Înfiinţarea culturilor în câmp şi în spaţii protejate - Revista Ferma
4 minute de citit

Înfiinţarea culturilor în câmp şi în spaţii protejate

rasaduri m Înfiinţarea culturilor în câmp şi în spaţii protejate

Spre deosebire de anul trecut, când ieşirea din iarnă s-a făcut cu un deficit de umiditate în sol, primăvara aceasta în majoritatea regiunilor, umiditatea accesibilă plantelor prezintă valori apropiate de nivelul optim.

Datorită schimbărilor climatice din ultimii ani, intervalul de înfiinţare pentru fiecare cultură de legume este decalat. Pentru a evita pierderile cauzate de accidentele climatice este bine să ţinem seama de câteva aspecte.


Culturile semănate direct în câmp

Trebuie cunoscută temperatura minimă de germinare a fiecărei specii legumicole, pentru a seamăna când în sol este depăşită această valoare termică. După răsărirea plantelor, trebuie determinată limita inferioară a temperaturilor până la care nu se produc pagube. De exemplu, la morcov temperatura minimă de germinaţie este de 3-4 grade C, iar plantele cu frunze rezistă până la -3…-5 grade C.

Morcovul destinat depozitării peste iarnă are o perioadă mai lungă de păstrare dacă se seamănă la sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai. Semănat în martie, morcovul ajunge la maturitate la sfârşitul lunii august, iar până la recoltarea din octombrie îşi parcurge un interval din perioada de păstrare).

Folosirea maşinilor de semănat de precizie elimină anumite lucrări costisitoare, precum răritul, şi permite economia de sămânţă şi repartizarea densităţii optime la unitatea de suprafaţă. Creşterea densităţii nu duce neapărat la creşterea recoltei.

 

Plantarea răsadurilor la speciile termofile

Aici menţionez câteva aspecte valabile atât în câmp, cât şi în spaţii protejate. O mare parte din aceste culturi sunt specii termofile, sensibile la temperaturi scăzute şi la îngheţ. Ardeii şi vinetele sunt cele mai pretenţioase la acest capitol. De aceea, ele se plantează atunci când temperatura solului se stabilizează la peste 15 grade C.

Regimul termic al solului se poate îmbunătăţi folosind folie de mulci transparentă, în cazul culturilor extratimpurii şi timpurii sau cu folie neagră. Terenul trebuie erbicidat în prealabil. Folosirea peste culturi a foliei microporoase de tip Agril duce la creşterea temperaturii cu 3-5 grade C la nivelul părţilor aeriene ale plantelor, temperaturi care uneori pot salva cultura de la îngheţ.

O altă măsură pentru creşterea temperaturii o constituie utilizarea tunelelor joase. Un tunel cu deschiderea la bază de 1-1,2 m şi o înălţime de 1 m asigură un microclimat favorabil în interior şi poate fi descoperit temporar în zilele cu insolaţie puternică.
Asocierea metodelor îmbunătăţeşte substanţial microclimatul culturilor.
Eficienţa lor îşi spune cuvântul în solarii, unde permit obţinerea recoltelor extratimpurii cu cheltuieli minime.

Riscul îmbolnăvirii culturilor se reduce începând cu plantarea unui răsad sănătos, călit, dezvoltat corespunzător, fără a fi alungit. Ca o prevenţie suplimentară, la plantarea răsadului nerepicat, în pasta de mocirlit se introduce o substanţă pe bază de cupru.

Mihai CĂRBUNAR


Rădăcini viguroase şi profunde

Un sistem radicular bine dezvoltat generează o plantă viguroasă cu un potenţial ridicat de producţie. Udarea abundentă şi fertilizarea la sol după plantare va defavoriza, o perioadă, dezvoltarea sistemului radicular. Pentru ca plantele să dezvolte rădăcini viguroase şi profunde, recomand ca după udarea pentru asigurarea prinderii să nu se mai ude timp de 7-15 zile, iar prima fertilizare să se facă la 3-4 săptămâni de la plantare.

Alternativa pentru a avea rădăcini viguroase o constituie rădăcinile altoite, însă este costisitoare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →