă creşterea eficienţei, a producţiilor şi scăderea costurilor”.

pioneer-4

Organisme îmbunătăţite genetic, în loc de OMG
Cum sămânţa Pioneer pusă la dispoziţia fermierilor din zonă se obţine pe pământ românesc, prezenţa producătorilor şi multiplicatorilor de sămânţă a oferit o nouă garanţie a responsabilităţii faţă de ideea de calitate a seminţei utilizate şi în acest an.
Nicolae Berea, director SEMTOP Iaşi: ”Sunt mândru de faptul că unii dintre hibrizii oferiţi de Pioneer în această primăvară sunt produşi pe parcelele grupului de firme SEMTOP Iaşi, atât hibrizi de porumb, cât şi de floarea-soarelui. Reuşim, an de an, să asigurăm în primul rând puritatea genetică şi, evident, cantitatea propusă. Aceasta este o mândrie şi mă bucur să fiu, astăzi, aici, în faţa colegilor mei, beneficiari şi ai muncii noastre, în zona Bivolari, pe malul Prutului.
Astăzi, hibrizii de porumb şi de floarea-soarelui şi soiurile de soia produse şi oferite de Pioneer sunt din categoria produselor convenţionale. Mi-aş dori ca, în scurt timp, în Europa şi, în mod special, în România, să putem vorbi din nou şi despre hibrizi modificaţi genetic, mai ales având în vedere faptul că la finalul anului 2016 s-a trimis de la Vatican un semnal favorabil cultivării plantelor modificate genetic, cu principala ţintă de eradicare a foametei de pe planetă. Despre OMG, părerea mea este că mai corect ar trebui să le denumim organisme îmbunătăţite genetic şi care nu sunt dăunătoare, iar eu sper să ajungem la nivelul producţiilor din America de Nord şi chiar din America de Sud, unde cultivarea OMG nu reprezintă nici o problemă”.


Petronela COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Articol publicat in revista FERMA nr. 1(184)/ianuarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →