De multe ori, abundenţa de legume şi fructe de pe piaţa ţărănească este falsă. Şi asta pentru că unităţile de procesare s-au redus dramatic, exporturile – de asemenea, iar în lanţurile de supermarket-uri şi alte magazine de cartier, de multe ori importurile predomină.
Şi, astfel, singurul loc de comercializare a producţiei interne rămâne piaţa liberă sau comerţul stradal, cel atât de inestetic şi care nu asigură nici o garanţie de calitate consumatorilor.
Regulile Uniunii Europene vor impune după 2007 ca respectarea standardelor de comercializare să se facă cu stricteţe. Se va cunoaşte astfel provenienţa produselor, se va face clasificarea în funcţie de calitatea (extra, I, II şi industrializare), ambalarea şi etichetarea corespunzătoare.
Toate aceste cerinţe sunt greu de respectat şi de plătit de către producătorul individual, mai ales de către micul cultivator român.
Uniunea Europeană încurajează asocierea acestor producători în vederea vânzării produselor.
O asociaţie de producători constituită pentru vânzare poate dispune de un volum suficient de produse care să permită suportarea costului de sortare, ambalare, etichetare şi încheierea unor contracte ferme de aprovizionare a lanţurilor de magazine care vor ocupa un segment de piaţă în creştere.
Pentru încurajarea acestor forme asociative, Ministerul Agriculturii a prevăzut, în bugetul pe 2005, fonduri pentru producătorii care vor să se unească în astfel de asociaţii care, ulterior, vor avea şi recunoaşterea Uniunii Europene, putând beneficia de finanţarea unor programe de investiţii pentru dezvoltarea organizaţiei.
De asemenea, Guvernul Olandez, în perioada 2005-2007, prin programele de asistenţă PSO, va acorda asistenţă tehnică pentru crearea structurii de recunoaştere a Organizaţiilor de producători şi pentru popularizarea acestor forme de asociere a producătorilor horticoli.
Important este însă ca iniţiativa organizării să aparţina producătorilor, ei să îşi identifice problemele, iar liantul să fie încrederea reciprocă.
Este, de asemenea, important ca producătorii români să nu piardă controlul pieţei interne pentru că, după 2007, graniţa va fi deschisă în ambele sensuri, iar competiţia va fi foarte mare.
O organizaţie din şi pentru producători poate oferi soluţia unui viitor mai bun pentru cei ce vor alege să fie horticultori profesionişti.
Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005