“Am respectat prioritățile fermierilor…”
… preciza ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un comunicat de presă din 4 decembrie 2012. “Anul acesta am respectat prioritățile fermierilor și mai ales calendarul de măsuri pe care ne-am angajat că le luăm în această perioadă.
(…) De la 1 noiembrie am început plățile de minimis, ca o lună mai târziu să începem și plățile finale. În plus, am luat decizia de a plăti 50 la sută din avans de la 16 octombrie, acum plătindu-se diferența”, a mai spus ministrul.
LAPAR: “sunt restanțe foarte mari”
Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, ne-a expus situația din teren, și anume ce bani au primit agricultorii români până la această dată. “Fermierii au primit doar 50 sută din SAPS. Din PNDC – de la bugetul de stat – s-au primit 0 lei, iar din banii europeni, respectiv cei 107 euro/ha, s-a primit jumătate.
De asemenea, subvenția la asigurările pe culturile agricole nu s-a primit, iar din subvenția pe motorină pe trimestrul al III-lea s-a primit doar 30 sută. Nici la animale nu s-au făcut plățile”, spune Laurențiu Baciu.
Unii au avut noroc cu minimisul
Președintele LAPAR a subliniat că “subvențiile despre care vorbim și care s-au primit doar în procentele menționate anterior au fost bugetate pe 2012. Suntem curioși din ce surse și din care buget se vor da restanțele, pentru că sunt restanțe foarte mari calculate pe bugetul anului 2012, care s-ar putea transforma foarte ușor în pierderi pentru fermieri”.
Baciu susține că APIA a amăgit agricultorii cu notificări trimise prin care aceștia erau informați că sunt eligibili la plată și că banii le vor fi virați în conturi cât de curând. “Cei de la APIA au trimis notificări, agricultorul știind că odată ce a primit notificarea, într-o săptămână sau două îi vin banii. Dar banii nu au mai venit.
Singurii bani care s-au primit aproape în totalitate sunt cei din ajutorul de minimis pentru calamitățile naturale, plătit celor care dețin o suprafață de maxim 10 ha. Asta pentru că erau în cauză cei 500 de mii de fermieri și era nevoie de cele 500 de mii de ștampile. Acesta este adevărul din teren”, a mai spus Baciu.
APIA: S-au plătit 36,77 milioane de euro pe PNDC1
Pornind de la sesizările primite de la mai mulți fermieri pe adresa redacției, am solicitat, printr-o adresă oficială trimisă la APIA București, informații clarificatoare și răspunsuri la următoarele întrebări: “Au fost demarate acțiunile de efectuare a plăților naționale directe complementare (PNDC) la data de 3 decembrie 2012, așa cum s-a transmis în comunicatul de presă publicat pe site-ul APIA?
În ce măsură (procent) au fost efectuate plățile către fermieri până la Sărbătorile de Iarnă? Au fost reluate plățile către fermieri după Sărbători?”. Răspunsul, în tabel.
RĂSPUNSUL APIA
„În luna decembrie, pentru schemele de plată pe suprafață, APIA a efectuat plăți în valoare de 36,77 milioane de euro aferente Plății naționale directe complementare pentru culturi situate în teren arabil (PNDC1).
Solicitările de fonduri au fost depuse la Ministerul de Finanțe și urmează ca săptămâna aceasta (14-20 ianuarie a.c.- n.r.) să începem plățile către fermieri pentru Axa II”.
În Campania 2012, plățile au fost făcute conform următorului tabel:
DATORIILE LA STAT NU SUPORTĂ AMÂNARE, SUBVENȚIILE DA
Nicolae Pascu din localitatea Ormeniș, județul Mureș, are autorizate la plată 257 ha, dintre care 87 ha sunt concesionate de la Agenția Domeniilor Statului (ADS). Deocamdată, fermierul nu a primit de la APIA nici avansul SAPS, nici plăți complementare pentru cele 257 ha. În schimb, agricultorul va trebui să plătească la ADS o tranșă din redevența pentru anul 2013 până la sfârșitul acestei luni, pentru cele 87 ha concesionate de la stat.