Hrănirea corectă a vierilor de reproducţie - Revista Ferma
3 minute de citit

Hrănirea corectă a vierilor de reproducţie

hranire vieri m Hrănirea corectă a vierilor de reproducţie

Alimentaţia practicată la vieri urmăreşte menţinerea acestora în condiţia de reproducători. Cerinţele nutritive pot fi acoperite de o anumită cantitate de furaj combinat, dacă acesta îndeplineşte condiţiile de calitate necesare: 2950-3050 Kcal/kg, 14% PB, 0,75% Ca, 0,50% P, 0,50% sare.

În asigurarea necesarului de hrană, o mare importanţă o are şi alegerea furajelor cu influenţă favorabilă asupra spermatogenezei, cum ar fi ovăzul, orzul, mazărea, şroturile de soia şi floarea soarelui, precum şi a furajele de origine microorganică.

 

Componente furajere valoroase

În alimentaţia vierilor pot participa componente furajere cum sunt: 30-40% ovăz, 20-40% porumb, 10-20% orz, 10% mazăre, 8-12% şroturi de floarea soarelui şi soia, 3-5% furaje de origine microorganică (drojdie furajeră), 0,5% furaje minerale-sare, 1-1,5% cretă furajeră, 0,5-1% fosfaţi şi 1% premix vitamino-mineral.

Consumul zilnic de furaj combinat este de 2,2-3 kg/cap/zi, în funcţie de dezvoltarea corporală şi intensitatea utilizării la montă, urmărindu-se în permanenţă modul de păstrare a condiţiei de reproducător. În perioada de repaos, cantităţile se reduc la 1,5-2 kg.

Cantitatea de furaj poate fi redusă cu 25-30%, prin utilizarea, vara, a 2-3 kg lucernă sau trifoi masă verde, iar iarna, 2-3 kg morcovi, cartofi, sfeclă furajeră sau 0,3-0,5 kg granule sau făină de lucernă.

 

Reţetă furajeră echilibrată

Crescătorul dat ca exemplu dispunea de cerealele necesare, dar nu şi de partea proteică şi minerală, pentru a face un furaj echilibrat. Voi reda în continuare o variantă de furaj care poate fi administrată vierilor, pentru a obţine performanţe corespunzătoare.

Astfel se poate face un furaj din următoarele componente: ovăz – 40%, porumb – 31,2%, şrot de floarea soarelui – 15%, mazăre – 10%, sare – 0,5%, carbonat de calciu – 1,3%, fosfat dicalcic – 1%, premix vitamino-mineral – 1%. Atunci când cumpăraţi un premix este important să specificaţi categoria de animale pentru care doriţi să-l folosiţi.

Discutând cu acest crescător, la un anumit interval de timp după ce începuse să hrănească vierii corespunzător, mi-a spus că a început să obţină o cantitate mai mare de material seminal şi de o calitate mai bună. Acest lucru i-a permis să producă un număr mai mare de paiete de la un vier. De aici deducem cât de important este modul în care hrănim un animal pentru a obţine performanţe superioare.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →