Alimentaţia practicată la vieri urmăreşte menţinerea acestora în condiţia de reproducători. Cerinţele nutritive pot fi acoperite de o anumită cantitate de furaj combinat, dacă acesta îndeplineşte condiţiile de calitate necesare: 2950-3050 Kcal/kg, 14% PB, 0,75% Ca, 0,50% P, 0,50% sare.
În asigurarea necesarului de hrană, o mare importanţă o are şi alegerea furajelor cu influenţă favorabilă asupra spermatogenezei, cum ar fi ovăzul, orzul, mazărea, şroturile de soia şi floarea soarelui, precum şi a furajele de origine microorganică.
Componente furajere valoroase
În alimentaţia vierilor pot participa componente furajere cum sunt: 30-40% ovăz, 20-40% porumb, 10-20% orz, 10% mazăre, 8-12% şroturi de floarea soarelui şi soia, 3-5% furaje de origine microorganică (drojdie furajeră), 0,5% furaje minerale-sare, 1-1,5% cretă furajeră, 0,5-1% fosfaţi şi 1% premix vitamino-mineral.
Consumul zilnic de furaj combinat este de 2,2-3 kg/cap/zi, în funcţie de dezvoltarea corporală şi intensitatea utilizării la montă, urmărindu-se în permanenţă modul de păstrare a condiţiei de reproducător. În perioada de repaos, cantităţile se reduc la 1,5-2 kg.
Cantitatea de furaj poate fi redusă cu 25-30%, prin utilizarea, vara, a 2-3 kg lucernă sau trifoi masă verde, iar iarna, 2-3 kg morcovi, cartofi, sfeclă furajeră sau 0,3-0,5 kg granule sau făină de lucernă.
Reţetă furajeră echilibrată
Crescătorul dat ca exemplu dispunea de cerealele necesare, dar nu şi de partea proteică şi minerală, pentru a face un furaj echilibrat. Voi reda în continuare o variantă de furaj care poate fi administrată vierilor, pentru a obţine performanţe corespunzătoare.
Astfel se poate face un furaj din următoarele componente: ovăz – 40%, porumb – 31,2%, şrot de floarea soarelui – 15%, mazăre – 10%, sare – 0,5%, carbonat de calciu – 1,3%, fosfat dicalcic – 1%, premix vitamino-mineral – 1%. Atunci când cumpăraţi un premix este important să specificaţi categoria de animale pentru care doriţi să-l folosiţi.
Discutând cu acest crescător, la un anumit interval de timp după ce începuse să hrănească vierii corespunzător, mi-a spus că a început să obţină o cantitate mai mare de material seminal şi de o calitate mai bună. Acest lucru i-a permis să producă un număr mai mare de paiete de la un vier. De aici deducem cât de important este modul în care hrănim un animal pentru a obţine performanţe superioare.