În practică, PUIUL CU HORMONI E DOAR UN MIT! - Revista Ferma
6 minute de citit

În practică, PUIUL CU HORMONI E DOAR UN MIT!

Am asistat la o discuţie dintre un medic şi un părinte, cel din urmă fiind sfătuit să nu-i dea carne de pui din comerţ copilului, întrucât aceştia sunt crescuţi cu hormoni. Desigur, este un sfat medicat neavizat, oferit de un medic prost informat!
Ritmul rapid de creştere a puilor de carne nu este dat de prezenţa hormonilor în structura furajului combinat. În acest articol încerc să lămuresc cum cresc puii de carne, într-un timp scurt, fără a li se administra hormoni. Sunt mai multe motive pentru care puii de carne ating greutăţi mari într-un timp foarte scurt.

Carne pui_b
• Materialul biologic folosit în producţie reprezintă un factor determinant al performanţelor de creştere ale puilor de carne, şi anume hibrizii ROSS 308, COBB 500 etc. Aceşti hibrizi provin din părinţi care de-a lungul anilor au fost selecţionaţi după anumite caractere, pe care, în urma încrucişării, le-au transmis generaţiilor următoare. Aceşti hibrizi, în urma procesului de ameliorare, au ajuns la performanţe foarte ridicate. Astfel, conform ghidului de creştere, puii de carne din hibridul Ross 308 (sursa: www.aviagen.ro), ating la vârsta de 5 săptămâni greutăţi corporale de 2123 grame, iar la 6 săptămâni au greutăţi de 2781 gr. Pentru a realiza un kilogram spor în greutate, un pui de carne consumă circa 1,53 kg la vârsta de 35 zile, respectiv 1,67 kg la vârsta de 42 de zile. La un randament la sacrificare de circa 80% (la pui), greutatea puiului grill va fi de 2224 gr.
• Furajul combinat administrat, furaj de calitate superioară, este un alt motiv pentru care puii realizează greutăţi corporale mari, la vârste mici. În continuare prezint câteva particularităţi de digestie a păsărilor, de care trebuie să ţinem cont în furajarea puilor:
– tubul digestiv are o capacitate redusă, iar tranzitul furajelor are o durată scurtă;
– metabolismul ridicat şi ritmul rapid de creştere impune o hrană bogată în energie şi în substanţe nutritive şi cu digestibilitate ridicată;
– proteina din hrană este bine valorificată, aminoacizii (AA) absorbindu-se corelat;
– din grupa glucidelor, păsările digeră complet zaharurile, dextrinele şi amidonul, pentozanii şi celuloza fiind slab digerate;
– grăsimile folosite pentru ridicarea valorii energetice a furajelor sunt utilizate în proporţie de 80-93%, la nivelul mai scăzut situându-se grăsimile animale;
– cantitatea zilnică de hrană ingerată este determinată de mai mulţi factori, precum: senzaţia de foame/saţietate, starea de sănătate, confortul termic, modul de prezentare a furajelor şi densitatea nutritivă, în special energetică a furajelor.

Densitatea energetică a furajelor
Un rol important în modificarea ingestei de furaj îl are densitatea energetică a furajelor combinate. Deoarece puii îşi reglează ingesta de furaj în principal în funcţie de cerinţele lor energetice şi de conţinutul energetic al furajului, se impune corelarea celorlalţi nutrienţi (conţinutul în proteină brută, în aminoacizi esenţiali, în macro şi microelemente şi a vitaminelor) cu valoarea energetică a furajului. Se consideră că furajele cu un conţinut mai mic de 2700 Kcal EM/kg nu permit reglarea ingestei pentru asigurarea cerinţelor.
Pentru a realiza performanţe ridicate, în ceea ce priveşte greutatea corporală şi indicele de conversie al hranei (kg furaj combinat /kg spor în greutate), hibrizii trebuie să consume furaje de calitate superioară. Caracteristicile acestor furaje se găsesc în ghidul de creştere al hibridului. În tabelul 1 sunt prezentate principalele caracteristici ale furajelor combinate şi perioadele de administrare ale acestora pentru hibridul Ross 308.
Aceste caracteristici ale furajului combinat se pot obţine din următoarele materii prime:
– porumb 55-65%, orz decorticat, grâu 10-25%, şrot de soia 15-45%;
– şrot de floarea-soarelui: în prima perioadă de creştere, datorită conţinutului ridicat în celuloză nu trebuie să depăşească 7%;
– furaje de origine animală şi microorganică 10-12% (făină de peşte 3-5% şi drojdii furajere 3-4%);
– grăsimi 1,5-4,5%;
– făină de lucernă 1-2% în perioada a doua de creştere, pentru îmbunătăţirea calităţii comerciale a carcaselor;
– furaje minerale: sare 0,2%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi 0,5-1% şi premix vitamino-mineral 1%;
– alte suplimente nutritive (aminoacizi, enzime furajere, probiotice, prebiotice etc).
Se poate constata că în listă nu apar hormonii, aceştia nefiind comercializaţi în România!!
În tabelul 2 este prezentată o variantă de furaj combinat pentru puii de carne. În funcţie de materiile prime de care dispune fiecare fermier, structurile pot fi foarte diferite, condiţia care se impune fiind respectarea normelor de calitate redate anterior.
Se poate constata, în acest exemplu, că şrotul de soia participă în proporţii mari în raţie, întrucât am folosit o structură simplă, cu cât mai puţine materii prime. Observăm că sunt prezente cerealele, pe care crescătorii particulari le au în gospodării, celelalte materii prime urmând să fie achiziţionate. În structură sunt încorporaţi şi aminoacizi de sinteză (L lizină, DL metionină, treonină). Subliniez faptul că aceşti aminoacizi nu sunt obţinuţi prin sinteză chimică, ci prin sinteză microbiologică, adică sunt produşi de anumite microorganisme specializate în acest sens.

 

TABELUL 1: CONDIŢII DE CALITATE A FURAJELOR COMBINATE PENTRU HIBRIDUL ROSS 308

tab1puia218_b
TABELUL 2: FURAJE COMBINATE DESTINATE PUILOR DE CARNE

tab2puia218_b
HORMONII SUNT INTERZIŞI ÎN UE!
Aş îndemna cititorii să consume carne de pasăre din comerţ, puii nefiind crescuţi cu hormoni, cu atât mai mult cu cât aceste produse sunt interzise şi în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, aşa-zişii hormoni sunt aproape imposibil de procurat pe piaţa europeană, iar dacă totuşi pot fi achiziţionaţi, costurile lor sunt foarte mari, astfel că administrarea lor în hrana puilor din fermele noastre avicole ar face activitatea acestora nerentabilă.
De asemenea, pentru a vă convinge că aceşti pui ating greutăţile din ghidul de creştere, specificate în articol, şi pentru că vine vremea caldă, vă invit să creşteţi pui de carne. Aş recomanda celor interesaţi ca, pe lângă condiţiile de hrănire pe care le-am prezentat în articol, să respecte şi tehnologia de creştere a puiului de carne, cu referire la asigurarea microclimatului şi limitarea mişcării (se asigură o suprafaţă de circa 1 mp pentru 10 pui de carne).

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →