Am vrut să văd viţeii fătaţi în vara aceasta, dar şi porumbul din cultura a doua, pentru siloz, pus pe 10 hectare.
Aşa se face că am reuşit, în sfârşit, să-i văd ferma şi ziua, când încă mai era ceva verde pe câmp. Prima dată când am vizitat ferma lui Emil Dumitru era zăpadă de o jumătate de metru, iar a doua oară ne-a prins întunericul şi luna plină prin lanuri, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Cu dată mai recentă, nu am reuşit să ajung la evenimentul din ziua de Sfânta Mărie Mică – Ziua Porumbului – realizat împreună cu Monsanto şi APPR în ferma familială de la Chiselet, dar am relatat despre rezultatele mai mult decât bune obţinute de tânărul fermier cu diplomă de jurist. Evenimentul a şi purtat un slogan pe măsură: “Fermă mică, potențial mare”.
De această dată însă am ajuns în fermă şi am asistat la cântărirea boabelor de pe un porumb ales la întâmplare dintr-o grămadă destinată pentru plata arendei. Emil Dumitru se pricepe să dea jos boabele de pe porumb, semn că de mic a curăţat ştiuleţi. Mama lui mi-a povestit că mergea cu gâştele, cu vaca şi făcea treburi prin gospodărie încă de mic copil…
Dar să revin la cucuruz! Că doar era vorba de MMB-ul unui porumb luat la întâmplare din recolta de anul acesta. Suma arătată pe ecranul LCD al cântarului era de 283 grame, la o umiditate de 14,5%. Dacă pe câmpul lui ar fi fost aproximativ 50.000 de ştiuleţi de acest fel/ha vorbeam de o cantitate de 14 t/ha.
Aşa cum mi-a mărturisit telefonic acum câteva zile, „am recoltat în medie peste 13 t/ha”. Ceea ce pentru o fermă „ceva mai mare decât una mică” – în care liderul Pro Agro lucrează împreună cu familia şi câţiva angajaţi peste 170 ha – este mai mult decât onorabil!
Din revista Ferma veţi afla şi ce, dar mai ales cum are în gând fermierul Emil Dumitru să pregătească un viitor câmp demostrativ. O platformă a performanţei de vârf în genetica hibrizilor de porumb, cu reguli clare. Şi cu presa prezentă la fiecare lucrare care se va face în câmp!