Îngrășământ organic obținut în compost-bag-uri - Revista Ferma
5 minute de citit

Îngrășământ organic obținut în compost-bag-uri

Pe lângă obiectivele noilor strategii europene, aceste preocupări sunt stimulate și de creșterea semnificativă a prețurilor la îngrășămintele sintetice.

 

OBLIGAȚIE LEGALĂ ȘI O FORMĂ DE ECONOMISIRE

 

Toți acești factori au îndreptat și mai mult atenția către îngrășămintele organice care se pot obține, în spiritul economiei circulare, prin valorificarea deșeurilor obținute din agricultură sau chiar din gospodărirea comunală.
Ca să nu mai spunem că, deja de mai bine de un an este în vigoare „Legea compostului”, care obligă la o astfel de abordare. Faptul că autoritățile competente nu au întocmit și instrucțiunile de aplicare a legii, astfel încât ea să poată funcționa, este doar o chestiune de timp…
Una dintre cele mai noi soluții, disponibilă acum și în țara noastră, este compostarea sau bio-uscarea cu sistemele compost-bag. Caracteristic acestui sistem este că se pretează pentru construirea rapidă a unui număr mare de sisteme, indiferent dacă acestea sunt de capacitate mică, mijlocie sau mare.

compostare silobag_b 

CE SUNT COMPOST-BAGURILE?

Derivate din sistemele de depozitarea a cerealelor în saci de mari dimensiuni (silobag), noile tehnologii constă în depozitarea deșeurilor de compostat în saci uriași, dintr-un material special. Sacii, care au forma unor mici solarii se amplasează pe o platformă betonată, iar încărcarea se face cu un utilaj special, care asigură și compactarea gunoiului de grajd, a resturilor vegetale ori chiar a fracției umede colectate separat din gunoiul comunal. Conținutul este aerat forțat, prin intermediul unor conducte ce se introduc direct în sac.
Viteza de umplere a sacilor este de până la 60 tone/oră. Așa cum am mai spus, sacii nu necesită decât o platformă pe care să fie amplasați, fără nici o altă construcție.
Procesul de compostare nu este influențat de vremea din zonă, căci materialul din care este realizat sacul oferă o bună protecție, atât la frig, cât și la cald.
La fel de important este că asemenea depozite pot fi la fel de ușor golite, cum sunt umplute. Procesul de compostare poate fi controlat și computerizat de un sistem care reglează fluxul de aer, pentru optimizarea procesului.
În plus, sistemul poate fi completat cu un tocător de crengi și resturi vegetale, astfel încât și aceste deșeuri să fie adăugate în compost.

 

SOLUȚIE CU UTILIZĂRI MULTIPLE

În foarte multe zone, această soluție poate fi cea mai eficientă pentru a scăpa de resturile din fermă. Faptul că sacii pot fi amplasați oriunde există o platformă betonată este un avantaj de necontestat.
Astfel, depozitul poate fi „construit” în imediata apropiere a grajdurilor sau a locului de unde se colectează resturile compostabile. După încheierea procesului de fermentație, îngrășământul obținut este împrăștiat pe câmp iar platforma de colectare improvizată este desființată. În urmă rămâne doar platforma de beton, care poate primi diferite întrebuințări.
Soluția este recomandată și pentru administrațiile locale din comune și orașe mai mici. Toate resturile vegetale rezultate din întreținerea spațiilor verzi se toacă, folosind utilaje special destinate. Apoi se pun la compostat. La ele se adaugă și fracția umedă din gunoiul menajer. Ulterior, compostul poate fi valorificat pentru nevoile proprii ale administrației comunale sau poate fi vândut fermierilor.

 

VERSATILE ȘI EFICIENTE, LA COSTURI REDUSE

 

Principalul avantaj este acela că, în acest mod, managementul gunoiului, dacă se pornește de la început prin organizarea eficientă a colectării separate, este mai ieftin și mai ușor.
O groapă de gunoi ecologică este mai scumpă și necesită un sistem de deservire mai complex, ca și un personal mai numeros.
Un alt avantaj al compost-bag-urilor este și acela că permite dimensionarea depozitelor în funcție de nevoile reale. Capacitatea de stocare a deșeurilor poate fi rapid mărită sau, dimpotrivă, micșorată, în funcție de cerințele de moment.
În concluzie, pentru cei care doresc să abordeze corect, eficient și convenabil problema deșeurilor, există toate condițiile!

Întregul sistem poate fi manipulat și controlat cu un personal foarte redus, la costuri scăzute!

SILOBAGUL, SOLUȚIA MODERNĂ PENTRU DEPOZITAREA EFICIENTĂ

Păstrarea produselor agricole în bune condiții este unul din cei mai importanți factori ai profitului. Dar pentru ca asta să se întâmple, e nevoie de o depozitare de calitate, la un preț cât mai redus!
Află care sunt avantajele și costurile depozitării în silobaguri!

PROIECTE CU BANI PRIN PNRR
În condițiile actuale, contextualizate de criza energetică, dar și de necesitatea tranziției la o economie cu impact redus sau chiar nul asupra mediului, managementul gunoiului de grajd capătă noi valențe. 
Click AICI și află ce proiecte care au drept obiective colectarea și valorificarea gunoiului de grajd vor putea fi finanțate prin PNRR!

un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →