În ferma liderului Pro Agro, porumbul din cultura a doua este numai bun de copt! - Revista Ferma
3 minute de citit

În ferma liderului Pro Agro, porumbul din cultura a doua este numai bun de copt!

emil-dumitru-01_b

Am vrut să văd viţeii fătaţi în vara aceasta, dar şi porumbul din cultura a doua, pentru siloz, pus pe 10 hectare.

Aşa se face că am reuşit, în sfârşit, să-i văd ferma şi ziua, când încă mai era ceva verde pe câmp. Prima dată când am vizitat ferma lui Emil Dumitru era zăpadă de o jumătate de metru, iar a doua oară ne-a prins întunericul şi luna plină prin lanuri, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Cu dată mai recentă, nu am reuşit să ajung la evenimentul din ziua de Sfânta Mărie Mică – Ziua Porumbului – realizat împreună cu Monsanto şi APPR în ferma familială de la Chiselet, dar am relatat despre rezultatele mai mult decât bune obţinute de tânărul fermier cu diplomă de jurist. Evenimentul a şi purtat un slogan pe măsură: “Fermă mică, potențial mare”.

 vitei-emil-dumitru_b

De această dată însă am ajuns în fermă şi am asistat la cântărirea boabelor de pe un porumb ales la întâmplare dintr-o grămadă destinată pentru plata arendei. Emil Dumitru se pricepe să dea jos boabele de pe porumb, semn că de mic a curăţat ştiuleţi. Mama lui mi-a povestit că mergea cu gâştele, cu vaca şi făcea treburi prin gospodărie încă de mic copil…

emil-dumitru-02_b

Dar să revin la cucuruz! Că doar era vorba de MMB-ul unui porumb luat la întâmplare din recolta de anul acesta. Suma arătată pe ecranul LCD al cântarului era de 283 grame, la o umiditate de 14,5%. Dacă pe câmpul lui ar fi fost aproximativ 50.000 de ştiuleţi de acest fel/ha vorbeam de o cantitate de 14 t/ha.

porumb-emil-dumitru_b

Aşa cum mi-a mărturisit telefonic acum câteva zile, „am recoltat în medie peste 13 t/ha”. Ceea ce pentru o fermă „ceva mai mare decât una mică” – în care liderul Pro Agro lucrează împreună cu familia şi câţiva angajaţi peste 170 ha – este mai mult decât onorabil!

emil-dumitru-03_b

Din revista Ferma veţi afla şi ce, dar mai ales cum are în gând fermierul Emil Dumitru să pregătească un viitor câmp demostrativ. O platformă a performanţei de vârf în genetica hibrizilor de porumb, cu reguli clare. Şi cu presa prezentă la fiecare lucrare care se va face în câmp!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →