În ferma de OI şi MĂGĂRIŢE a lui Ioan ANDRIEŞ - Revista Ferma
3 minute de citit

În ferma de OI şi MĂGĂRIŢE a lui Ioan ANDRIEŞ

A descoperit însă că are, chiar la stână, o mină de aur: laptele de măgăriţă, pentru care cumpărătorii stau la coadă, cu programare, şi plătesc câteva zeci de lei pe litru.

Fermierul a venit cu familia din zona Bistriţei, în urmă cu 45 de ani. Sunt crescători de oi din tată-n fiu şi duc meseria mai departe. Cu tradiţia e mai greu, că, în economia de piaţă, nici obiceiurile, nici produsele nu prea mai au căutare şi valoare. „Pe timpul lui Ceauşescu am avut în jur de 200 de oi. Am tuns oile primăvara şi am vândut lâna, am mai dat 300 de kile de brânză şi mi-am pus bani la CEC pentru Dacia şi am primit-o nouă-nouţă. Banii aveau valoare.”, ne spune Ioan Andrieş.

IONUT-SI-IOAN-ANDRIES_b

Ionuţ, fiul cel mic al familiei Andrieş are 26 de ani şi a făcut liceul teologic, dar n-a mai continuat studiile ca să devină preot. S-a întors la ferma familiei. Când nu e la stână, cântă într-o formaţie de muzică populară. Ferma lor este chiar una de familie: au peste 500 de oi Ţurcane, de care se ocupă doar tatăl împreună cu cei doi băieţi. Stâna este la marginea localităţii Mănăştur, între Arad şi Timişoara.

Dacă pe miei şi pe lână iau bani puţini sau deloc, acum vreo trei ani au descoperit că au ceva foarte valoros chiar la stână: laptele de măgăriţă. „Tot timpul am avut măgari, da nu ne-am gândit că e o afacere până când cineva a venit într-o vară să îi dăm un litru de lapte”, spune Ionuţ Andrieş.
Acum au 18 măgari: 12 femele, 4 masculi şi doi pui. Cel mai tânăr avea doar patru zile când i-am vizitat, pe 1 martie. „10 femele sunt încă gestante şi până la finalul anului o să fete câte o măgăriţă în fiecare lună. Înmulţim de la noi, că de cumpărat nu mai găşeşti în Banat”, mai zice tânărul crescător de oi.
Întrebăm de preţ şi ne spune că porneşte de la 200 de euro şi ajunge până la 300 de euro, maxim 1.500 de lei pentru o măgăriţă productivă.

Citeşte pe larg povestea fermei de familie a Andrieşilor, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →