„Huzur - laptele copilăriei” - cine va lansa noul brand pe piaţa lactatelor? - Revista Ferma
4 minute de citit

„Huzur – laptele copilăriei” – cine va lansa noul brand pe piaţa lactatelor?

În anul 2016, patru fermieri din Bacău şi unul gălăţean, cunoscuţi crescători de animale, au decis să înfiinţeze o cooperativă agricolă pentru a valorifica în comun producţia de lapte obţinută în ferme. Astfel au înregistrat Cooperativa Agrolact Moldova, cu sediul la Bacău. Trei ani mai târziu, aceştia au demarat un proiect cu finanţare europeană în valoare de circa 5 milioane de euro pentru a înfiinţa o unitate de procesare a laptelui.

Fabrica de lapte de la Sascut_b

În curând, probele tehnologice

“Am demarat un proiect cu finanţare europeană în valoare de 5 milioane de euro, din care eligibili sunt vreo 3 milioane de euro. Acum am ajuns în faza de finalizare a construcţiei, de afluire şi de montare a utilajelor şi sperăm ca undeva cel mai târziu în lunile mai-iunie a.c. să facem primele probe tehnologice”, ne-a declarat inginerul Eugen Popa, preşedintele Cooperativei Agrolact Moldova.
Conform proiectului şi a sistematizării zonei, viitoarea unitate de procesare a laptelui de la Sascut va cuprinde: clădirea fabricii propriu-zise cu hala tehnologică, având o suprafaţă de 2.100 mp; spaţii moderne pentru birouri şi magazine de desfacere; o parcare amenajată pentru mijloacele auto; sursă de apă provenind dintr-un puţ forat, cu rezervoare de mare capacitate, şi o staţie modernă de preepurare a apelor tehnologice.
„Ferma lu’ Chiriac” din Radomireşti
Unul dintre membrii fondatori ai Cooperativei Agrolact Moldova este inginerul zootehnist Ioan Chiriac, administratorul firmei Rolex din Radomireşti, judeţul Bacău, cu 4.347.313 lei cifră de afaceri şi 368.834 lei profit net în 2018. „Ferma lu’ Chiriac”, aşa cum a fost botezată, are un efectiv total de 700 capete de bovine din rasa Holstein, din care 300 de vaci sunt la muls, cu o producţie zilnică de 8.000 litri. „În fiecare an facem investiţii. Acum modernizăm unele adăposturi pentru animale. Noi nu prea putem să mărim efectivele de animale, suntem în vecinătatea municipiului Bacău, la 6 km, şi posibilităţile extinderii fermei sunt limitate. Dacă se pune problema sporirii efectivelor, găsim soluţii. Într-o altă zonă am cumpărat o fermă şi o modernizăm pe aia, dacă, evident, vom avea sprijin financiar din partea statului sau a Uniunii Europene, pentru că investiţiile pentru fermele de creştere a animalelor sunt foarte mari. Acesta este şi motivul pentru care în România zootehnia, în special vaca cu lapte, se dezvoltă foarte greu; ele au nevoie de investiţii iniţiale majore”, ne-a declarat crescătorul de animale din Radomireşti.
Producţia de lapte este livrată unui cunoscut procesator din Bacău, la un preţ apreciat de fermier ca fiind “satisfăcător”.

Agrimat, în plin program de modernizare

Inginerul Gavrilă Tuchiluş, administratorul societăţii Agrimat din comuna gălăţeană Matca, exploatează circa 4.500 de hectare. De asemenea, deţine o fermă zootehnică cu mai bine de 1.300 de bovine de lapte, din rasa Holstein, din care la muls sunt circa 500. Producţia zilnică de lapte depăşeşte 12.000 de litri.
De câţiva ani, sectorul zootehnic cunoaşte un amplu proces de modernizare şi retehnologizare, începând cu construcţia a două adăposturi, care va fi finalizată în primăvară, şi terminând cu o investiţie majoră în managementul dejecţiilor. În plus, dotările cu maşini, utilaje şi echipamente agricole din acest an vor depăşi un milion de euro. În final, programul de modernizare început în ultimii doi ani se apropie de 4 milioane de euro. Este un efort financiar considerabil, ţinând cont că anul agricol 2019 nu a fost unul dintre cei mai reuşiţi pentru Agrimat.
Ceilalţi membri fondatori ai cooperativei sunt Aicbac Bacău, din satul Şerbeşti, comuna Săuceşti, administrată de Răzvan Horoi, din grupul Avicola Internaţional; Ion Neculcea, un cunoscut om de afaceri bacăuan, care deţine, între altele, şi o fermă de ovine; şi crescătorul de animale Vlad Panait din Sascut, fermier ce exploatează o fermă de vaci de lapte cu un efectiv de 100 de capete şi 1.000 de oi.
Cooperativa Agrolact Moldova va comercializa produsele sub brandul „Huzur – laptele copilăriei”, înregistrat deja la OSIM.
Despre planurile şi obiectivele de investiţii ale celor cinci fermieri, citiţi pe larg în paginile 100-101.

Eugen Popa_b
Eugen Popa: „Noua fabrică va avea, în final, o capacitate de prelucrare de 70 mii de litri de lapte pe zi şi în fabricaţie vor intra toate produsele lactate, începând de la lapte de consum, acidofile, brânzeturi, caşcavaluri, unt, toate ambalate în forme şi la gramaje diferite”.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →