Inovații în domeniul aplicării îngrășămintelor și tratamentelor de la AMAZONE - Revista Ferma
5 minute de citit

Inovații în domeniul aplicării îngrășămintelor și tratamentelor de la AMAZONE

Pe lângă sistemul de control al distribuţiei îngrășămintelor – CurveControl – şi noul pulverizator Pantera 7004, Amazone are multe inovaţii de oferit în domeniul aplicării îngrăşămintelor şi tratamentelor.

Noul distribuitor combi ZG-TX – precis şi flexibil

Amazone stabileşte noi standarde în segmentul distribuitoarelor combi tractate, prin seria ZG-TX – ce permite aplicarea atât a îngrășămintelor minerale granulare, cât și a carbonatului de calciu, cu o singură mașină prin intermediul unei simple conversii între sistemul de împrăștiere TS și noua unitate de împrăștiere pentru carbonatul de calciu.

ZG TX 11200 tractor Claas Inovații în domeniul aplicării îngrășămintelor și tratamentelor de la AMAZONE
Distribuitorul ZG-TX

Reglarea predefinită a curgerii materialului

În locul unui simplu jgheab prin care îngrășământul este ghidat către discul de împrăştiere, la distribuitorul ZG-TX este integrat un sistem de reglare predefinită a curgerii materialului, combinat cu sistemul opțional de măsurare – FlowControl. Astfel, folosind hărţi de aplicare diferenţiată, îngrășământul distribuit este măsurat cu precizie folosind interacțiunea inteligentă dintre obturatorul dublu electric și viteza benzii de podea.

Control al ratei de aplicare

Designul robust al ZG-TX Super permite o încărcare maximă pe o singură axă, de până la 15 t şi o sarcină la bara de remorcare de 4 t. Unghiul pereților laterali ai buncărului fac ca şi carbonatul de calciu umed să alunece fără probleme, iar opţional o greblă cu lanț garantează fluxul uniform al materialului către unitatea de împrăștiere. Pentru o şi mai bună precizie, un obturator opțional permite reducerea ratei de aplicare chiar şi până la o cantitate mai mică de 1 t/ha.

Detaliu fotografie ZG TX 11200 Inovații în domeniul aplicării îngrășămintelor și tratamentelor de la AMAZONE
Detaliu distribuitor ZG-TX

Distribuitorul purtat ZA-TS 5000

Încă de la introducerea seriei ZA-TS, Amazone a dorit să ofere fermierilor un utilaj cu o putere și precizie mare de lucru. Modelele ZA-TS permit distribuirea precisă a îngrăşămintelor granulate pe o lăţime de 54 m, la o rată de aplicare de 650 kg/min. La modelele anterioare, volumul buncărului era de până la 4.200 litri, iar volumul buncărului noii serii ajunge până la 5.000 litri.

ZA TS 5000 tractor Claas Inovații în domeniul aplicării îngrășămintelor și tratamentelor de la AMAZONE

Sistemul de cântărire Profis

În configuraţia standard, noul distribuitor purtat Amazone ZA-TS 5000 are cadru Ultra și sistem de cântărire Profis. Integrarea inteligentă a sistemului de cântărire Profis în software-ul ISOBUS permite operatorului să monitorizeze nivelul de umplere și volumele reziduale, să predefinească greutățile țintă și permite reumplerea cu precizie a buncărului în orice moment. Astfel, sarcina utilă maximă de 4.500 kg e utilizată în totalitate fără riscul supraîncărcării.

FertiSpot pentru semănătoarea de precizie Precea

În timpul semănatului, sistemul FertiSpot asigură o aplicare precisă a unei cantități predefinite de îngrășământ sub nivelul la care sunt plasate semințele. În acest fel, este redusă cantitatea şi creşte eficienţa utilizării îngrășămintelor utilizate cu semănătoarea de precizie Precea. În plus, sistemul FertiSpot permite aplicarea unor concentrații mari de îngrășământ, protejând în același timp culturile sensibile la „ardere”, mai ales în condiţii de sol foarte uscat.

În combinaţie cu semănătoarea pneumatică de precizie Precea, sistemul FertiSpot face posibilă aplicarea cu rată variabilă a îngrăşămintelor granulate, iar prin SectionControl se poate opri distribuirea îngrăşămintelor pe rânduri individuale.

Fertilizarea și semănatul sunt sincronizate

Controlul unității de distribuţie a îngrăşămintelor şi aplicarea semințelor sunt sincronizate prin sistemul de control Precea ISOBUS. Dezvoltarea sistemului FertiSpot permite ca îngrășământul să fie livrat atât direct sub seminţe, cât și între semințe. De asemenea, aplicarea îngrăşămintelor în benzi este posibilă și cu FertiSpot. În funcție de specificațiile mașinii, dozele de aplicare pot fi de până la 250 kg de îngrășământ/ha.

Sistemul FertiSpot Inovații în domeniul aplicării îngrășămintelor și tratamentelor de la AMAZONE

Disponibilitatea mai mare de aplicare precisă a îngrăşămintelor reduce cantitatea de îngrășământ aplicat pe unitatea de suprafaţă. Investigațiile efectuate de Universitatea Tehnică din Köln estimează că FertiSpot face economii de îngrășăminte de până la 25%, la același nivel de producție.

FertiSpot Portionierer Inovații în domeniul aplicării îngrășămintelor și tratamentelor de la AMAZONE

Noul rezervor frontal FT-P 1502

Acesta poate fi folosit pentru toate aplicațiile cu produse lichide, atât în tandem cu semănătorile cu echipamente pentru fertilizatori lichizi, cât şi cu prășitoarele dotate cu echipament de pulverizare cu bandă, dar și la multe alte echipamente Amazone.

Rezervorul frontal FT P 1502 AMAZONE Inovații în domeniul aplicării îngrășămintelor și tratamentelor de la AMAZONE
Rezervorul frontal FT-P 1502

Rampele Super-L3 cu lăţime de până la 48 m

Amazone a dezvoltat noile rampe rabatabile – Super-L3, ce oferă lăţimi de lucru de până la 45-48 m. Braţele telescopice Super-L3 răspund unor solicitări extreme printr-un sistem de compensare a vibrațiilor complet nou şi care va fi introdus şi la gama de rampe Super L3 cu o lățime de lucru de 39 m şi mai mari.

Acționare hidraulică a pompei

Pentru pulverizatoarele purtate UF 1602 și UF 2002, Amazone oferă, prin pachetul Confort, opțiunea de acționare complet integrată în sistemul hidraulic al pompei, înlocuind astfel acţionarea mecanică, prin arborele cardanic. Astfel, sistemul de atașare a pulverizatoarelor purtate la diferite tractoare devine mult mai uşoară şi rapidă.

SISTEMUL CURVE CONTROL

Medaliat cu argint la Agritechnica 2023, CurveControl permite adaptarea distribuției laterale (a îngrăşămintelor) la diferite viteze în timpul virajelor şi previne fertilizarea insuficientă sau excesivă, precum şi aplicarea greșită, în afara zonelor de lucru, ceea ce permite economia de produse şi protecţia mediului. Astfel, împreună cu sistemele ArgusTwin, WindControl și controlul secțiunii parțiale prin GPS – CurveControl poate îmbunătăți utilizarea responsabilă a îngrășămintelor minerale.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →