Inovaţii culinare. Mica fabrică din şcoală - Revista Ferma
3 minute de citit

Inovaţii culinare. Mica fabrică din şcoală

În laboratoarele de microproducţie ale Facultăţii de Zootehnie – USAMV din Iaşi iau naştere inovaţii şi idei de dezvoltare a afacerilor din industria alimentară.

Produs in scoala_b
Studenţii din anul IV de la specializările Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Tehnologia prelucrării produselor alimentare au în lucru mai multe probe de pastramă de pui pentru care au folosit ingrediente mai puţin uzuale, cum ar fi sucul de portocale sau mierea, ienibaharul sau coriandru. Pastrama de vânat cu ienibahar sau coriandru şi pastramele din piept de pui frăgezite enzimatic în suc de portocale şi miere sunt câteva sortimente produse şi testate în această perioadă. ”Avem ca temă de diplomă analiza senzorială în ceea ce priveşte anumite specialităţi. (…) De exemplu, în preparatele noastre am introdus noi elemente, cum ar fi sucul de portocale, pentru a vedea dacă piaţa este deschisă unor noi produse alimentare”, a povestit studenta Diana Rusu.

Diana Rusu si Marius Ciobanu_b

Testare de la A la Z

Producerea şi analiza senzorială a preparatelor din carne este supravegheată de către cadrele didactice, primul parametru determinat fiind calitatea senzorială. ”Studenţii (…) au inovat, conceput şi realizat noi fişe tehnologice pentru sortimentul pastramă de pui. Procesul a constat într-o maturare şi condimentare diferenţiate, aplicarea unor tratamente termice diferite, fiind urmărită şi calitatea produsului finit. Testele senzoriale aplicate diferenţiat au urmărit evaluarea amplitudinii diferenţelor percepute, elemente de comparaţie între sortimente, teste de clasament şi preferinţă ale sortimentelor analizate. Ulterior produsele sunt supuse analizelor fizico-chimice. Mai avem în vedere testările privind termenul de valabilitate a produsului, comportamentul produselor în reţelele comerciale, optimizarea fluxului tehnologic şi a costurilor de producţie”, a punctat şef lucrări Marius Ciobanu, coordonatorul lucrărilor de diplomă.

Noile preparate din carne şi inovaţiile tehnologice create intră în atenţia agenţilor economici de profil cu care instituţia de învăţământ superior agronomic a încheiat parteneriate.

Propriul brand de vin

Cintia Colibaba_b

LA USAMV Iaşi se obţin produse inovative şi în domeniile panificaţie-patiserie-cofetărie, prelucrarea laptelui, precum şi procesare legume-fructe. La începutul anului 2021, insituţia a anunţat că îmbuteliază, sub brand specific, propriul vin obţinut de către studenţi, în staţia pilot de vinificaţie de la Ferma Didactică ”Vasile Adamachi”. ”O universitate care are propriul brand de vin capătă puncte în plus tot timpul în evaluările generale. Iată că noi, la USAMV Iaşi putem să producem, la propriu, vinul personalizat, din struguri obţinuţi tot de noi, aici, onsite în centrul viticol Copou”, a punctat şef lucrări Cintia Colibaba, disciplina Oenologie, a Facultăţii de Horticultură.

Patiserie - foto pt site_b

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →