Îngrijirea CAPRELOR GESTANTE - Revista Ferma
6 minute de citit

Îngrijirea CAPRELOR GESTANTE

Unul dintre factorii foarte importanţi, cu efect puternic asupra creşterii iedului şi a sănătăţii caprei în perioada de gestaţie, este condiţia corporală cu referire la greutatea caprei. Acest subiect l-am menţionat şi în alte articole, dar este extrem de important să fie cunoscut de către crescători.
O masă corporală sub limita admisă de 80% din greutatea de adult la primipare, respectiv introducerea la montă a caprelor multipare slabe va avea ca efect o fertilitate scăzută sau în urma montei fertile se vor produce multe avorturi embrionare (începutul gestaţiei) sau chiar fetale (mijlocul gestaţiei).
Dacă totuşi gestaţia este dusă până la fătare, va fi afectată producţia de lapte, îndeosebi în perioada de alăptare, pentru că nu sunt rezerve corporale de grăsime care să susţină energetic o producţie bună de lapte. Acest lucru se întâmplă deoarece principii nutritivi sunt dirijaţi spre întreţinerea funcţiilor vitale şi doar surplusul este orientat spre creşterea intrauterină a iedului/iezilor şi către depunerea de grăsime în depozite intraabdominale (mai mari), respectiv subcutane (mai mici).

Capre gestante_b

Condiţii de adăpostire
Un alt factor la fel de important este asigurarea condiţiilor de adăpostire. La noi în ţară perioada de gestaţie se întinde de la sfârşitul toamnei până în lunile februarie-martie. În această perioadă este frig şi nu trebuie să uităm că părul, care acoperă corpul caprei, este rar şi nu o protejează împotriva intemperiilor sau a temperaturilor scăzute, aşa cum se întâmplă la oi. Adăpostul trebuie să fie suficient de confortabil prin asigurarea spaţiului de cazare şi a paielor pentru aşternut. De asemenea, trebuie să fie ferit de curenţi de aer reci, de condens şi de acumularea gazelor nocive (amoniac).

Un program prestabilit
Supravegherea şi acţiunile preventive ce vizează sănătatea caprelor gestante se vor face după un program prestabilit. În acest sens, vaccinările şi deparazitările trebuie făcute la timp, chiar dacă nu au legătură strictă cu perioada de gestaţie, dar pot influenţa sănătatea animalelor în această perioadă.
Curăţirea copitelor se va face periodic, de câte ori este necesar; în caz contrar caprele gestante evită deplasarea şi, din cauza durerii, nu se vor hrăni suficient, ceea ce limitează rezervele de grăsime depuse. Caprele întreţinute pe aşternut gros de paie sunt predispuse la astfel de afecţiuni, pentru că nu există suprafaţă abrazivă care să tocească natural copitele.
În primele trei săptămâni, până la implantare, embrionul pluteşte liber în mediul uterin şi este extrem de sensibil la factorii stresanţi pentru organismul mamei: ploi reci, hrănire deficitară, drumuri lungi. În această perioadă nu se va schimba raţia caprelor gestante şi se vor feri de intemperii prin întreţinerea lor în apropierea saivanelor, unde se pot adăposti la nevoie.
În ultimele două luni de gestaţie, capra trebuie să fie obligatoriu înţărcată pentru a avea timp să depună rezerve corporale şi să canalizeze substanţele nutritive ingerate spre creşterea iedului/iezilor.
În ultima lună de gestaţie, se va creşte proporţia de participare a amestecurilor de concentrate. Schimbarea regimului alimentar se va face întotdeauna treptat, pentru modificarea structurii simbionţilor din rumen pentru noul tip de furaj. În această perioadă, se fac unele vaccinuri (împotriva clostridium perfringins şi clostridium tetani) care vor conferi o oarecare imunitate şi iedului. Mare grija la administrarea acestora, deoarece bruscarea caprelor gestante poate provoca avorturi mecanice. La caprele cu producţie piloasă mai abundentă este bine să tundem părul din jurul cozii şi din partea posterioară a membrelor.

Cum pregătim fătările
Cu o săptămână înainte de începerea fătărilor, trebuie să pregătim adăpostul prin aşternerea unui strat gros de paie şi să amplasăm boxele de fătare care să asigure cazarea a 20% din efectivul de capre gestante. Se recomandă ca adăpostul să fie prevăzut cu padoc exterior, unde caprele vor avea acces în zilele însorite pentru a beneficia de razele solare şi a face cât mai multă mişcare.
Jgheaburile de hrănire şi adăpătorile vor fi dimensionate astfel încât să asigure front suficient pentru a evita crearea de busculade, când, din diferite motive, se întârzie hrănirea. Caprele au o ierarhie de grup bine stabilită, iar cele dominante le elimină de la hrănire pe cele dominate, motiv pentru care furajul administrat trebuie să fie în cantităţi suficiente conform normelor de hrănire.
Se vor asigura şi materialele, dezinfectantele şi medicamentele uzuale necesare acestui proces laborios, al fătărilor, dar de mare importanţă. Să nu uităm de laptele praf pentru alăptarea iezilor orfani sau a tuturor iezilor, în cazul în care dorim să mulgem caprele pentru a valorifica laptele cât mai timpuriu.
Sunt multe lucruri pe care crescătorii cu experienţă le cunosc şi ştiu că dacă vor fi neglijate, vor avea bani puţini când vor trage linie la sfârşitul ciclului de producţie.

Capre gestante_b

Sorin-Octavian VOIA,
USAMVB Timişoara
Stelian DĂRĂBAN,
USAMV Cluj

 

CAPRELE GRASE ÎN PERIOADA DE GESTAŢIE
Acestea se întâlnesc mai rar, pentru că cele bune de lapte pot fi mulse încă 2-3 luni de la monta fecundă. Dacă totuşi există, principala problemă va fi în perioada de gestaţie târzie, când din cauza creşterii iedului şi acumulării de grăsime intraabdominal, se va reduce volumul rumenului şi capra nu va fi capabilă să ingere suficiente furaje pentru a-şi asigura, în special, energia. În acest caz va apela la consumul propriilor rezerve corporale de grăsime şi, frecvent, va apare cetonemia de gestaţie, urmată de avort. Pentru a evita această situaţie, se scot grosierele şi suculentele din raţie şi se introduc amestecurile de concentrate care au un volum mai mic şi valoare energetică mare şi care vor putea fi procesate de către organismul caprei fără a mai fi nevoie de grăsimea din rezervele corporale. Ideea este ca în perioada de gestaţie capra să nu fie grasă, dar să acumuleze cantităţi moderate de grăsime pentru a putea susţine sinteza laptelui după fătare.

Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →