Încărcătoarele Scorpion ridică ştacheta şi mai mult - Revista Ferma
7 minute de citit

Încărcătoarele Scorpion ridică ştacheta şi mai mult

Încărcătoarele telescopice Scorpion oferă performanţe mai mari pentru manipularea materialelor datorită capacităţii de ridicare sporite şi noilor sisteme avansate de asistenţă pentru operator, confort şi eficienţă ridicate, precum şi siguranţă şi fiabilitate îmbunătăţite. Aceste avantaje decurg dintr-o serie de funcţii noi, cum ar fi sistemul Dynamic Power pentru gestionarea motorului, noul sistem de asistenţă pentru operator Smart Loading pentru controlul fin al hidraulicii de lucru şi protecţia la suprasarcină, o frână de parcare complet automată, direcţia cu deplasare laterală controlată ca o a patra opţiune de direcţie şi o configuraţie nouă a cabinei.

Încărcătoarele Scorpion_b

O mai bună manipulare a materialelor
Noile modele Scorpion se mândresc cu o hidraulică de lucru îmbunătăţită şi o capacitate de ridicare între 3,2 şi 5,6 tone, asigurând performanţe şi productivitate optime datorită ciclurilor rapide de funcţionare. Din decembrie 2018 va fi disponibil un model Scorpion suplimentar, care va îndeplini cele mai înalte cerinţe în materie de manipulare, cu o capacitate de ridicare de 6 tone şi o înălţime de ridicare de 9 m.

Încărcătoarele Scorpion_b

O altă îmbunătăţire importantă din cadrul noii game este sistemul de transmisie de înaltă performanţă, care garantează manevrarea deosebit de confortabilă şi precisă. Transmisia hidrostatică Varipower sau Varipower Plus cu eficienţă dovedită are trei trepte de viteză uşor de controlat cu ajutorul joystick-ului. Siguranţa şi confortul operatorului sunt garantate de frâna de parcare electrohidraulică, activată automat în cazul în care operatorul părăseşte scaunul, oprind utilajul şi motorul. Atunci când operatorul apasă pedala de acceleraţie pentru a se deplasa într-o anumită direcţie, frâna de parcare este dezactivată automat. La fel ca şi în cazul gamei precedente, toate modelele sunt echipate cu motoare diesel Deutz care dezvoltă o putere de până la 156 CP (115 kW) şi respectă prevederile standardului de emisii Stage IV (Tier 4).

Încărcătoarele Scorpion_b

Noul concept DYNAMIC COOLING
Datorită noului concept Dynamic Cooling, fluxul de aer existent a fost îmbunătăţit pentru noua gamă Scorpion. Dynamic Cooling controlează automat turaţia ventilatorului şi garantează răcirea motorului în funcţie de necesităţi, indiferent de condiţiile de funcţionare. Aerul este aspirat în partea frontală şi este circulat în jurul motorului înainte de a ieşi prin partea din spate a utilajului. Sistemul de inversare a sensului de rotaţie a ventilatorului funcţionează, de asemenea, automat, în funcţie de setările selectate de operator. Atunci când lucrează într-un mediu cu un nivel foarte mare de impurităţi, operatorul poate efectua în orice moment şi manual inversarea sensului de rotaţie a ventilatorului, prin simpla apăsare a unui buton.

Încărcătoarele Scorpion_b

Mai multe modele pentru orice aplicaţie
Claas şi-a extins gama de produse cu noile modele Scorpion 741 şi 1033, incluzând acum un utilaj pentru orice aplicaţie. Scorpion 741 este un model multifuncţional compact, uşor manevrabil, care se mândreşte cu o capacitate de ridicare peste medie, mai mare de 4 t. Modelul Scorpion 1033 a fost dezvoltat pentru zone în care este necesar un braţ foarte lung. De exemplu, datorită înălţimii de ridicare de 9,75 m, baloţii pot fi stivuiţi cu uşurinţă la înălţimi mai mari şi pot fi efectuate lucrări de dozare în silozurile de cereale.

Placa cu eliberare rapidă şi eficienţă dovedită
La fel ca şi toate utilajele din gamă, ambele modele sunt echipate cu capul de antrenare Scorpion robust şi cu eficienţă dovedită, compatibil cu implementele mai vechi. Modelele 1033 şi de la 741 la 635, din noua gamă, au acum disponibil un suport lateral pentru braţul telescopic. Suportul suplimentar oferă stabilitate şi protecţie şi mai mari utilajului, în cazul în care în timpul lucrului este necesară extinderea semnificativă a braţului şi acţionarea frecventă a manetei. În cazul operaţiunilor în care cerinţele pentru încărcătorul telescopic nu sunt atât de mari, există şi modele de bază, fără Varipower.

Design nou al cabinei
Cabinele modelelor noi au fost, de asemenea, complet reproiectate şi oferă o vizibilitate maximă de jur împrejur. Toate comutatoarele şi comenzile importante au fost aranjate în mod inteligent şi sunt uşor de utilizat. Instrumentele de măsură/indicatoarele dispuse central au fost înglobate într-un afişaj de 3,5’’, pentru ca operatorul să poată vedea dintr-o privire cele mai importante informaţii legate de operarea utilajului, cum ar fi viteza, tipul de direcţie sau nivelul de ulei hidraulic. Începând cu primăvara acestui an va fi disponibil opţional şi un afişaj de 7”, care combină toate aceste funcţii.

Cicluri de lucru mai scurte cu SMART LOADING
Sistemul Smart Loading din dotarea noilor modele Scorpion combină toate procesele pentru utilizarea optimă a capacităţii utilajului şi este prevăzut cu o funcţie de protecţie automată la suprasarcină, pentru a asigura în permanenţă buna coordonare a funcţionalităţilor. Opţional poate fi inclusă şi o funcţie de revenire automată a cupei pentru operaţiile de încărcare, operatorul având posibilitatea de a seta poziţia cupei prin simpla apăsare a unui buton de pe joystick. Sistemul Smart Loading asigură, de asemenea, controlul fin al hidraulicii de lucru, pentru poziţionarea mai precisă a produselor stivuite. Viteza pentru hidraulica de lucru poate fi redusă la jumătate cu uşurinţă, cu ajutorul unui comutator basculant.

Turaţie optimă a motorului pentru toate aplicaţiile
Sistemele Smart Roading şi Dynamic Power din dotarea noilor modele Scorpion asigură o turaţie optimă a motorului, atât în timpul deplasării, cât şi pentru efectuarea lucrărilor. Sistemul îmbunătăţit Smart Roading reglează automat turaţia la accelerare şi după ce a fost atinsă viteza maximă. Dacă este necesară o putere mai mică, turaţia motorului este redusă automat. La modelele 756 şi 746, Dynamic Power reglează turaţia motorului în funcţie de mişcarea joystick-ului. Acţionarea simultană a ambelor sisteme asigură o deplasare confortabilă pentru orice utilizare, reduce consumul de carburant şi nivelul de zgomot.

Deplasare laterală controlată
Pe lângă modurile direcţie pe roţile din faţă, pe toate roţile şi direcţie cu deplasare laterală, toate modele Scorpion noi sunt echipate standard cu al patrulea mod, de deplasare laterală cu comandă manuală. Spre deosebire de modul tradiţional de deplasare laterală, în cazul acestui mod puntea faţă poate fi controlată în continuare, ceea ce oferă avantaje substanţiale pentru anumite utilizări, cum ar fi compactarea marginilor unor grămezi sau deplasarea de-a lungul pereţilor unor clădiri. În plus, toate încărcătoarele telescopice noi pot fi echipate opţional cu Claas Telematics. Modelele Scorpion 741 şi 736 pot fi echipate şi cu anvelope 500 mari, care asigură o stabilitate sporită şi reduc presiunea exercitată asupra solului în timpul lucrului pe câmp.
Noile modele Scorpion pentru HRC sunt deja în oferta comercială a companiei Claas. Din luna mai 2018, vor fi disponibile şi modelele 635, 732, 736, 741 şi 1033 echipate cu motoare ce respectă prevederile standardului de emisii Stage IIIA pentru LRC.

Text şi foto: www.claas.com

 

TABEL: NOUA GAMĂ DE ÎNCĂRCĂTOARE TELESCOPICE SCORPION

 tab ÃŽncărcătoarele Scorpion_b

EXPERTIZA LIEBHERR
Pentru a dezvolta noua gamă de încărcătoare Scorpion, Claas s-a bazat pe expertiza specialiştilor în utilaje pentru construcţii de la Liebherr. Această afacere de familie inovatoare va continua să colaboreze cu Claas pentru proiecte viitoare. Cele două companii şi-au unit eforturile pentru a crea un design inteligent al şasiului şi capotei pentru noile modele Scorpion, care să asigure o vizibilitate optimă. Punctul de fixare a braţului telescopic se află acum mai jos pe şasiu, sporind în mod semnificativ câmpul vizual în partea dreaptă şi în spate.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →