4 minute de citit

Hibrizii de porumb din grupa ClimaControl3 versus hibrizii KWS din grupa de Performanță

 Acest consum trebuie acoperit din rezerva de apă a solului înregistrată în momentul semănatului, din precipitațiile căzute în perioada de vegetație și din eventualele irigări. În zona secetoasă din sudul României (SCDA Mărculești din județul Călărași) pe perioada de vegetație a porumbului, media multianuală a precipitațiilor căzute din 1925 până în prezent este: în luna aprilie 35,9 mm, mai 56,8 mm, iunie 64,6 mm, august 44,2 mm, cu un total de 256,1 mm. În afara perioadei de vegetație a porumbului (octombrie – martie) se mai înregistrează 197,1 mm din care maximum jumătate pot fi rezerva solului la momentul semănatului. Per total, umiditatea accesibilă porumbului în zonele secetoase din sudul României se situează, în medie, în jurul a 350 mm. Totuși, planta de porumb este, în general, o plantă cu toleranță ridicată la secetă, așa că după V. Velican (1965), citat de Gh. Bîlteanu şi V. Bârnaure (1979), pentru o producţie minimă de 30 qintale/hectar boabe sunt necesari 250-270 mm de precipitaţii.

Aspirațiile fermierilor sunt de a obține producții cât mai mari și mai ales cât mai profitabile. Se vorbește despre faptul că profitabilitatea, în funcție de nivelul tehnologiei de cultivare, începe de la 7-8 t/ha, dar poate să înceapă și de la 11-12 t/ha în cazul tehnologiilor foarte intensive în sistem irigat. Companiile producătoare de semințe trebuie să răspundă cerințelor fermierilor printr-un material genetic care să acopere aceste deziderate. Niciodată o plantă de porumb nu poate să fie în același timp cea mai rezistentă la secetă si cea mai productivă în condiții optime pentru simplul fapt că, pentru cele două condiții, performanța aparține plantelor la care elementele de productivitate sunt cât mai specific adaptate acestor condiții. Pornind de la acest adevăr simplu, KWS, prin programele de ameliorare a porumbului pe care le desfășoară, are două ținte:

1. hibrizi de porumb ClimaControl3 cu adaptabilitate excelentă la secetă, care în condiții de secetă obțin producții peste media maturității lor, adică pierderile de producții în condiții de secetă sunt mai mici decât ale competitorilor și

2. hibrizi din grupa de performanță, hibrizi care în condiții optime de climă și tehnologie obțin producții maxime, peste ceea ce alți hibrizi competitori pot să obțină.

TIPAR__Grafic-Seceta-sept-2018.1_b

Luînd în considerare graficul de mai sus, putem spune:

Comportamentul productiv reprezentat prin linia verde este al hibridul ideal, hibrid care să asigure producții maxime, indiferent de condițiile de climă, sol și tehnologie de cultivare. ACEST HIBRID NU EXISTĂ!

Linia roșie prezintă reprezentarea grafică a comportamentului unui hibrid care în condiții dificile prezintă risc major ca nivelul de productivitate sa fie sub limita suportabilității. Un astfel de hibrid poate atinge performanțe productive extreme, dar în condiții reale de fermă, riscul cultivării sale este prea mare. ACEST HIBRID NU SE CULTIVĂ.

Linia albastră este reprezentarea grafică posibilă a hibrizilor din grupa de performanță, care în condiții dificile (secetă extremă sau moderată) poate asigura nivele de productivitate mulțumitoare, dar care în condiții bune, foarte bune sau excepționale poate să asigure fermierului recorduri de productivitate.

Linia galbenă este reprezentarea grafică a hibrizilor ClimaControl3, hibrizi care în secetă extremă și moderată sau în condiții medii de cultivare depășesc în productivitate hibrizii de înaltă performanță, în condiții bune, foarte bune și excepționale obțin producții foarte bune și profitabile, deși sunt ceva mai mici decât ale hibrizilor din grupa de performanță.

Beneficiile oferite de aceste două grupe de hibrizi din portofoliul de porumb KWS:

Hibrizii din grupa ClimaControl3 – Siguranță și profitabilitate în condiții de risc minim;
Hibrizii din grupa de performanță – Profitabilitate excepțională în condiții bune și foarte bune, rezultate bune în condiții sub medii de cultivare.

dr. ing. Ion Voinea
Director Dezvoltare Produse KWS Semințe

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →