IF Moldova Sud: zeci de mii de hectare fără șanse de irigare - Revista Ferma
5 minute de citit

IF Moldova Sud: zeci de mii de hectare fără șanse de irigare

seceta11 m IF Moldova Sud: zeci de mii de hectare fără șanse de irigare

Mai exact, după ce noua Lege 269 din 6.11.2015 a abrogat art. 59 din L. 138/2004 a Îmbunătățirilor Funciare, lucrările de punere în funcțiune a infrastructurii de irigații pentru campania de udare 2016 se realizează din fondurile agenției, beneficiarii de teren vor achita tariful de livrare a apei care va cuprinde doar costul apei, facturat de SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor), și valoarea energiei electrice de pompare. 

Încă nu s-au încheiat noile contracte multianale, întrucât tarifele de livrare a apei nu sunt publicate.

 

36.845 ha precontractate pentru 2016

„Din suprafața netă amenajată cu lucrări de irigații, de 136.995 ha, Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Moldova Sud poate furniza apa pentru irigații pentru 114.230 ha. Cu toate acestea, suprafața precontractată pe anul 2016 este de numai 36.845 ha (din care 28.916 ha la UA Galați Sud și 7.929 ha la UA Târgu Bujor), deoarece mare parte din OUAI-urile din terasă nu au capabilitatea suportării costurilor energetice cu aplicarea udărilor”, ne-a declarat Petru Bărceanu, directorul filialei.

Acesta recunoaște că toate eforturile făcute pentru reabilitarea infrastructurii de irigații, în sensul scăderii costurilor privind aplicarea udărilor și creșterea suprafețelor irigate, nu s-au concretizat la un nivel maximal. Adică după anul 2010, când s-au redus subvențiile pentru activitatea de irigații, suprafețele contractate și efectiv udate au scăzut.

 

Ghidul limitează reabilitarea infrastructurii primare 

Și în raza de activitate a Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Moldova Sud, organizațiile și federațiile au derulat proiecte de modernizare și reabilitare a infrastructurii preluate de la ANIF, pe Măsura 125, și fac eforturi pentru promovarea de noi proiecte pentru accesarea fondurilor europene pe Măsura 4.3.

„Mari probleme întâmpină federațiile care au preluat de la ANIF infrastructura primară de irigații, deoarece ghidul solicitantului întocmit pentru Măsura 4.3 nu a ținut cont de federațiile deja înființate, anterior modificării legii, limitând posibilitarea utilizării fondurilor numai pentru reabilitarea infrastructruii primare”, a precizat Petru Bărceanu. 

În aceste condiții, cum FOUAI Câmpia Covurlui care a preluat în folosință de la ANIF infrastructura complexă de pe o suprafață de peste 75 mii de hectare – 128,875 km canale magistrate și principale, 13,627 km sifoane cu diametre de până la 3.500 mm, șase stații de repompare, două SPP -, nu are posibilitatea reabilitării infrastructurii, cele 18 OUAI-uri aferente nu vor putea iriga. 

 

Problemele în sectorul de irigații 

„La amenajările de irigații care au rămas în administrarea ANIF întâmpinăm probleme în exploatare, precum și în asigurarea securității și integrității obiectivelor din cauza lipsei personalului de exploatare și întreținere a stațiilor de pompare. De asemenea, apariția acumulării Movileni de pe Siret creează oarece neajunsuri în asigurarea nivelului minim de exploatare la SPA Liești, iar exploatarea nerațională a produselor de balastieră din râul Siret a dus la modificarea curenților și la colmatarea albiei din zona stației Ionășești, producându-se neajunsuri în asigurarea nivelului optim de funcționare a stației”, a susținut Petru Bărceanu.

Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Moldova Sud are în subordine șase unități de administrare care își desfășoară activitatea de exploatare, întreținere și reparații a amenajărăilor de îmbunătățiri funciare în Galați, Bacău și Vaslui. Activitatea de irigații se desfășoară în trei amenajări complexe și anume: Câmpia Covurlui, Brateșul de Sus și Tecuci Nicorești Movileni. 

Infrastructura principală de aducțiune rămasă la ANIF este în stare de funcțiune și urmează ca până la declanșarea campaniei de irigații să se execute lucrările de revizii și reparații la stațiile de bază: SPA Dunăre, SPA Prut, SPA Liești, SPA Barboși, SPA C. Văleni, SPA Stoicani și SPA Ionășești.

 

 

ACTIVITATEA DE DESECARE PROTEJEAZĂ DE INUNDAȚII PESTE 16 MII HA  

În județul Galați sunt trei amenajări de desecare în suprafață totală de 59.218 ha, din care 51.258 ha sunt administrate de UA Galați Sud și 8.535 ha de Tg Bujor. 

În anul 2015, s-a intervenit cu lucrări de reparații la stațiile de desecare: SPE Somova, SPE 1-3, SPR Șivița și SPR Drăculești, valoarea acestora ridicându-se la suma totală de 492.208,31 lei cu TVA. 

De asemenea, toate stațiile de desecare din Lunca Siretului sunt prinse în programul de reabilitare pe investiții (SPE 4-1, SPE 3-1, SPE Valea Gerului, SPE 2-1, SPE Liești) aflat în derulare din 2013 și până în prezent. În acest an se vor continua lucrările de execuție, fiind aprobată suma de 1.500.000 lei.

Recalibrarea albiei râului Chineja și a digurilor de apărare în aval de comuna Foltești trebuie reluată și continuată, lucrările fiind de interes general, iar costurile executării lor ridicându-se la 20.323.280 lei. Altfel, ar exista pericolul permanent al inundării a aproximativ 6.000 ha din incintele îndiguite de pe râul Prut (în perimetrul societăților agricole: Brateș Prut, Agrogal, Agroconfort, Planconfort, Prodconfort, Paldium etc).

Necesitatea Reabilitării digului Polderului – Lac Brateș poate determina distrugerea și scoaterea din funcțiune a canalului de irigații CML și inundarea a circa unsprezece mii de hectare de terenuri agricole ale societăților: Simongrig, Agrogal, Zeia Mays, Orestagro.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 – 14 mai 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →