În AGRICULTURĂ succesul e dat de ALEGERI PROFITABILE! - Revista Ferma
2 minute de citit

În AGRICULTURĂ succesul e dat de ALEGERI PROFITABILE!

Practic, din totalul celor 6.200 de hectare pe care le exploatează în prezent, doar ceva mai mult de 800 de hectare au fost însămânţate în toamnă cu grâu, orz, orzoaică sau triticale.

Societatea controlată de Cristian Moldovan a raportat în 2015 o cifră de afaceri de 60 milioane de euro şi un profit de 7 milioane de euro, iar 60 la sută din activitatea economică este susţinută de comerţul cu îngrăşăminte, pesticide şi seminţe. Circa 48 la sută din suprafaţă este alocată culturilor de toamnă, inclusiv rapiţă, iar diferenţa este împărţită între porumb, floarea-soarelui, soia, sfeclă de zahăr şi ceva pajişti temporare.

silozuri-promat_b

Rapiţa şi sfecla de zahăr au adus profitul în fermă
Potrivit bilanţului din 2016, cele mai rentabile culturi au fost rapiţa şi sfecla de zahăr, la polul opus situându-se grâul.
„La rapiţă am realizat o producţie medie la hectar de 4 tone, pe care am valorificat-o cu 1,35-1,4 lei/kg, în condiţiile în care tehnologia pe care o aplicăm noi astăzi la rapiţă ne costă între 3.600 şi 3.700 lei/hectar. Discutăm categoric de profit. La păioase ne aflăm într-o situaţie păguboasă, din cauza preţului redus de valorificare. Chiar dacă am înregistrat producţii medii de 6,5 tone la hectar, am vândut grâul cu 0,5-0,55 lei/kg. Făcând un calcul, putem spune că în cel mai fericit caz am rămas cu subvenţia, susţine Marian Coneac, directorul tehnic al companiei din judeţul Satu Mare.

Care este starea culturilor la această dată în exploataţia lui Cristian Moldovan şi ce tehnologii de succes aplică acesta, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →