„Nu prea am ce număra, ce s-a derulat sunt decizii vechi. Însă închiderea pieţelor în această perioadă este fatală pentru noi la vânzarea produselor din lapte.
În ceea ce priveşte viitorul, toate măsurile privind sectorul ovin sunt prioritare, căci oaia a rămas în urmă cu totul. Noroc că a salvat-o piaţa în perioada de pandemie; dacă nu se întâmpla aşa, eram în pom.
Ajutorul de CoVid este insuficient! De exemplu, dacă la vacă sunt 100 euro/cap femelă bovină adultă (echivalentul în lei), la oaie avem doar 5 şi – atenţie! – beneficiază numai o parte din efectiv, până la 500 de capete”, ne-a declarat Nicolae Cioranu.
OAIA A RĂMAS CODAŞĂ
„Ar trebui să avem programe directe la fermier. Mecanizarea fermelor de animale – pentru că nu mai găsim personal – a rămas în urmă. Dar aici este o altă mare durere. Din evidenţele APIA rezultă că în România sunt 7 milioane de oi înscrise pe CNP, pe PF şi 1 milion şi ceva de oi le regăsim întregistrate juridic. Or, persoanele fizice nu au putut depune proiecte pentru accesarea banilor europeni, oierii fiind mai reticenţi în a se înscrie într-o formă juridică”, a precizat preşedintele ROMOVIS.