Impozitele, reduse în Comisiile de Agricultură - Revista Ferma
5 minute de citit

Impozitele, reduse în Comisiile de Agricultură

bungi3 m Impozitele, reduse în Comisiile de Agricultură

 „Pe actualele norme de venit au apărut ceva modificări pe care le-au făcut Comisiile de Agricultură şi de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor”, a mai spus Constantin, citat de Agerpres.

După ce Senatul a aprobat, în martie a.c., creşterea limitelor impozabile şi reducerea normelor de venit pentru unele specii vegetale şi animale pentru care persoanele fizice care realizează venituri din agricultură trebuie să plătească, din acest an, impozit, proiectul de lege pentru aprobarea OG 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M. Of. 54/23.01.2013), a fost modificat şi de către deputaţii din Comisia de Agricultură.

Potrivit Raportului transmis Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor în 22 aprilie 2013, vor fi impozitate şi veniturile din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale, dar numai dacă nu sunt folosite pentru producţia de masă verde destinată furajării animalelor pentru care fermierul plăteşte impozit pe bază de norme de venit. Pentru a elimina dubla impozitare, acelaşi principiu va fi aplicat şi pentru terenurile cu graminee şi leguminoase.

Deputaţii au mai propus ca pentru legume în câmp şi legume în spaţii protejate, limitele neimpozabile să crească la 1 ha (de la 0,5 ha, respectiv 0,2 ha, cât era propunerea iniţială a Ministerului de Finanţe), iar normele de venit să scadă la 2.326 lei/ha (de la 4.001 lei/ha) pentru legume în câmp şi la 5.117 lei/ha (de la 8.033 lei/ha), pentru legume în spaţii protejate.

Pentru leguminoase pentru boabe, limita neimpozabilă ar putea creşte la 2 ha (de la 1,5 ha).
Pentru via pe rod şi arbuşti fructiferi, limita neimpozabilă va fi de 1 ha, iar norma de venit va fi de 1.385 lei/ha.

Pentru pomi pe rod, norma de venit a fost redusă la 3.800 lei/ha, de la 4.709 lei/ha.
Pentru cartofi, norma de venit va fi de 2.000 lei/ha pentru cartofii timpurii, respectiv 2.500 lei/ha pentru cartofi de toamnă (de la 3.488 lei/ha iniţial şi 2.900 lei/ha, cât a propus Senatul).

Deputaţii au propus şi ca pentru peste 2 vaci, norma de venit să fie 200 lei/cap (de la 453 lei/cap), peste 75 ovine şi caprine – 47 lei/cap (de la 65 lei/cap), peste 6 porci – 56 lei/cap, peste 75 familii albine – 40 lei/familie şi peste 200 păsări de curte – 3 lei/cap.

Data limită de depunere a declaraţiilor de venit va fi 25 iunie (în loc de 25 mai), iar plata impozitului va fi făcută într-o singură tranşă, până la 15 decembrie. Din 2014, normele de venit vor fi stabilite anual, dar nu vor putea să difere cu mai mult de 50% faţă de nivelul normelor stabilite pentru 2013, au mai propus deputaţii din Comisia de Agricultură.


Sesiune PNDR pentru fermele de familie

O sesiune de depunere de proiecte pe Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” din PNDR va fi deschisă la jumătatea lunii iunie 2013 pentru fermele de familie, a anunţat Ministerul Agriculturii.
O fermă de familie poate avea 2 – 50 UDE (Unitate de dimensiune economică). Vor fi alocate 50 mil. euro, din care pot fi finanţate cca. 1.000 ferme de familie, la o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 euro, din care maxim 50.000 euro sprijin nerambursabil.

Ministerul Agriculturii intenţionează să pună la dispoziţia potenţialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model pentru ferme de legume în câmp şi în spaţii protejate, ferme de vaci de lapte, de creştere şi îngrăşare porcine şi de găini ouătoare. Beneficiarii vor avea şi posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de Ministerul Agriculturii.

Punctajele de selecţie au sunt publicate pentru consultare pe site-urile www.madr.ro şi www.apdrp.ro. În sectorul vegetal, în ordinea priorităţii, fermele de legume vor primi 35 pct., pepinierele şi plantaţiile de pomi şi arbuşti fructiferi şi căpşunăriile – 30 pct., culturile de câmp – 26 pct. şi viţa de vie – 25 pct..

Proiectele cu investiţii în sisteme de irigaţii vor primi în plus10 pct., cele ce prevăd şi producerea energiei regenerabile – 5 pct., procesare – 5 pct., exploataţiile de semi-subzistenţă ( 2-8 UDE) – 10 pct., exploataţiile ecologice – 7 pct., fermieri sub 40 de ani – 8 pct., cei din zonele defavorizate – 3 pct. Pentru înscrierea într-o formă asociativă cu minim 6 luni înainte de depunerea proiectului vor fi acordate încă 5 pct., iar exploataţiile care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD/FEADR pentru acelaşi tip de activitate – 12 pct..

 

Strategie prezidenţială pentru agricultură

Comisia prezidenţială pentru Agricultură şi-a reluat activitatea şi trebuie să finalizeze raportul privind politicile publice de dezvoltare a agriculturii în România până la 30 iunie 2013.

Comisia îşi păstrează componenţa iniţială şi va fi condusă tot de Valeriu Steriu, numit preşedinte în aprilie 2011. Comisia prezidenţială pentru agricultură a fost înfiinţată de Traian Băsescu în 2009, fiind condusă iniţial de Dacian Cioloş. Membru în Comisie este şi Adrian Rădulescu, care din aprilie 2013 a fost numit consilier prezidenţial, coordonând Departamentul Politici Economice şi sociale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

„Este un raport la care au lucrat 28 de persoane, doi vicepreşedinţi ai Academiei Române, 10 conducători de patronate din agricultură şi industrie alimentară, fermieri”, declara Steriu, citat de Agerpres, în martie 2012, referitor la activitatea Comisiei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →