Împăcăm şi mieii, şi piaţa - Revista Ferma
6 minute de citit

Împăcăm şi mieii, şi piaţa

Îngrijirea mieilor după fătare diferă esenţial, în funcţie de dimensiunile fermei, de tehnologia de creştere aplicată, de tehnicile de îngrijire şi hrănire a mieilor în perioada de alăptare.

Miei
Este clar că singura variantă ar fi orientarea spre producţia de lapte. Dar cum să mulg oile când în această perioadă mieii sunt lângă oile mame şi laptele matern reprezintă hrana de bază pentru miei? Pe de altă parte, reclamele zilnice de la posturile de televiziune şi radio, în termeni duri, ne sfătuiesc să evităm consumul exagerat de sare, zahăr şi grăsimi. Or, brânzeturile din perioada de vară-toamnă (telemea, burduf etc.), conservate pentru iarnă, conţin cantităţi însemnate de sare şi de grăsimi şi sunt mai puţin solicitate de consumatori la sfârşitul iernii şi la începutul primăverii. Odată cu apariţia legăturilor de ceapă verde prin pieţe, consumatorii caută insistent caş şi/sau telemea de oaie, proaspete şi puţin sărate, care merg tare bine cu un pahar de vin. Cam aşa se revigorează românii de pe meleagurile noastre la început de primăvară.
Dar cum să împăcăm şi mieii, şi românul pofticios la caş şi/sau telemea proaspătă? Pentru oierii care au în această perioadă furaje suficiente şi de calitate atât pentru oi, cât şi pentru miei, se poate aplica tehnica de separare a mieilor în saivan. Metoda nu se recomandă pentru oile care alăptează doi miei şi la cele tinere, care fată prima dată.

Separarea mieilor în saivan
Tehnica se aplică în cazul în care nu dispunem de spaţiu necesar pentru mielar (şcoala mieilor) sau la opţiunea crescătorului care doreşte efectuarea zilnică a unui muls la oile mame în perioada de alăptare a mieilor. Această tehnică se bazează pe formarea unor reflexe condiţionate pozitive ale mieilor sugari şi ale oilor mame.
Până la o lună după începerea fătărilor, dimineaţa devreme, înainte de furajare, oile mame se lasă să iasă în padoc una câte una (îngustând poarta de ieşire), iar mieii se reţin forţat în saivan. Imediat după ieşirea oilor, în jgheaburile curăţate de resturi se pune fân şi furaje combinate care vor fi consumate de miei pe durata a 7-8 ore. Pentru miei, recomand, în primele 20-30 de zile de la fătare, amestecuri de concentrate AC 1 cu un nivel proteic mai ridicat (consum 30-50 g/miel/zi), în luna a doua, amestecul AC 2 (consum 60-120 g/miel/zi) iar în luna a treia, amestecul AC 3 (consum 200-300 g/miel/zi).
Pe timp de iarnă oile mame vor fi furajate, în padoc sau pe un teren liber, cu concentrate (0,3-0,5 kg) fân sau grosiere – 1 kg şi 2-3 kg sfeclă sau siloz.
Dacă timpul este favorabil şi înălţimea ierbii atinge 6-7 cm, oile mame se scot la iarbă, pe o păşune în apropierea saivanului, după ce primesc tainul de concentrate. În jurul orei 16, oile sunt mulse, după care se lasă în saivan împreună cu mieii până a doua zi dimineaţa. Seara, acestea se mai furajează cu un tain de fân (1 kg) şi de grosiere (1 kg).
Prin separarea mieilor în saivan de oile mame, o parte din zi, sporul mediu zilnic nu scade semnificativ, mieii îşi dezvoltă normal compartimentele gastrice şi se poate mulge 0,3-0,5 kg lapte per oaie, într-o perioadă când preţurile la produsele lactate sunt cele mai ridicate.
Aplicând această tehnică, unii oieri au muls 15-20 litri de lapte într-o perioadă de 40-45 de zile, valorificat în produse proaspete, la preţuri superioare.

 

STRUCTURA UNOR AMESTECURI DE CONCENTRATE (AC) PENTRU MIEII SUGARI

 tabpadmar1

 

CIOBANUL CU O MIE DE OI ŞI CU… VIDEOCLIP
Nicolae Vlad, din Vinţu de Jos, judeţul Alba, sau Nicolae Ciobanu, nume sub care se prezintă la târgurile de produse tradiţionale, este la fel de celebru ca şi preparatele de stână pe care le oferă clientelei sale fidele. Oierul are două pagini de facebook şi este protagonistul câtorva videoclipuri de muzică populară dedicate lui.
Nicolae Vlad are oieritul în sânge. Cu timpul a învăţat şi marketingul: un produs bun se vinde singur, dar până să ajungă în preferinţele de consum ale românilor, el trebuie promovat. Şi nu oricum. Aproape că nu e zi în care Nicolae Ciobanu să nu posteze pe facebook ba câte-un instantaneu din ferma de ovine, ba câte-un balmoş aburind, „răsărit” dintre multe alte preparate din carne şi din lapte de oaie, expuse pe la târgurile de profil agricol la care participă.
„Am un efectiv de ovine de peste patru mii de picioare, numai }urcane, Oacheşe pe negru şi Breze. Ne ocupăm de produse tradiţionale, tot ce iese de la oaie: telemea, caş, urdă, sloi, virşli. Suntem membri în Asociaţia de Produse Tradiţionale Alba-Transilvania”, ne-a spus oierul când l-am întâlnit, anul trecut, la Apulum Agraria.
Cum mieii n-au preţ, iar pieţele-s pline de brânză, Vlad Nicolae a ales să vândă altceva: preparate şi produse tradiţionale de stână. O brânză adevărată merge musai cu un balmoş, iar o mămăligă bună se lipeşte dumnezeieşte de o tocăniţă de berbecuţ la ceaun, toate gătite şi oferite, contra cost, direct în târg. Şi cu toate că are deja o clientelă fidelă în municipiul Alba Iulia, desfacerea e cea mai grea parte a activităţii lui. „În fermă, dacă-ţi place să munceşti, treaba merge, dar merge tot mai greu, pentru că vindem tot mai greu. Când zici că-i mai bine, atunci e mai rău. Un kilogram de gogoşar costă 4 lei, mielul – 5 lei/kg. Mai bine vinzi gogoşar”, constata amar oierul.
Nicolae Vlad şi-ar dori ca măcar 2-3 zile pe lună să-şi vândă produsele într-un cadru organizat, la oraş, unde să-l găsească toţi amatorii de produse de stână de calitate. Iată că la sfârşitul anului trecut, oierul a expus la Târgul de Crăciun din curtea MADR, fiind premiat de ministrul Achim Irimescu, iar luna trecută a reprezentat judeţul Alba la Târgul de Turism al României de la Romexpo. Vorba cântecului din videoclip: „Cât o fi lâna pe oaie, nu-i cioban ca Nicolae/ Om de cinste şi-omenie, toată România-l ştie!”
Olivia FIRI

Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →