Indicele FAO al prețurilor la alimente. Prețurile la CARNE și CEREALE au crescut în aprilie - Revista Ferma
3 minute de citit

Indicele FAO al prețurilor la alimente. Prețurile la CARNE și CEREALE au crescut în aprilie

indicele FAO pret carne Indicele FAO al prețurilor la alimente. Prețurile la CARNE și CEREALE au crescut în aprilie
Credit foto @iStock.com/sergeyryzhov

Indicatorul de referință FAO pentru prețurile mondiale la produsele alimentare a crescut în aprilie, deoarece creșterea prețurilor la carne și creșterea modestă a uleiurilor vegetale și cerealelor au compensat mai mult decât scăderea zahărului și a produselor lactate, a raportat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), la data de 3 mai a.c.

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui set de mărfuri alimentare comercializate la nivel mondial, a fost în medie de 119,1 puncte în aprilie.

Aceasta a crescut cu 0,3% față de nivelul revizuit din martie, în timp ce a scăzut cu 9,6% față de aceeași lună din 2023.

INDICELE FAO AL PREȚURILOR LA ALIMENTE

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 0,3% față de martie, punând capăt unei traiectorii de scădere de trei luni.

Raportul spune că prețurile globale de export de grâu s-au stabilizat în aprilie, deoarece concurența puternică dintre marii exportatori a compensat îngrijorările legate de condițiile nefavorabile ale culturilor în anumite părți ale UE, Rusia și SUA.

Prețurile de export ale porumbului au crescut, influențate de cererea ridicată, pe fondul perturbărilor logistice tot mai mari ca urmare a daunelor infrastructurii din Ucraina și a îngrijorărilor cu privire la producția din Brazilia înaintea recoltei principale.

Indicele FAO al prețurilor la carne a crescut cu 1,6% în aprilie față de luna precedentă, deoarece prețurile internaționale la carne de pasăre, bovine și ovine au crescut.

Prețurile mondiale la carnea de porc au scăzut marginal, reflectând cererea internă slăbită din Europa de Vest și cererea persistentă slabă din partea principalilor importatori, în special a Chinei.

Indicele FAO al prețurilor zahărului a scăzut cu 4,4% din martie, ajungând cu 14,7% sub nivelul din aprilie 2023, datorită perspectivelor îmbunătățite de aprovizionare la nivel mondial.

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a scăzut marginal, cu 0,3%, punând capăt celor șase luni consecutive de creșteri.

Acest lucru a fost determinat de cererea scăzută de import la vedere pentru lapte praf degresat și de prețurile mai scăzute la brânzeturi la nivel mondial, afectate de întărirea dolarului american.
Raportul a menționat că prețurile mondiale la unt au crescut pe fondul cererii constante de import.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →