La Tulcea, spre exemplu, grâul a degerat. „La noi vine un volum mare de zăpadă, că suntem sus, la 240 m, cea mai înaltă cotă din judeţul Tulcea. Acum este spulberată de vânt”, ne-a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, Valentin Furtună, fermier în comuna tulceană Valea Teilor.
Agricultorul lucrează în preajma Topologului două sute de hectare de teren, iar în toamnă a înfiinţat cultura de grâu pe 75 ha, din soiurile româneşti Dropia, Glosa, Alex. Alte 20 ha au fost cultivate cu orz, varietatea Cardinal. „Temerea mea este că au degerat plantele de cultură. Am semănat destul de târziu, că terenul a fost umed, cultura de păioase a răsărit foarte puţin, a dat de gerurile Bobotezei şi s-a îngălbenit la frunze! Dar, aştept cu înfrigurare topirea zăpezii, să controlez plantele. Ele au avut hrană suficientă, am fertilizat în toamnă cu îngrăşăminte complexe NPK 18:46:0, cu 220 kg/ha”, a susţinut tulceanul Valentin Furtună.
„Cine a pus rapiţă în cultură, a pierdut. Am vecini care nu se pot bucura de ea; stau cu toţii apucaţi cu mâinile de cap”, a continuat fermierul din Valea Teilor, care de zece ani s-a dedicat agriculturii.
Despre starea culturilor în alte zone şi ce tehnologii aplică fermierii pentru a le ajuta la reluarea vegetaţiei, citiţi în revista Ferma, ediţia 15.31 ianuarie 2017!