Încărcătura de ochi - Revista Ferma
5 minute de citit

Încărcătura de ochi

colaj m Încărcătura de ochi

Pentru a determina o încărcătură de rod cât mai echilibrată în urma tăierilor, trebuie să ţinem cont de condiţiile climatice din anul 2012, care a fost deosebit de secetos. Pentru a aprecia încărcătura corectă, trebuie să facem o evaluare atentă a butucilor. Până în acest moment, viabilitatea ochilor de iarnă nu a fost afectată.

 

Determinarea corectă a încărcăturii de rod

Încărcătura se calculează în raport cu planul de producţie stabilit a se obţine în anul în curs şi cu posibilităţile reale de rodire a butucilor. De exemplu, dorim să obţinem o producţie de 7000 kg/ha. Producţia o împărţim la 0,070 – indice de productivitate – şi obţinem 100.000 ochi/ha, care se împart la 4000 butuci/ha, rezultând 25 de ochi pe butuc.

Încărcătura obţinută prin astfel este orientativă, deoarece prin tăiere, la butucii viguroşi se lasă o încărcătură mai mare, iar la cei mai slab dezvoltaţi, încărcătura va fi mai mică, pentru ca numărul de ochi planificat să fie realizat pe întreg hectarul. De asemenea, este bine ca la tăiere să se lase coarde mai multe şi mai scurte.

La stabilirea încărcăturii de rod lăsată la tăiere importanţă are şi posibilitatea aplicării îngrăşămintelor şi, implicit, creşterea fertilităţii solurilor. Dacă se intervine cu această verigă tehnologică, atunci putem lua în calcul realizarea unor producţii ridicate prin creşterea încărcăturii de rod.

 

Planul fertilizărilor

Întrucât anul 2012 a fost extrem de secetos iar viţa de vie a suferit, se recomandă aplicarea în primăvară a îngrăşămintelor minerale pe bază de azot solubil, care stimulează creşterea butucilor de viţă de vie în optim.

La introducerea îngrăşămintelor în sol trebuie mai întâi să ştim ce fel de îngrăşăminte folosim, ce cantităţi, când le aplicăm şi la ce adâncime le vom încorpora. Pentru a stabili aceste noţiuni trebuie să cunoaştem ce fel de sol avem şi starea butucilor de viţă de vie. Este esenţial să stabilim necesarul de îngrăşăminte chiar şi prin simpla observare a creşterii şi rodirii butucilor, respectiv dacă evoluează în conformitate cu capacitatea lor genetică atât de creştere, cât şi de rodire.

De reţinut! Aportul nutritiv al aplicării periodice a îngrăşămintelor este de 50 kg azot/ha, 15 kg fosfor/ha şi 30 kg potasiu /ha. Aceste cantităţi pot fi administrate anual fără a crea exces.

Cum calculăm ce cantitate de îngrăşământ azotos (valabil şi pentru fosfor şi potasiu) trebuie să administrăm? De exemplu, să presupunem că trebuie să dăm 50 kg azot la ha (substanţă activă) şi vrem să folosim ca îngrăşământ sulfatul de amoniu – care conţine 21% azot. Pentru a afla doza corectă, calculăm astfel:

Dacă 100 kg de îngrăşământ conţin 20 kg de azot, atunci 50 kg azot se cuprind în X kg îngrăşământ. Calculul următor: 50 înmulţit cu 100 împărţit la 20 ne indică 250 kg sulfat de amoniu/ha.

Azotul ajută foarte mult la creşterea plantei, mai ales a frunzelor, lăstarilor şi bobiţelor. Carenţa lui în pământ face ca planta să crească şi să rodească mai puţin, iar lăstarii rămân scurţi şi strugurii mici. Când azotul se găseşte în cantitate prea mare, viţele cresc viguros, strugurii se maturează mai târziu, calitatea vinului scade, rezistenţa la boli şi la îngheţ este mai mică, lemnul se maturează mai târziu iar perioada de vegetaţie este prelungită toamna.

Viţa de vie foloseşte mai mult azot în primele faze de creştere, mai ales până la înflorit, şi o cantitate mică în perioada de maturare a strugurilor.
Administrarea în exces a oricărui element fertilizant poate deveni dăunător plantelor.

 

Îngrăşăminte azotoase

Este important să ştim ce fel de îngrăşăminte azotoase putem folosi. Frecvent utilizate sunt sulfatul de amoniu, azotatul de calciu, azotatul de amoniu şi azotatul de sodiu. În funcţie de necesitatea fertilizării cu azot, în raport cu cerinţa butucilor de viţă de vie, putem folosi unul dintre aceste îngrăşăminte cu azot.

Fiecare are concentraţii diferite de substanţă activă:

– sulfatul de amoniu conţine 20-25% azot şi se administrază în cantitate de 300-400 kg/ha prin împrăştiere sub brazda arăturii de primăvară; introdus în sol, efectul său este lent şi din această cauză se aplică pe soluri umede, bogate în calcar;
– azotatul de amoniu conţine 34-35% azot;
– azotatul de sodiu conţine 16% azot, este uşor solubil şi absorbit de plantă ; se aplică pe toate tipurile de sol şi se introduce în sol primăvara.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →