În ferma lui Cristian COSTACHE, ENTUZIASMUL dă ROADE BUNE! - Revista Ferma
3 minute de citit

În ferma lui Cristian COSTACHE, ENTUZIASMUL dă ROADE BUNE!

Deşi are 32 de ani, tânărul antreprenor gândeşte ca după o viaţă trăită în funcţii de conducere. Aşa se face că pe cele 3.750 de hectare pe care le administrează, nimic nu mişcă fără ştirea sa!

cristian-si-vasile-costache_b

Dacă nu ai entuziasm la 32 de ani, când să mai ai. Dar aceeaşi pasiune şi acelaşi entuziasm l-am regăsit şi la Vasile Costache (fost inginer mecanic al IAS Buciumeni), tatăl fermierului şi în continuare acţionar împreună cu prietenul său, Alexandru Ion (fost contabil al IAS Buciumeni), după ce în anul 2000 au reuşit să preia ce mai rămăsese din „fostul munte care a fost aici”, potrivit acestora. Mii de hectare, sute de animale şi o plantaţie pentru portaltoi de prun. Aveau 30 de combine C14 pe care le-au înlocuit apoi cu trei Claas-uri iar în locul utilajelor U 650 au luat două Massey Ferguson. Tractoarele încă sunt în fermă, dar sunt folosite doar pentru transport. (…)

c-costache_b

Anul acesta au în câmp 1.420 hectare cu rapiţă. Cu hibrizi KWS (Hybrirock, Factor KWS şi Kodiak) şi Pioneer (PR44D06, PR44W29 şi PT200CL) în proporţii aproximativ egale. Doar 80 ha cu un hibrid de la Rapool „strică” pe undeva împărţirea la doi a supremaţiei celor două renumite firme de seminţe. L-au semănat pentru a-l testa în condiţii de câmp şi în tehnologia fermei. De altfel, în permanenţă testează câte ceva nou. Şi în genetică, dar şi în materie de produse pentru protecţia plantelor. (…)

buciumeni1_b

Ca structură a culturilor, pe cele 3.750 ha, după rapiţă vine grâul cu 802 ha (660 ha cu Ingenio, 60 ha cu Jocker de la Saaten Union şi restul cu Miranda). E primul an când acest soi de grâu românesc a fost practic scos din cultură, cu excepţia celor 80 ha cu Miranda din sămânţa rămasă de anul trecut. În condiţii de umezeală şi de vreme rece, nu e prea rezistent la bolile foliare. (…)
Dintre culturile de primăvară, floarea-soarelui ocupă 365 ha (Neoma şi Adagio de la Syngenta) apoi mazăre pe 280 ha, o cultură destul de profitabilă, cu care acoperă şi zona de interes ecologic. Cât priveşte porumbul, pe 190 ha a semănat un hibrid timpuriu de la Saaten Union – Cobalt. „Solul brun-roşcat de pădure, care nu prea ţine apa, şi precipitaţiile reduse din vară, fac această cultură, porumbul, pierzătoare în comparaţie cu rapiţa”, ne spune fermierul despre alegerea sa.

Cum au reuşit culturile lui să depăşească episodul geros din aprilie, dar şi care ere cheia valorificării rentabile a recoltelor, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →