2 minute de citit

Îngrăşămintele din Rusia pe câmpurile UE. Cine şi de ce importă masiv?

depozitare ingrasaminte 02 b Îngrăşămintele din Rusia pe câmpurile UE. Cine şi de ce importă masiv?Rusia a urcat pe locul trei în topul celor mai mari furnizori de îngrăşăminte ai Germaniei. Ponderea Rusiei în importurile germane de îngrăşăminte a crescut la 14,6% în termeni monetari şi la 16,5% în termeni absoluţi. Care sunt motivele?

Germania importă din ce în ce mai mult îngrăşăminte azotate din Rusia. Şi, de asemenea, din alte ţări. Unul dintre motive este preţul ridicat al gazului.

Importurile germane de îngrăşăminte agricole azotate din Rusia sunt în creştere abruptă. În prima jumătate a anului 2023, Germania şi-a mărit achiziţiile de îngrăşăminte din Rusia de 3,3 ori faţă de media ultimilor cinci ani. Acest lucru reiese din datele Oficiului Federal de Statistică.

Motivele sunt complexe: “Creşterea abruptă a preţurilor la energie din ultimii ani şi nivelul încă ridicat al preţurilor, în special la gazele naturale, au pus industria europeană şi germană a îngrăşămintelor în faţa unor provocări considerabile”, explică Asociaţia germană a industriei agricole.

Întrucât costurile energiei şi ale gazelor naturale reprezintă până la 90 % din costurile de producţie ale îngrăşămintelor minerale, această evoluţie a preţurilor a dus la creşteri semnificative ale costurilor. Marii producători europeni de îngrăşăminte au continuat să îşi reducă sau chiar să îşi închidă producţia.

În acelaşi timp, importurile de îngrăşăminte minerale din Rusia (şi din alte ţări) către Germania şi Europa au crescut aparent. Acest lucru se datorează faptului că produsele alimentare şi îngrăşămintele nu sunt afectate direct de sancţiunile UE. Cu toate acestea exporturile vor fi probabil complicate din cauza modalităţilor de plată dificile.

Sursa: www.agrarheute.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →