Cea mai recentă găselniţă e o aplicaţie pe telefon dedicată fermierilor crescători de bovine, aplicaţie care se aseamănă cu celebra „Tinder”. Diferenţa e că se numeşte Tudder – pentru cunoscători!!! – şi că îi ajută pe fermieri să-şi găsească perechea cea mai potrivită, nu pentru ei înşişi, ci pentru văcuţele din grajd! Aplicaţia le pune la dispoziţie o bază de date care conţine locaţia animalului disponibil pentru relaţii „intime”, stăpânul acestuia şi, evident, cea mai reuşită şi… apetisantă fotografie! La acest moment, năstruşnica aplicaţie muuutrimonială conţine deja 42.000 de profile în care apare descrierea animalului, inclusiv starea de sănătate. Adică, mult mai onest decât renumitul Tinder.
O ştire şi mai interesantă însă a sosit recent de pe malul francez al Mării Mânecii
Un studiu recent a scos la iveală faptul că 41% dintre fermierii hexagonului sunt… femei. Şi numărul lor e în creştere! Nu şi drepturile sau veniturile însă, motiv pentru care asociaţiile ce promovează egalitatea de şansă devin din ce în ce mai vocale şi mai combative. Mai mult, au obţinut şi fonduri europene pentru a-şi atinge obiectivele. În acest context apare întrebarea firească: câte femei fermier cu statut recunoscut sunt în România? Eu cunosc foarte puţine, dar pot să mărturisesc că sunt de toată isprava!
Uite că la Belgieni se poate!
Presa valonă a confirmat că există 4 persoane suspecte pentru apariţia şi răspândirea pestei porcine africane la mistreţi în zone apropiate de graniţa franceză. Dintre acestea, o persoană este arestată preventiv de mai bine de 30 de zile, fiind bănuită că a facilitat importul de mistreţi vii, destinaţi vânătorii, din… Europa de Est! Nu se ştie de unde – încă -, dar interesant e că această persoană este angajată a… Ministerului Naturii şi Pădurilor! În Belgia, din septembrie 2018 au fost depistate peste 500 de cazuri de pestă, doar la mistreţi! La noi însă au fost omorâţi deja peste 365.000 de porci şi… vinovaţi, IOC!
Şi, în final, veşti de peste Atlantic!
Asociaţia Americană pentru Promovarea Ştiinţelor a lansat către publicul larg un chestionar on-line cu titlul întrebare: „Aţi fi dispus să consumaţi carnea unui animal domestic editat genetic?” Iată o întrebare la care nu va fi uşor de răspuns, cu toate că beneficiile editării genice pentru eradicarea unor boli cum ar fi PRRS la suine este deja o realitate, iar producerea de porci imuni la Pesta Porcină Africană nu este nici ea departe! DA sau NU!
Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)