Indicatorii de bunăstare - Revista Ferma
5 minute de citit

Indicatorii de bunăstare

Bunăstarea la caprine înseamnă, în câteva cuvinte, hrană conform cerințelor, apă potabilă la discreție, confort, sănătate, tratarea cu blândețe, evitarea intervențiilor dureroase și/sau stresante.

Hrănirea adecvată se apreciază prin:
• Condiția corporală care reflectă starea de îngrășare. Trebuie evaluată vizual și prin palpare mărimea depozitelor de grăsime și a dezvoltării musculaturii în zona crupei, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, și în zona pieptului. Se acordă note de la 0 (animale extrem de slabe) la 5. Articulațiile intervertebrale se simt ușor la palpare, iar pielea pare a fi în contact direct cu oasele. Nota maximă 5 se dă atunci când mușchii sunt bine dezvoltați, pe toată lungimea formând între ei o scobitură, iar grăsimea subcutanată este mobilă în cea mai mare parte a sternului.
• Starea părului este adesea legată de sănătate, indicând probleme nutriționale sau prezența endo- și/sau ecto-paraziți. Un păr fără luciu, zburlit, inegal, încâlcit, dur, rar sau mai lung decât cel normal este întâlnit mai ales la caprele slăbite și se asociază cu evoluția bolilor cronice (ex. pneumonie) sau cu dezechilibre minerale. Pentru evaluarea stării învelișului pilos (părului) se ia în considerare întregul corp, cu excepția capului și a picioarelor sub nivelul articulațiilor. Importantă este și rasa, deoarece există capre care în mod normal au părul lung. Aprecierea se face în afara sezonului de năpârlire.
• Front de hrănire adecvat. Coada formată la jgheabul de hrănire este un comportament al animalelor înfometate. În acest caz se pot genera comportamente nedorite. Luptele, de exemplu, sunt mai acute atunci când în efectiv avem capre și cu, și fără coarne. Putem observa comportamentul de hrănire la două minute după distribuirea hranei în jgheab. O capră așteaptă dacă se află la 50 cm în spatele altei capre care se hrănește și este orientată cu capul spre jgheab. Caprele dominante din efectiv pot determina mărirea acestui spațiu la 2-3 m. Timpul de observație este de cel puțin 15 minute. Frontul de furajare se stabilește în funcție de lățimea la piept a caprelor și poate fi de 25-35-40 cm.
• Frontul de adăpare. Un front insuficient de adăpare duce și la scăderea consumului de hrană în cazul animalelor însetate. Se procedează întocmai ca la hrănire, cu specificarea că observarea începe când prima capră caută sursa de apă după ce a consumat furaj.

Adăpostirea este evaluată prin:
• Confortul în spațiul de odihnă. Se alocă o suprafață de 0,8-1 mp/capră în stabulație, cu limitarea mișcării, respectiv 1,50-2,25 mp pentru fiecare capră în stabulație liberă cu padoc exterior. Se va asigura un strat gros de paie ca așternut, uscate și curate.
• Confort termic. Stresul termic poate afecta bunăstarea, sănătatea și producția caprelor, direct sau indirect, prin reducerea consumului de hrană. Se asigură temperatura de 25oC în primele ore de viață ale iedului, 17-18oC în primele 5 zile și 13-15oC (iarna) pentru adulte, evitând extremele. La frig, caprele prezintă părul ridicat pe linia superioară (spate), iar în cazuri severe, tremură și adoptă o postură cu spatele arcuit și capul coborât.
• Ușurința mișcării. Tăierea și curățirea copitelor trebuie să se facă periodic, pentru a nu afecta libertatea de mișcare a animalelor. Se impune în special la caprele întreținute intensiv pe așternut permanent de paie. Sunt cazuri în care jgheaburile de hrănire sunt amplasate prea jos și caprele trebuie să îngenuncheze pentru a se hrăni.

Absența afecțiunilor de orice fel
• Formarea abceselor este cel mai adesea asociată cu o boală cronică contagioasă, numită limfadenită cazeoasă, cauzată de bacteria Corynebacterium pseudotuberculosis. Aceste abcese se formează de obicei la nivelul ganglionilor limfatici. Alte cauze, mai puțin frecvente, ale formării abceselor la capre sunt răni infectate, înțepături sau injecții.
• Murdărirea cozii cu fecale indică o boală infecțioasă și/sau parazitară sau o dietă inadecvată.
• Secrețiile nazale au loc din cauza mediului inadecvat sau îmbolnăvirii. Scurgerea dintr-o singură nară poate fi un semn de boală nazală sau de leziune, iar când se produce din ambele nări, poate indica boli ale tractului respirator inferior.
• Secrețiile oculare pot fi produse de un mediu inadecvat, ca prezența gazelor, prafului, sau de bolile infecțioase. Secreția la un singur ochi este determinată de o traumă sau de boală infecțioasă, iar la ambii ochi, de boli respiratorii sau sistemice.
• Asimetria ugerului (o jumatate mai mică și nefuncțională) poate să apară când ugerul este afectat de o boală infecțioasă care duce la distrugerea țesutului secretor.
• Prezența rudimentelor de coarne se datorează ecornării improprii sau ruperii coarnelor în urma prinderii acestora în garduri sau de pereți despărțitori.
• Mișcarea limitată este cauzată de dureri la nivelul membrelor.
• Izolarea de grup este un comportament anormal și poate fi rezultatul îmbolnăvirii.
Cunoașterea indicatorilor de bunăstare permite fermierului să mențină un mediu adecvat în care să crească animale sănătoase cu producții la nivelul potențialului lor genetic.
Caprele îngrijite, fără a fi brutalizate, sunt mai docile și mai puțin stresate de procedurile de manipulare în diferitele etape ale procesului tehnologic. Intrarea îngrijitorului în țarcul de capre nu trebuie să se facă brusc, iar spațiul de refugiu al animalelor să fie suficient. Îngrijitorul trebuie să cunoască “ limbajul corpului” animalelului: „relaxat”, „tensionat”, „frustrat” sau „reținut”.

Sorin-Octavian VOIA
Dinu GĂVOJDIAN

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →