Ca de fiecare dată, redactorii revistei Ferma au fost printre cei aproape 65.000 de vizitatori care s-au perindat prin fața standurilor în cele cinci zile cât a ținut manifestarea.
Timp de două zile, m-am strecurat cu mare greutate printre miile de oameni veniți la cel mai mare și important eveniment agricol din țara noastră, organizat de către ROMEXPO, împreună cu Camerele de Comerț și Industrie din România.
„Ținem pasul cu tehnologia!”
Am părăsit aleile principale și m-am postat în lateralul unei combine de recoltat cereale păioase. Am spart gheața și am stat de vorbă cu un om dintr-un mic grup, care îmi spune că a ținut mult să fie prezent în Capitală. „Venim an de an să vedem ce mai e nou, ca să ținem pasul cu tehnologia. Suntem din județul Giurgiu și lucrăm 800 hectare de teren”, ne-a declarat Constantin Ionescu. Agricultorul spune că, deocamdată, nu i-ar mai trebui investiții majore în fermă: „Avem toată gama de utilaje asigurată. Poate la anul să mai cumpărăm câte ceva. Pe partea de mecanizare ar mai trebui, ca urgență, un tractor de putere ceva mai mare pentru prelucrarea solului. Terenul se lucrează bine dacă ai utilajele cele mai performante, iar acestea se găsesc și la prețuri accesibile”.
Constantin Ionescu nu și-a ascuns îndoiala cu privire la cultura de rapiță, cea care a ridicat financiar rata profitabilității fermei: „Am terminat cu semănatul. Rapița este cu semnul întrebării pentru că nu a plouat la vremea semănatului și nu mai e sigură cultura la ora actuală. Deocamdată, nu se pune problema s-o întoarcem, așteptăm până în primăvară”.
Lecție în „pântecul” combinei
Surprind doi vizitatori care, în fața unei combine, se consultă cu privire la un set de furtunuri, curele de transmisie și niște pinioane, poziționate în „pântecul” uzinei. Privindu-le fețele arse de soare și mâinile obișnuite cu manetele și trusele de scule, mi-am dat seama că am în față doi cunoscători în domeniu. Erau Sinan Regep și Emin Geambulat, din Ciocârlia, județul Constanța. „Ne-am uitat cu atenție la o combină rusească. E prea complicată ca mașinărie. Eu și colegul meu lucrăm pe o Laverda 624 MCS. Nu avem pământ mult. Ferma noastră este suficient utilată, avem două tractoare John Deere, unul de 150 CP, celălalt de 88 CP. E suficient, cât să ne facem treaba ca la carte”, ne-au declarat cei doi constănțeni.
Pe larg despre INDAGRA 2017 citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)
Un articol semnat de MARIAN MUŞAT