Născut în Harghita, dar stabilit în judeţul Arad în 1967, el este astăzi patriarhul unei ferme de familie, construite în zeci de ani de efort. Respectarea vechilor valori şi cultul pentru muncă nu l-au împiedicat, însă, să apeleze la tehnica modernă. Robotul de muls achiziţionat recent de la DeLaval reprezintă o adevărată revelaţie şi o schimbare de paradigmă pentru exploataţia familiei sale din localitatea Adea, comuna Sintea Mare.
De meserie tâmplar, acesta a ales să se facă tractorist după eliberarea din armată, pentru că, spune el, se câştiga mai bine. Are şi diplomă de mecanic agricol. În 1985 s-a apucat însă de creşterea oilor. O afacere foarte bănoasă pe timpul comunismului, mai ales că făcea şi brânză. „Dacă mai trăia Ceauşescu încă cinci ani, puteam cumpăra tot satul din banii pe care îi câştigam atunci. Când a venit Revoluţia, aveam 570 de oi mame din rasa Ţigaie. Pe kilogramul de lână primeam între 75 de lei (cea mai bună calitate) şi 33 de lei, iar codina era 30 de lei/kg”, îşi aminteşte Karcsi, aşa cum îi spun prietenii.
ADĂPOST CONSTRUIT ÎN 4 LUNI CU FORŢE PROPRII
În 2014, oieritul nu mai era rentabil şi atunci a decis să se axeze pe creşterea vacilor de lapte. Mai mult ca să nu îi plece copiii de acasă, recunoaşte fermierul. „Am văzut o oportunitate în asta. Pentru că preţul laptelui de vacă era bun atunci. Am achiziţionat nu mai puţin de 40 de juninci gestante de la diferite ferme din ţară”, susţine Karoly Szekely.
Toată infrastructura şi-a construit-o singur, împreună cu cei doi copii ai săi, Levente şi Csilla, cu investiţii proprii. Astăzi familia Szekely deţine un efectiv total de 200 exemplare: o sută la muls, din care 75 în sistem robotizat. O parte din animale sunt ţinute pe păşune, iar cele mai productive sunt adăpostite în grajdul nou, construit în primăvara acestui an în numai patru luni!
ROBOT DE MULS CU TRAFIC DIRIJAT
Pentru că mulsul la bidon nu mai era rentabil din cauza lipsei de personal, în 2019 a investit într-o sală de muls cu 12 posturi. În vara trecută, însă, s-a trezit fără doi oameni de bază, care au decis să plece de pe o zi pe alta, şi au ajuns la concluzia că nu le rămâne decât opţiunea mulsului robotizat. Structura metalică a noului grajd a ridicat-o cu sprijinul unui prieten, om nobil cum îi spune el, care l-a creditat cu suma necesară. Proiectul în sine a fost elaborat cu implicarea reprezentanţilor DeLaval. Împreună au agreat modelul de adăpost, astfel încât să respecte toate standardele, atât în ceea ce priveşte organizarea locurilor de odihnă, cât şi aleile de acces la robot. Adăpostul are 66 de metri lungime şi 19 metri lăţime. A fost astfel gândit pentru a găzdui 75 de vaci, exact capacitatea maximă a robotului. Au optat pentru sistemul de robot de muls cu trafic dirijat. Ceea ce înseamnă că vacile vin voluntar la muls, iar accesul la robot se face printr-o poartă inteligentă care ştie ce animal are permisiunea să fie muls.