Iarnă autentică în martie: Cum au rezistat culturile de câmp! - Revista Ferma
3 minute de citit

Iarnă autentică în martie: Cum au rezistat culturile de câmp!

Începând de luni, 23 martie a. c., vremea s-a răcit brusc şi ninsorile au cuprins o parte din judeţele din arcul carpatic. Fermierii din judeţul Alba aşteptau precipitaţiile de mai bine de trei luni. „E bună zăpada aceasta pentru că vine să mai reducă din deficitul de apă din sol. Mai jos de 20 cm în pământ este uscăciune”, ne-a declarat inginerul Nicolae Stănescu, din Teiuş, judeţul Alba.   

grau-sub-zapada3_b

Un sezon de producţie fără iarnă!
Acesta recunoaşte că „nu am avut iarnă, ci o toamnă prelungită urmată de o primăvară blândă. Aşadar, nu putem spune că păioasele au intrat şi au ieşit din iernare. Până acum se prezintă destul de bine. Am semănat numai triticale şi grâu peste 40 de hectare”, ne-a declarat fermierul din Teiuş.  
Nicolae Stănescu a susţinut că la începutul lunii decembrie, s-a înregistrat un atac de nematozi, urmat de musculiţa cerealelor, atacuri destul de agresive. A intervenit cu tratamentele fitosanitare care se impun şi a stopat atacul.

Grâul românesc a trecut cu bine testul îngheţului
În câmpurile Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Caracal, cultura de grâu a avut şi ea de suferit de pe urma temperaturilor negative, mai cu seamă genetica străină.

grau-martie_b

“Avem 1.250 de hectare cu grâu românesc din soiurile Glosa şi Otilia şi alte 50 de hectare cu un soi de grâu comunitar. Genetica străină a fost afectată în proporţie de 50 la sută; îngheţul a ars aparatul foliar al plantelor de cultură, fapt ce se va reflecta direct şi într-o producţie mult mai scăzută. Sigur, şi soiurile autohtone au resimţit stresul termic, dar fără prea mari stricăciuni. Noi am realizat la timp fertilizările şi tratamentele conform tehnologiei de cultivare. Acum aşteptăm să vedem în ce direcţie o ia vremea nefavorabilă lucrului şi cum va evolua în continuare. După aceea vom hotărî dacă este cazul să intervenim cu un biostimulator sau cu un produs pe bază de aminoacizi”, a precizat Marius Cătălin Bran (foto), directorul SCDA Caracal.

marius-catalin-bran-director-scda-caracal_b
Rapiţa slab dezvoltată a fost calamitată
“Săptămâna trecută a fost episodul cu bruma groasă de primăvară, care în zona Caracalului a afectat tot ce a fost rapiţă slab dezvoltată. Culturile de rapiţă care nu au ajuns la stadii normale de creştere şi dezvoltare au fost compromise în proporţie de sută la sută. Nu a fost cazul unităţii noastre pentru că noi avem plante în loturi demonstrative şi experienţe care au avut un parcurs vegetative optim. Aşa că din acest punct de vedere nu avem probleme”, ne-a declarat directorul SCDA Caracal. 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →