Influența treptei de furajare asupra productivității vacilor de lapte - Revista Ferma
3 minute de citit

Influența treptei de furajare asupra productivității vacilor de lapte

La fronturile de furajare prevăzute cu autocaptante se calculează un spațiu de 70 cm/cap animal. Totuși, studiile de până acum au arătat faptul că mărirea spațiului ocupat de fiecare vacă la frontul de furajare reduce gradul de alungare a vacilor de rang mai scăzut de către cele de rang înalt (dominante), de acest fapt profitĂnd cele dintĂi. Astfel, impactul asupra comportamentului social și nutrițional al vacilor de lapte este semnificativ.
De asemenea, de-a lungul mai multor ani, experiența a arătat că ridicarea fronturilor de furajare (construirea unei trepte înalte de furajare – “feedstall”) are un efect pozitiv asupra sănătății ongloanelor.
Scopul principal al unei cercetări efectuate în acest domeniu a fost legat de modul cum influențează oferirea unui spațiu mai mare la frontul de furajare frecvența presiunilor făcute de vacile dominante asupra celor cu un comportament social mai retras, dar cu un bun potențial productiv. Al doilea obiectiv al cercetării a fost determinarea rolului separatoarelor la frontul de furajare, care ar trebui să aducă o protecție suplimentară animalelor.
Cercetarea s-a făcut într-un adăpost de vaci în stabulație liberă al Universității British Columbia cu 24 vaci Holstein, dintre care 9 juninci. Animalele au fost împărțite în trei grupe cu performanțe egale, criteriile fiind numărul de zile de lactație și producția de lapte, iar fiecare grupă a avut la dispoziție una din următoarele condiții: 0,64 m loc front furajare/vacă; 0,92 m loc front furajare/vacă și 0,87 m loc front furajare cu treaptă înaltă/vacă.

Rezultatele cercetării
• La fronturile de furajare cu treaptă înaltă și despărțitoare se petrec în mod semnificativ mai puține alungări de la hrană, ceea ce înseamnă că producția de lapte a vacilor mai puțin dominante va crește.
• Frontul de furajare a fost ocupat de mai multe vaci în cazul construcției cu fronturi înalte și cu despărțitoare.
Așadar, spațiile de furajare mai mari fac posibilă hrănirea nestingherită a vacilor, ceea ce este foarte important, mai ales pentru vacile de rang scăzut. Cele mai bune rezultate în ceea ce privește numărul de alungări de la hrană și timpii de hrănire au fost obținute în cazul dotării grajdului cu fronturi de furajare înalte cu despărțitoare.

Sursa bibliografică: T.J. DeVriessi M.A.G. von Keyserlingk – 2006, “Feed Stalls Affect the Social and Feeding Behavior of Lactating Dairy”

Simona EHMANN
www.kraiburg-elastik.com

 

TREAPTĂ DE FURAJARE ÎNALTĂ, CU DESPĂRȚITOARE

 grafic-kaiburg22

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →