2 minute de citit

Impactul eubioticelor pe bază de oregano asupra sănătăţii şi performanţei scroafelor

Studiu a fost condus de către o echipă de cercetători de la Nottingham Trent University din Anglia şi a fost prezentat cu ocazia celei de a 75-a ediţii a Conferinţei Societăţii Britanice de Ştiinţe Animale. “Uleiul esenţial de oregano este bine documentat pentru a oferi sprijin pentru sănătatea şi performanţa animalelor, ca urmare a compuşilor activi din cadrul acestuia. Carvacrolul şi timolul sunt doi astfel de compuşi şi se demonstrează că aceştia au atât funcţii antimicrobiene, cât şi antioxidante”, susţin realizatorii studiului.

Cercetarea s-a efectuat într-o unitate comercială de porci din Marea Britanie şi a implicat 62 de scroafe multipare. Parametrii de performanţă evaluaţi pe tot parcursul studiului au inclus consumul de hrană pentru scroafe şi scorul condiţiei corporale, alături de greutatea săptămânală a purceilor, mortalitatea, utilizarea medicamentelor şi consumul de furaje.

Scroafa_bConcluzia a fost că includerea uleiului esenţial de oregano a ajutat la menţinerea scorului condiţiei corporale la scroafele care alăptează, la creşterea câştigului în greutate în timpul primei săptămâni de viaţă a purceilor, la scăderea mortalităţii pre-înţărcare şi la scăderea semnificativă a incidenţei consumului de medicamente.

Pentru a reduce dependenţa de antibiotice la înţărcare, cum ar fi oxidul de zinc, crescătorii de porci trebuie să poată produce purcei mai robuşti. Perioada de înţărcare şi îngrijire este un moment critic pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea sănătăţii purceilor, pentru a asigura o performanţă optimă pe termen lung.

Rezistenţa antimicrobiană este una dintre marile provocări cu care se confruntă sectorul de creştere a suinelor, existând o presiune din ce în ce mai mare asupra industriei. De aceea, identificarea de noi alternative a devenit o prioritate pentru cei implicaţi în această activitate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →