3 minute de citit

Importanța controlului samulastrei de cereale din cultura de rapiță

Samulastra de cereale este des întâlnită în culturile nou înființate de rapiță unde, influențează creșterea și dezvoltarea acesteia.
Principalul efect negativ al prezenței samulatrei, precum și a altor buruieni îl reprezintă competiția cu planta de cultură pentru resurse: lumină, apă și elemente nutritive. Transmiterea de boli și dăunători , în special afide, specifice culturilor monocotiledonate, crește cu gradul de îmburuienare, samulastra reprezentând un “pod de legătură” dintre rapiță și acestea.

Gramineele spontane, spre deosebire de plantele de cultură, datorită specificului de creștere și rezistenței la temperaturi scăzute, acaparează foarte ușor lanul, devenind o adevărată problemă mai ales în situația în care rapița este în curs de răsărire. În cazul aplicărilor de toamnă, majoritatea graminicidelor au un efect de combatere a buruienilor întârziat sau chiar inhibat de temperaturile reduse. Timpul necesar până la eliberarea lanului și atingerea efectului scontat este prelungit, în condițiile în care păstrarea culturii curate, liberă de buruieni în primele faze de creștere și dezvoltare este esențială.

efect agil samulastra 4 (1)_b

Agil 100 EC este cel mai rapid graminicid de pe piață ce-și păstrează eficiența chiar și la temperaturi scăzute. Odată aplicat este absorbit rapid, în aproximativ o oră, de frunzele buruienilor și translocat către toate punctele de creștere, primele efecte fiind vizibile la doar câteva zile de la aplicare.
În primele 5 zile de la tratament efectul de concurență pentru apă și elemente nutritive este stopat, samulastra își încetează hrănirea, creșterea și dezvoltarea, sporind astfel șansele pentru o răsărire uniformă a culturii de bază. După 10 zile gramineele se usucă eliberând complet terenul, în timp ce rapița își continuă dezvoltarea liberă de stresul provocat de samulastra de cereale păioase.
Un efect secundar pozitiv în utilizarea graminicidului Agil 100 EC și al eliminării rapide a buruienilor este creșterea uniformității temperaturii în stratul superficial al solului.

Umbrirea și transpirația intensă în zonele îmburuienate creează un microclimat propice pentru dezvoltarea și instalarea agenților patogeni. Un sol cu temperatură neuniformă va avea ca efect o răsărire eșalonată, rezistență la iernare redusă, plante de diferite vârste și dimensiuni iar în timp, anul următor, o maturare neuniformă a silicvelor și pierderi de producție la recoltat.
Cu Agil 100 EC samulastra nu mai este o problemă!

ADAMA: Listen.Learn.Deliver.

Erbicidul Agil – preferat de fermierii din Germania!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →