HRĂNIŢI, nu ÎMBOLNĂVIŢI! Cum să evitaţi TULBURĂRILE NUTRIŢIONALE la VACILE de lapte? - Revista Ferma
2 minute de citit

HRĂNIŢI, nu ÎMBOLNĂVIŢI! Cum să evitaţi TULBURĂRILE NUTRIŢIONALE la VACILE de lapte?

Potrivit specialiştilor, această boală se caracterizează prin acumularea în sânge şi în secreţii a corpilor cetonici, care sunt nutrimente energetice specifice rumegătoarelor, dar care în anumite condiţii, când se depăşeşte capacitatea animalului de a-i utiliza, pot deveni toxici. Aflaţi în exces în sânge, corpii cetonici se regăsesc în stare liberă în halenă (aerul expirat), iar în lapte şi în urină dau un miros caracteristic (de acetonă). Sunt expuse vacile bune producătoare de lapte, dar care sunt foarte grase, în perioada de la fătare la circa şase săptămâni.

Cum apare boala?
Cetoza este determinată în principal de administrarea unor raţii deficitare în energie, respectiv în compuşi glucoformatori care întreţin o stare de hipoglicemie. Starea se agravează din cauza faptului că la o vacă aflată în deficit energetic alimentar se produce o mobilizare din rezervele corporale, în special a trigliceridelor, care în proporţie de circa 80% se transformă în acizi graşi, care constituie o sursă importantă de corpi cetonici.”, explică Lavinia Ştef într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Văcuţe flămânde_b

Principalele simptome
Recunoaştem simptome ale cetozei prin: scăderea producţiei de lapte; tulburări ale comportamentului alimentar; salivaţie excesivă; tulburări digestive; spasme musculare; mirosul de acetonă al halenei, laptelui şi urinei, iar halena este lucioasă şi acoperită cu o peliculă de mucus.

Cum prevenim apariţia bolii?
Specialiştii recomandă: raţii furajere care să asigure furnizarea în cantităţi suficiente a glucozei şi a compuşilor glucoformatori, în principal a acidului propionic, evitarea unei mobilizări excesive a grăsimilor corporale – aceasta presupune o limitare a stării de îngrăşare a vacilor în preajma fătării şi, de asemenea, anihilarea factorilor stresanţi (curenţi de aer, zgomote puternice şi prelungite care pot determina o lipoliză brutală) şi plimbarea animalelor.

„La vacile cu risc de apariţie a cetozei, precum şi la cele performante, se pot introduce în alimentaţie componenţi glucoformatori, respectiv 150-200 g de monopropilen-glicol/zi, cu două săptămâni înaintea fătării şi timp de şase săptămâni după fătare”, recomandă Lavinia Ştef.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →