Legumicultorul Florin Ciocan a ales să cultive legume în sistem bio. Are amenajată o suprafaţă de 38 de ari de solar, din care 18 cu tomate şi restul cu ardei. Culturile sunt bine îngrijite, sănătoase, curate şi hrănite corespunzător.
O armată de prădători şi polenizatori
După ce a făcut palisarea în solarul cu ardei, legumicultorul s-a preocupat de duşmanii recoltei. „Deocamdată nu se simte presiunea bolilor şi a dăunătorilor de sezon, dar ne aşteptăm să ne facă probleme tripsul şi Tuta absoluta (Molia minieră a tomatelor). Pentru controlul tripsului avem prădătorii! Îi folosesc de doi ani cu bune rezultate. La sfârşitul lunii aprilie am aplicat un tratament cu Orius laevigatus, o insectă zoofagă. Pun gândacii pe frunze din doi în doi metri şi ei se împrăştie în cultura de ardei”, susţine Florin Ciocan..
Important este că atunci când nu găseşte trips, Orius se hrăneşte cu polen şi cu alte insecte dăunătoare, precum: musculiţa albă de seră, afide, paianjeni şi ouă de molii. „Apoi, nu mai aplic alte tratamente, doar ud şi, dacă este nevoie, fac corecţii de nutriţie cu azot sau potasiu”, a continuat Florin Ciocan.
Legumicultorul spune că a cumpărat Orius în valoare de circa 10.000 lei. E scump, dar face toţi banii.
Ardeii lui Florin Ciocan sunt polenizaţi natural cu bondari. Are o colonie suficientă pentru suprafaţa de solar.
Inamicul Moliei miniere
“Molia minieră a tomatelor e foarte greu de combătut. Avem la îndemână capcanele feromonale. Există şi câteva insecticide pe care le aplică în tratamente cultivatorii, cum ar fi Alverde, Affirm, Voliam Targo. Mulţi tratează Coragen. Dar în Matca sunt şi legumicultori care folosesc Macrolophus pygmaeus, o insectă prădătoare care se hrănește cu ouăle și larvele de Tuta absoluta”, precizează agricultorul.
Florin Ciocan a ieşit cu marfa pe piaţă începând cu mijlocul lunii mai. Este optimist că va vinde bine, ca în fiecare an.
„Nu punem cultură în solar până nu îngrăşăm pământul. Utilizăm Orgevit, îngrăşămât organic cu micro şi macroelemente, sub formă de granule, şi un fertilizant pe bază de dejecţii de pasăre, adus din Italia, al naibii de scump! Unii mătcaşi folosesc şi gunoiul de la Avicola, după ce îl tratează cu var ca să-i scadă aciditatea”. – FLORIN CIOCAN, legumicultor din Matca
un articol de MARIAN MUŞAT