În câmpul de la Însurăţei - sămânţa hibridă Pioneer oferă stabilitate - Revista Ferma
7 minute de citit

În câmpul de la Însurăţei – sămânţa hibridă Pioneer oferă stabilitate

Echipa de specialişti ai companiei Corteva Agriscience a oferit o frumoasă lecţie de profesionalism prezentând portofoliul hibrizilor de porumb, dar şi performanţele pe care aceştia le au în cultură.

În câmpul de la Însurăţei

18.618 kg de porumb la hectar
S-a vizitat un lan de porumb care promitea recolte de 14-15 tone la hectar, chiar şi la hibrizii tardivi P0943, P0937, P0900, dar şi alţii testaţi, precum P1049, unde producţia depăşeşte 17 tone la hectar. În urma cântăririi, au fost obţinute producţii fizice foarte bune, de 15.600 kg/ha la P0023 sau de 17.900 kg/ha la P1049. Însă cel mai productiv hibrid s-a dovedit a fi P0900 cu 19.790 kg boabe la hectar producţie fizică. Unul dintre produşii cei mai urmăriţi în evoluţie a fost P0943, câştigătorul competiţiei de la Ziua Porumbului – ediţia 2019, din platforma tehnologică Orezu (Ialomiţa), care a dat o producţie fizică de 16.392 kg/ha, la umiditatea de 20,3%.
De asemenea, în urma recalculării la umiditatea stas de 14%, hibridul Corteva P0943 a ocupat primul loc între toţi cei 60 de hibrizi competitori, cu o producţie finală de 15.191 kg/ha.
La Însurăţei, P0943 a înregistrat un randament de 18.618 kg boabe la hectar. „Avem în spate cercetarea care ne ajută să fim cât mai aproape de dumneavoastră. Viziunea companiei Corteva este să pună fermierul pe primul plan; avem peste 90 de oameni în teren, mai mult de 80 de promotori, avem 11 zone şi trei key-account care se ocupă de producătorii agricoli. Am gândit prezentările să fie cât mai aproape de dvs., în întâlnirile din câmp în primăvară am vrut să vă arătăm eficacitatea şi performanţele produselor noastre de protecţia plantelor, iar acum în toamnă să vedem producţiile pe care le obţinem la hibrizii noştri”, a declarat în deschiderea evenimentului Cătălin Stoianof, director de vânzări Zona 2, Corteva.

Câteva elemente de tehnologie
În lotul demo, planta premergătoare a fost soia, pregătirea terenului s-a făcut din toamnă prin sistemul de lucrări minimum tillage cu utilaje performante de la Horsch. Apoi, s-a semănat în data de 09 aprilie 2019 cu o semănătoare Gaspardo cu 8 secţii, realizându-se o densitate de 79.000 plante la hectar. În fenofaza de 4-6 frunze, cultura a fost erbicidată cu Principal Plus. Schema de fertilizare a fost asigurată de Azomureş cu îngrăşământ chimic complex de tip starter NPK – 20:20:0, iar în stadiul de 6-8 frunze ale plantelor de porumb s-a fertilizat cu azotat de amoniu în doză de 220 kg/ha.
Din martie până în august au căzut precipitaţii însumând 180 mm şi s-au aplicat două udări a câte 20-25 mm/mp.
Din programul de nutriţie nu a lipsit produsul N-Lock Max. Acesta menţine azotul disponibil în zona rădăcinilor plantelor de cultură pentru o perioadă mai lungă de timp şi optimizează randamentul acestora. De asemenea, N-Lock Max asigură utilizarea eficientă a azotului la culturile de cereale, rapiţă şi porumb.
De asemenea, produsul Principal Plus este un erbicid selectiv pentru combaterea în postemergenţă a buruienilor graminee şi a buruienilor cu frunză lată, anuale şi perene, ce are în componenţă 9,2% nicosulfuron + 55% dicamba + 2,3% rimsulfuron. Activitatea produsului se bazează pe două moduri de acţiune independente. Rimsulfuron şi nicosulfuron sunt erbicide sulfonilureice care blochează diviziunea celulară în vârfurile de creştere, în timp ce dicamba este regulator de creştere. Principal Plus este absorbit rapid de foliaj şi de rădăcinile plantelor şi inhibă creşterea buruienilor sensibile la scurt timp după aplicare, prevenind astfel competiţia cu plantele de cultură. Simptome precum decolorarea şi cloroza apar după 3-10 zile de la aplicare, dar buruienile mor după 2-3 săptămâni.

Genetica de excepţie a noilor hibrizi
P0023 (FAO 400) este un hibrid semitardiv bine adaptat condiţiilor din majoritatea zonelor de cultură, ce tolerează foarte bine temperaturile ridicate din perioada de înflorit şi de umplere a bobului. Procesele fiziologice sunt accelerate şi hibridul are o perioadă rapidă de acumulare şi de transfer. De asemenea, dispune de un dry down excelent şi de o viabilitate superioară a polenului la temperaturi ridicate. Densităţile recomandate sunt de 60.000 – 65.000 plante recoltabile/ha la neirigat şi de 70.000 – 78.000 plante recoltabile/ha pe terenuri irigate.
În cadrul evenimentului de la Însurăţei a intrat în concurs hibridul de porumb P0023 şi au fost acordate trei premii – constând în saci de sămânţă hibridă de porumb – celor care au estimat o producţie cât mai apropiată de realitate.
De asemenea, trebuie notat că anul acesta, Corteva Agriscience oferă fermierilor din România zece noi hibrizi de porumb care completează portofoliul brandului Pioneer cu genetica generaţiei viitoare. Sporurile de producţie obţinute de hibrizii din noua gamă sunt mai mari cu 8-10% faţă de producţiile hibrizilor consacraţi, acest lucru reprezentând un pas uriaş înainte, în ceea ce priveşte productivitatea, dar şi caracterele agronomice.
Patru hibrizi de porumb din grupa AQUAmax aduc suficiente beneficii cultivatorilor, pe lângă productivitate înaltă, o foarte bună stabilitate, care, în final, asigură protecţia investiţiei şi maximizarea profitului.
P8834 (FAO 310) este un produs care se poate lupta cu hibrizi ce depăşesc această maturitate. Are o productivitate excelentă, o excepţională toleranţă la secetă şi la arşiţă şi o stabilitate bună. Acesta prezintă caractere agronomice foarte bune, mai ales când vine vorba de toleranţa la bolile porumbului. Acest hibrid este recomandarea specialiştilor Corteva pentru cultura dublă, chiar şi după rapiţă!
P9610 (FAO 330) este un hibridul timpuriu, cu o deosebită plasticitate ecologică şi profil agronomic puternic. Prezintă o capacitate ridicată şi constantă de producţie şi o toleranţă excelentă la secetă şi la arşiţă.
P9889 (FAO 350) este cel mai de temut hibrid din categoria lui de maturitate, destinat fermierilor care fac tehnologie de tip intensiv şi care vor să utilizeze ultimele descoperiri ştiinţifice ale geneticii. Are o foarte bună toleranţă la secetă şi la arşiţă şi prezintă caractere agronomice net superioare, fiind un hibrid cu “stay green”.
P0217 (FAO 420) este hibridul care va aduce satisfacţii de producţie imense celor care îl vor cultiva în condiţii de stabilitate excepţionale. Dispune de o arhitectură favorabilă cu tulpină şi rădăcini puternice, fiind recomandat pentru zonele aride şi semiaride de câmpie.

 Catalin Stoianof_b

SOLUŢII AVANSATE DE PROTECŢIA PLANTELOR
“Compania Corteva Agriscience este promotoarea tehnologiilor inovative, oferind tuturor fermierilor soluţii integrate, precum sămânţă de porumb, floarea-soarelui, soia, lucernă, dar şi produse de protecţia plantelor. În acest sens, am lansat în primăvară erbicidul Pixxaro, produs ce are în compoziţie Arylex, o soluţie avansată de protecţia plantelor, cu efect rapid şi spectru larg de combatere. Erbicidul are un spectru larg de combatere a buruienilor la grâu, orz şi alte culturi graminee. Acum în toamnă venim cu trei insecticide noi, iar în viitor lansăm fungicide, atât pe partea de cultura mare, cât şi pe partea de culturi speciale. {i dacă am amintit de culturile speciale, trebuie să subliniez lansarea produsului Zorvec ce aparţine unei noi familii chimice de fungicide pentru combaterea bolilor cauzate de ciupercile oomycete, fungicid ce va revoluţiona lupta împotriva manei viţei-de-vie”, a susţinut Cătălin Stoianof.

 

TEHNOLOGIA LUMIGEN
Tehnologia LumiGEN vine să completeze şi să potenţeze puterea de producţie a noii genetici oferite de Corteva, protejând investiţia fermierilor în primele faze de vegetaţie, când mica plantulă porneşte în viaţă şi când are cel mai mult nevoie de ajutor. Practic, LumiGEN este acea “Pia Mater” ce va oferi protecţia infailibilă împotriva acţiunii factorilor de stres. Brandul înglobează cele mai eficiente şi inovatoare soluţii de tratament fungic, insecticid şi microbiologic, acesta din urmă având rol în stimularea şi optimizarea activităţii rizosferei. LumiGEN asigură startul culturii prin conexiuni mai bune între sol şi tinerele plante, accelerând şi consolidând dezvoltarea lor. Hibrizii de porumb din gama AQUAmax cu tehnologia LumiGEN sunt: P8812 (FAO 240), P8834 (FAO 310), P9610 (FAO 330), P9415 (FAO 340), P9889 (FAO 350), P9978 (FAO 390), P9911 (FAO 410) şi P0217 (FAO 420).

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →