În Crucea, FERMIERII au ajuns pe CRUCEA DISPERĂRII - Revista Ferma
6 minute de citit

În Crucea, FERMIERII au ajuns pe CRUCEA DISPERĂRII

Dezamăgit, fermierul s-a dus la APIA pentru adeverinţă. Voia să înfiinţeze culturile de toamnă şi-i trebuiau bani. S-a adresat băncii cu care lucrează de 7-8 ani, de când are PFA. Însă, ce să vezi? Nu primeşte creditul (cu toate că-i garantat sută la sută), pentru că tatăl său (pe numele căruia este înregistrat PFA-ul) ar fi avut o incidenţă de plată cu mult timp în urmă ca persoană fizică, nu ca PFA! Iată că ajunsese în septembrie şi agricultorul nu avea finanţare pentru un nou sezon de producţie agricolă. La vreo 60 ha cât lucrează, e vorba de peste 40 mii lei.

Iulian Tudorache

Tot riscul e pe agricultor
O vorbă românească spune că o nenorocire nu vine singură! „De vreo 3-4 ani de zile, lucrez cu o firmă de distribuţie pentru inputuri. Până anul trecut, asigura o bonificaţie de 30% dacă plăteai la termenul stabilit prin contract. Dacă depăşeşti, preţul aproape că se dublează. În loc de 14.000 lei, restanţa de plată pentru sămânţă, eu la momentul ăsta trebuie să achit 24.000 lei. Am întârziat pentru că nu am putut să iau creditul. Am de plătit arenda la oameni şi nu-i puţină, între 800 şi 1.000 lei hectarul. Firma face camătă cu mine, banca nu împrumută, riscul e dat tot pe fermier!”, rosteşte cu năduf Iulian Tudorache.

Subvenţia, colacul de salvare!
Acesta aştepta ploaia; dacă nu va veni nici în această lună, nu va pune nimic în pământ! Avea de gând să semene 20-30 ha cu grâu şi cu orz, culturi care să îi aducă primii bani la recoltare.
Lui Iulian Tudorache îi trebuie cereale şi pentru furajarea animalelor. Are 20 de vaci cu lapte, iar şi cu tineret cu tot, efectivul se duce undeva la 30 de capete. Ne spune că preţul laptelui de vacă e un leu litrul de şase ani! Cheltuielile s-au ridicat, munca îngrijitorilor costă. Fermierul plăteşte îngrijitorii aproape dublu faţă de acum doi-trei ani, plus mâncare, „udătură” şi ţigări.
Aşteaptă subvenţia la timp ca să-şi poată plăti datoriile şi a rezolva problema cu furnizorul. Cu acesta din urmă a găsit o soluţie: „Am luat adeverinţă de calamitate pentru cele 40 ha distruse pe circa 70%. Cu ea am să fac o întâmpinare către distribuitor, o să expun problemele; ar trebui să înţeleagă că până la plata regulată nu am banii respectivi pentru a stinge datoria”.

Pierdere de 1.000 lei pe hectar!
În liceu, Iulian Tudorache a fost olimpic la matematică. Apoi a urmat ASE-ul. Împreună am purces la simple calcule privind culturile. „La porumb m-a costat sămânţa 600 lei pe hectar. Am fertilizat cu îngrăşământ complex 150 kg/ha, încă 400 lei. Apoi 80 litri motorina – arat, discuit, semănat; am lucrat eu pe utilaje. Cost 500 lei. Ne-am dus la 1.500 cheltuieli pe hectar. Am mai dat un erbicid care m-a costat 200 lei/ha, s-au făcut 1.700; mă costă recoltatul 350 lei cu tot cu transport. Iată, am depăşit 2.000 lei/ha. Iar eu nu ştiu dacă voi recolta două tone de porumb pe hectar! Şi nu ştiu dacă preţul va scădea sub 60 de bani kilogramul! Nu mai pun la socoteală faptul că am de plătit arenda 1.000 lei/ha şi mai trebuie să înfiinţez şi culturile de toamnă!”, îşi manifesta îngrijorarea cultivatorul din Crucea.
Aceeaşi situaţie dezastruoasă şi la celelalte culturi. Continuăm cu socoata: „La floare am scos 1.000 kg/ha. Am de achitat arătura, discuitul, sămânţa, semănatul, îngrăşămintele, erbicidul, tratamentele; când am tras linie, am văzut că arenda o plătesc din buzunar! Cu mazărea am ieşit în pierdere; numai sămânţa m-a costat aproape 800 lei; am recoltat sub 1.000 kg şi nici nu am avut ce vinde! În final, cred că mă închid pe o pierdere de cel puţin 1.000 lei pe fiecare hectar în parte. Şi ca mine sunt o grămadă de producători agricoli din zonă”, susţine Iulian Tudorache.
Potrivit cultivatorului, fermierii mari au avantajul suprafeţelor întinse; nu plouă aici, plouă dincolo. Au linii de credit asigurate care le permite să înceapă activitatea fără nici un ban în buzunar. Problema mare este cu cei mici, care lucrează între 20 şi 100 hectare.
„Eu am cumpărat anul ăsta o coasă, o maşină de erbicidat, o maşină de administrat îngrăşăminte şi am dat 30 mii de lei. Am plătit cu banii jos; am zis că vine vara şi mă scot cu grâul. La cum arăta cultura în aprilie, nu trebuia să-mi fac nici o problemă; promitea lejer 4.000 kg/ha. Aşa am scos 2.500 kg/ha şi 2.000 la orz. Preţul de vânzare a fost 65 bani/kg, din care 500 kg s-au dus pe recoltat; atâta a costat lucrarea!”, precizează constănţeanul.
Fermierul susţine că numai în 2007 a mai avut un an agricol aşa de greu!

Viitorul fără zootehnie?!
L-am întrebat cum vede viitorul. „Sumbru! La preţurile actuale, viitorul e fără zootehnie, iar ferma mică trebuie să se ducă undeva spre 100-150 hectare ca să-ţi permită să-ţi cumperi şi un tractor şi tot ce-ţi mai trebuie, în rate sau leasing. Să lucreze un singur om, iar proprietarul să facă şi el treabă alături de angajat! Animalele au ajuns o povară, pentru că ai nevoie de oameni, să tragi cu tunul şi nu-i găseşti”, a conchis Iulian Tudorache.

Iulian Tudorache_b
Iulian Tudorache: „Anul ăsta animale nu mai sunt în Crucea, doar eu şi încă unul mai creştem. Înainte erau 150 vaci la 40 de gospodării: acum sunt 40 de vaci la două case! Nişte idealişti ca mine care mai ţin 10-15 vaci!”

 

EFECTIVELE DE ANIMALE S-AU ÎMPUŢINAT DRASTIC
În Crucea, laptele a costat 45 bani litrul, când 95% din efectivele de vaci au dispărut! Fie că s-au vândut, fie că s-au abatorizat! „Anul ăsta animale nu mai sunt, doar eu şi încă unul mai creştem. Pe vremuri, pe lângă vaci, crescătorii aveau şi oi. Primăvara se umpleau uliţele de animale în trecere la păşunat. Şi ovinele s-au împuţinat; din 3-4 mii de oi crescute de 60-70 de familii, acum sunt 500 de capete la una singură!”, explică Iulian Tudorache.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →