Îngrășarea reformelor - Revista Ferma
3 minute de citit

Îngrășarea reformelor

capra batrana1 m Îngrășarea reformelor

Animale reformate se constituie în turme separate. Aceste turme cuprind, pe lângă oile și caprele în vârstă de 7-8 ani, slab productive sau afectate de boli cronice, și tineretul necorespunzător pentru reproducție, care a rămas în urma înlocuirii reformelor.

Anual, toamna se reformează 10-20% din oile și caprele matcă și 5-10% din tineretul femel din anul precedent. În lotul de îngrășare nu se introduc și masculii reformă, aceștia îngrășându-se în turme separate sau în stabulație.

Masculii din categoria tineret an precedent sunt în număr de 1-2, pentru a putea reforma unul pepinier. De obicei, se rețin doi, pentru ca în cazul în care unul moare să ne rămână unul pentru înlocuire și, în acest mod, să creștem presiunea de selecție.

 

Metode de recondiționare

Prin pășunat. Cel mai eficient mod de îngrășare este prin pășunat pe miriști de porumb, unde să consume la discreție frunze, pănuși, boabe și știuleți de porumb. În zona de vest a țării s-au obținut rezultate foarte bune (îngrășare rapidă și calitate bună a cărnii) la întreținerea prin pășunarea pe miriști de porumb și miriști înverzite. În acest caz, durata îngrășării a fost de 30-45 zile.

În turmele de oi și de capre reformă sunt indivizi cu stare de îngrășare diferită încă din momentul formării lotului. Starea de îngrășare se apreciază săptămânal și, dacă există piață de desfacere, se valorifică animalele cu o condiție corporală bună.

Prelungirea perioadei de îngrășare pe miriștile de porumb peste 45 zile poate conduce la îngrășarea exagerată, rezultând carcase cu seu abundent pe tot corpul, nedorite de consumator. Pentru a produce carcase de calitate, se recomandă furajarea suplimentară cu 0,2 kg orz și în perioada de toamnă, în ultimele două săptămâni.

În zona de deal și în cea montană, îngrășarea oilor și caprelor se face pe pășuni sau fânețe otăvite, numai cu masă verde. După încetarea mulsului, consumul voluntar de masă verde crește și animalele se îngrașă în 45-60 zile.

Îngrășarea în stabulație se aplică în fermele mari de oi și capre. Fluxul tehnologic are la bază hrănirea din stoc și nu se poate efectua pășunatul pe miriști. Pentru o recondiționare rapidă se întocmesc amestecuri furajere unice care să satisfacă necesarul și să asigure îngrășarea într-un timp mai scurt cu 10-15 zile față de varianta prin pășunat. 

La capre grăsimea se depune îndeosebi intraabdominal, starea de recondiționare apreciindu-se prin palparea spinării și a pieptului. Îngrășarea oilor adulte se face cu precădere pe seama depunerilor de seu, necesitând consumuri specifice mari (9-13 UN/kg spor). 

Pe durata îngrășării se câștigă 5-10 kg în greutate cu un spor mediu zilnic de 100-150 g și se îmbunătățește, în același timp, și aspectul, și calitatea cărnii în carcasă.

Ovinele și caprinele adulte îngrășate sunt apreciate și căutate la export în special de consumatorii din țările arabe.

Tabel caprine

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →