Inseminarea HETEROSPERMICĂ la PORCINE - Revista Ferma
2 minute de citit

Inseminarea HETEROSPERMICĂ la PORCINE

Aplicarea acestui procedeu în fermă poate fi luată în considerare exclusiv pentru însămânţarea femelelor ce vor produce generaţia de abator, respectiv se referă la materialul seminal recoltat de le vierii terminali. Trebuie să scoatem din calcul inseminările în rasă pură sau de hibridare, pentru că din acestea rezultă scrofiţele necesare înlocuirilor. Or, acestea trebuie să aibă o origine clară şi cunoscută, pentru a-i putea reconstitui „arborele genealogic”.
Cel mai disputat argument al aplicării inseminărilor heterospermice se referă la fertilitate. Multe studii au scos la iveală că, utilizând doze cu un amestec de material seminal recoltat de la mai mulţi vieri – de regulă 3-5-, performanţele reproductive ale scroafelor se îmbunătăţesc.

Argumentele pro
Argumentele în favoarea acesui procedeu sunt legate de factori proteici bio-stimulatori care se găsesc în plasma seminală a vierilor. Partizanii inseminării heterospermice vin cu o serie de argumente care nu pot fi ignorate. Adoptarea acestui procedeu ar avea următoarele avantaje:
• Creşterea eficienţei activităţilor din laboratoarele de procesare a materialului seminal;
• Reducerea costurilor per doză cu până la 10%;
• Scăderea cheltuielilor cu materialele de unică folosinţă;
• Reducerea acţiunilor de înregistrare a dozelor şi, implicit, mai puţin efort pentru personal;
• Anularea riscului ca la a doua/a treia inseminare să fie folosit greşit un anumit vier;
• Reducerea riscului de utilizare a vierilor cu fertilitate scăzută;
• Îmbunătăţirea ratei fătării şi a numărului de purcei fătaţi vii.

Ce argumente contra sunt aduse în această ecuaţie a utilizării inseminărilor heterospermice aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →